Ziua Logo
  Nr. 3967 de joi, 28 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Sub sabia monitorizarii
George DAMIAN 
-- Pana in prezent Comisia Europeana prefera sa se refere la problemele sistemice ale Justitiei din Romania - insa de aceasta data se refera la detalii.
Critic, dar fara efecte imediate - cam asa ar putea fi caracterizat primul raport de monitorizare a progreselor Romaniei de dupa aderarea la Uniunea Europeana. In cuprinsul acestui raport oficialii de la Bruxelles - spre deosebire de rapoartele de tara dinaintea aderarii - s-au aplecat mult mai mult asupra detaliilor. De exemplu, Comisia Europeana afirma cat se poate de direct: "Raspunderea si moralitatea Consiliului Superior al Magistraturii si a membrilor sai individuali continua sa constituie motive de ingrijorare". Nimic nou pentru romani - insa cata vreme aceasta fraza apare intr-un document oficial al Comisiei Europene, cineva - nu stiu cine - ar trebui sa se ingrijoreze si sa ia masuri.
Pana in prezent Comisia Europeana prefera sa se refere la problemele sistemice ale Justitiei din Romania - insa de aceasta data se refera la detalii. Un alt exemplu din raportul publicat ieri: "Situatia resurselor umane in sistemul judiciar din Romania, precum si capacitatea de gestionare la nivel central si la nivelul instantelor si Parchetelor continua sa constituie o problema pentru autoritati. (...) Este posibil ca magistratii recrutati pe baza unui nivel de standarde mai scazut sa se dovedeasca a fi greu de eliminat in situatia in care, ulterior, se constata ca sunt incapabili sa faca fata cerintelor sistemului". Iarasi, nimic nou pentru romani. Cantitatea de acrituri incompetente din Justitia romana este cat se poate de cunoscuta cetatenilor acestei tari. "Scaderea standardelor de calitate" pentru recrutarea de personal in magistratura chiar nu reprezinta o solutie - dimpotriva, constituie o bomba cu ceas.
Problema coruptiei la nivel inalt este apreciata de Comisia Europeana la fel de direct si rece: "S-a inregistrat un progres constant in urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt. (...) Totusi, rigurozitatea urmaririi penale nu este reflectata in hotararile judecatoresti". In limba romana: anchete cu prezentare in direct la televiziune si in ziare, fara condamnari si condamnati. Comisia Europeana a acordat o atentie majora Agentiei Nationale de Integritate, a carei nastere cu forcepsul o analizeaza sec avand o concluzie simpla: "Romania a inregistrat un progres substantial in atingerea acestui obiectiv specific. Este insa prea devreme pentru a evalua activitatea Agentiei in indeplinirea obiectivelor sale, acest lucru putand fi facut numai dupa infiintarea Agentiei si realizarea de catre aceasta a unei activitati".
Concluzia raportului este simpla: "Comisia nu considera ca se justifica in aceasta etapa, invocarea prevederilor de salvgardare din Tratatul de aderare". Romania a scapat de aceasta data. Insa: "Mecanismul de cooperare si verificare va fi utilizat in continuare pentru monitorizarea progreselor inregistrate de Romania". Comisia Europeana ramane cu un ochi critic asupra activitatii autoritatilor de la Bucuresti.
Un raport critic fara efecte imediate si cu mentinerea monitorizarii reformelor din Romania - autoritatile de la Bucuresti au obtinut o gura de aer, un ragaz pentru a continua modernizarea Romaniei. Presiunea constanta si permanenta pare a fi singura modalitate pentru a pune Romania pe drumul cel bun si se pare ca Bruxelles-ul a invatat aceasta lectie.
 Afisari: 603  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Azi 28 iunie ziua in care Romania a fost sfirtecata!   de Rhodos
O noua victorie romaneasca in UE!   de DanBruma
Constitutia {competente}   de doctorul
Justitia poate fi curatata numai cu ajutorul statisticii.   de Razvratitul
A r h i v a
  Raspunsul asimetric al Moscovei    2007-06-23
  Delir politic    2007-06-06
  Proiectul lipsa    2007-05-30
  Tensiunile din Kosovo rasfrante asupra Romaniei    2007-03-31
  Asalt asupra Romaniei    2007-02-24
 Top afisari / comentarii 
 Basescu nu s-a descarcat de gestiune (2995 afisari)
 Securitatea lui Chiuariu (2651 afisari)
 Descoperirea secolului in Egipt (2172 afisari)
 Orasenii se muta la sat, taranii emigreaza in Vest (1891 afisari)
 La catafalcul ironiei (1622 afisari)
 "Dumnezeu are grija ca totul sa se intample cu un scop" (193 afisari)
 CSAT: Efectivele militare dislocabile in 2008 in strainatate, mai mari decat in 2007 cu 346 de militari (145 afisari)
 Presa britanica critica dur raportul de monitorizare in cazul Romaniei si Bulgariei (86 afisari)
 Rasvan Popescu, ales presedinte CNA (81 afisari)
 Sanatatea, respinsa de senatori. Agricultura, votata de deputati (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18001 sec.