Ziua Logo
  Nr. 3969 de sambata, 30 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Rusia vrea sa puna mana pe Polul Nord
-- Moscova revendica 1,2 milioane kilometri patrati din Oceanul Arctic, de dragul rezervelor imense de hidrocarburi
Rusia - tara cu cea mai mare suprafata din lume - incearca sa-si extinda stapanirea pretinzand Polul Nord. Moscova sustine ca are dreptul la o zona de 1,2 milioane de kilometri patrati din suprafata Oceanului Arctic, informeaza cotidianul britanic The Guardian. In argumentarea acestei pretentii Rusia sustine ca exista dovezi stiintifice care atesta existenta unei continuitati a platoului continental pana spre Polul Nord.
Fasia subacvatica
O echipa de oameni de stiinta rusi tocmai a revenit dintr-o expeditie efectuata in zona Lomonosov, o fasie subacvatica de pamant din estul Oceanului Arctic. Potrivit presei ruse, geologii s-au intors cu "vestea extraordinara" ca fasia Lomonosov este o prelungire a teritoriului rus, un argument suficient pentru a cere forurilor internationale anexarea suprafetei bogata in resurse energetice. Zona respectiva are o suprafata egala cu cea a Frantei, Germaniei si Italiei la un loc. Potrivit legislatiei internationale, un stat are dreptul sa anexeze o zona maritima daca poate dovedi ca platoul subacvatic are o compozitie geologica similara cu solul continental.
ONU a vrut dovezi suplimentare
Rusia si-a anuntat intentia de a anexa Polul Nord pe 20 decembrie 2001 cand a depus o solicitare oficiala in acest sens la Comisia Organizatiei Natiunilor Unite pentru Granitele Platourilor Continentale. Cererea Moscovei a fost facuta in conformitate cu Conventia ONU privind Legislatia Maritima. Documentul depus de Rusia la ONU propune extinderea limitelor platoului continental rusesc dincolo de zona exclusiva de 200 de mile. Zona pretinsa de Moscova include si Polul Nord. Printre argumentele prezentate de Moscova in cerea sa se numara si acela ca lantul muntos subacvatic Lomonosov, care se intinde pana la Polul Nord, ca si lantul muntos Mendeleev constituie extensii ale platoului continental eurasiatic. In anul 2002 ONU a adoptat o solutie de mijloc - fara sa respinga sau sa accepte cererea ruseasca - solicitand efectuarea de cercetari suplimentare care sa verifice argumentul rusesc.
Cerere contestata
Pretentiile Moscovei au fost contestate de Norvegia, Canada, Statele Unite si Danemarca in anul 2004. Provincia autonoma daneza Groenlanda detine cea mai apropiata linie de coasta de Polul Nord, iar Copenhaga sustine ca lantul muntos subacvatic Lomonosov constituie de fapt o extensie a Groenlandei.
In 1925 Canada a fost prima tara din lume care si-a extins granitele in directia Polului Nord - insa aceasta pretentie nu a fost recunoscuta la nivel international. Statele Unite nu au recunoscut nici ele pretentiile canadiene si au trecut in repetate randuri cu submarine atomice prin apele considerate de candieni ca fiind ape nationale. In general - fara a exista o conventie internationala in acest sens - apele Oceanului Arctic si Polul Nord au fost considerate ca fiind teritorii internationale.
Zacamintele energetice
Studii actuale sustin faptul ca datorita incalzirii globale zona arctica ar putea deveni o zona activa din punct de vedere economic.
Rezervele de peste, scurtarea unor trasee de transport maritim - insa mai presus de toate rezervele de hidrocarburi din platoul continental al Oceanului Arctic au devenit cat se poate de atractive pentru marile puteri care incearca in prezent sa-si imparta aceste noi teritorii.
Rusia detine cele mai mari rezerve de hidrocarburi din intreaga lume - fiind al doilea mare exportator mondial de gaze naturale si petrol din lume. Politica Kremlinului de dupa caderea URSS a fost una de mentinere pe termen lung a controlului rusesc asupra pietelor globale de energie, inclusiv prin acapararea noilor rezerve.
Anuntul rusesc privind intentia de anexare a Polului Nord ar putea constitui si o mutare strategica la nivelul politicii internationale: Statele Unite au refuzat pana in prezent sa ratifice Conventia ONU privind Legislatia Maritima. In cazul in care Rusia va exercita presiuni pentru anexarea Polului Nord, Washingtonul ar putea fi fortat sa ratifice aceasta Conventie pentru a putea contracara din interiorul ONU mutarea ruseasca.
George DAMIAN 
 Afisari: 2040  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Rusia vrea sa ...   de pulbere
Este o nedreptate declaratia ca Isus Hristos a fost rus fata de celelalte religii !   de ionion
Isus Hristos a fost Rus!   de Rhodos
Pa luna si pa stele nu poa' sa puna mina...   de cotrofelnitza
Adam si Eva au fost de origina rusa. Din aceasta descoperira mondiala si unica   de ionion
NOROCUL VOSTRU CU CANADA! Daca nu era Canada .....   de cercetas
DAR PE CE NU VREA RUSIA SA PUNA MANA? De aia si olitzele de noapte nu au toarta inauntru   de cercetas
Nu vor avea nicio sansa ...   de gili
asa o fi motivul pt care se accelereaza incalzirea globala?   de fernando78
Numai pe Polul Nord vrea sa puna mina? De ce nu pe toata planeta Pamint, in stil kagebist putinist?   de Huhu extraterestrul
Exista un strat tectonic ascuns intre Rostov pe Don, Tiraspol si Galati, deci , in concluzie   de ionion
"mai e teritorii de cucerit ?"...   de bazileus
Daca originea se ia de la centrul planetei atunci cerinta nu ar fi ridicola ca toata planeta este   de ionion
Observa ca in anumire regiuni ale lumii unde limba rusa era absolut necunoscuta, populatia   de ionion
De la Marea Neagra la Polul Nord : armata are, rachete are, baieti frumosi are, oare   de ionion
Ia haciu, ia haciu...   de roy
strigator la cer   de Gigel Chiazna
Rusia si iar rusia din nou.   de Rollo
Si noi avem pretentii.   de Aladin
A r h i v a
  Japca "Sapca"    5 comentarii
  Pensii electorale    6 comentarii
  Tariceanu, evitat de primarul liberal al Chisinaului si de grupul Ilascu    8 comentarii
  Fantani cu apa colorata    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Tribunalul Poporului" si Procesul ziaristilor "nationalisti" (2150 afisari)
 Batalia pentru Marea Neagra (2121 afisari)
 Rusia vrea sa puna mana pe Polul Nord (2040 afisari)
 Japca "Sapca" (1684 afisari)
 Cod Rutier indulcit (1588 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01046 sec.