Ziua Logo
  Nr. 3965 de marti, 26 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Autostrada Marii Negre
-- Un proiect de anvergura propus de expertii romani, dar ignorat de diplomatia noastra, este transformat de Rusia intr-un succes geostrategic
Constructia autostrazii din jurul Marii Negre si dezvoltarea transporturilor maritime in bazinul Marii Negre au fost cele doua proiecte care au beneficiat de atentia speciala din partea sefilor de stat sau de guvern din tarile membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), care s-au reunit ieri la Istanbul (Turcia), informeaza Rompres. Marele proiect romanesc la Marea Neagra pare sa cada tot in bratele Rusiei, secondata de Turcia si urmata indeaproape de Germania, care lucreaza la un plan al UE pentru Pontul Euxin. Este de amintit ca proiectul autostrazii Marii Negre a fost propus de experti romani preocupati de geopolitica euxiniana in timpul detinerii de catre Romania a presedintiei OCEMN, insa nu a fost luat in seama de Ministerul de Externe sau de alte autoritati. In schimb, imediat cum a preluat presedintia rotativa, Rusia a iesit pe firmament cu propunerea (fosta) romaneasca, pe care astazi, iata, o si pune in practica. O alta propunere din vremea presedintiei Romaniei a fost recrearea unor linii de feribot pe Marea Neagra, amintindu-se ca in perioda interbelica exista cursa zilnica Constanta-Istanbul. Se pare ca si aceasta va fi pusa in practica tot de rusi. (D.E.)
Doua proiecte ratate de Romania
Autostrada care va inconjura Marea Neagra va avea o lungime de circa 7250 de kilometri, urmand sa lege unsprezece tari: Turcia, Armenia, Georgia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Romania, Bulgaria, Grecia, Serbia si Albania. Pentru acest proiect ministrii de Externe din tarile membre OCEMN au parafat un memorandum de intelegere la conferinta ministeriala de la Belgrad, din luna aprilie a acestui an.
Cel de-al doilea proiect vizeaza dezvoltarea transporturilor maritime in bazinul Marii Negre, prin constructia de terminale Ro-Ro (Roll on-Roll of), cu incarcare/descarcare. Se vor avea in vedere si alte proiecte de dezvoltare a relatiilor socio-economice intre tarile din regiunea Marii Negre. Printre liderii care vor participa la acest summit, care se va desfasura la Palatul Ciragan din Istanbul, se numara, alaturi de presedintele tarii gazda (Turcia), Ahmet Necdet Sezer, presedintii Romaniei si Rusiei, Traian Basescu, respectiv Vladimir Putin - care au participat duminica impreuna si la Summitul pe probleme energetice din Europa de Sud-Est, organizat la Zagreb (Croatia) -, precum si presedintii Ucrainei, Victor Iuscenko, si Azerbaidjanului, Ilham Aliev, si primul-ministru al Greciei, Kostas Karamanlis.
15 ani de OCEMN
Summitul din acest an al OCEMN de la Istanbul marcheaza cea de-a 15-a aniversare a acestei institutii infiintata in 1992, dupa prabusirea regimurilor comuniste, pentru a promova stabilitatea si relatiile economice intre fostele state rivale in cursul Razboiului Rece.
Turcia, stat care asigura in prezent presedintia OCEMN, a anuntat ca intentioneaza sa confere un nou dinamism organizatiei si a cerut o coperare consolidata in domeniile transporturilor, energiei, mediului si luptei impotriva crimei organizate. Una din principalele probleme de pe agenda summitului organizat intr-un fost palat otoman de pe malul Bosforului va fi ameliorarea infrastructurii din statele membre cu scopul de a promova turismul si comertul.
Puntea UE-Marea Neagra
Inlaturarea obstacolelor legale care impiedica desfasurarea comertului reprezinta o alta prioritate, problema urmand sa fie dezbatuta in cadrul unei reuniuni speciale care va avea loc in septembrie. Organizatia incearca astfel sa puna bazele unei cooperari mai stranse cu UE care va fi reprezentata la summitul de la Istanbul de catre vicepresedintele Comisiei Europene, Gunter Verheugen. Toate statele membre, cu exceptia Armeniei, vor fi reprezentate de catre seful statului sau al Guvernului, au declarat oficialii turci. Armenia nu intretine relatii dipomatice cu Ankara din cauza divergentelor dintre cele doua tari privind problema masacrarii armenilor in timpul primului razboi mondial pe care Turcia refuza sa il califice drept genocid. Armenia este reprezentata de ministrul de Externe Vartan Oskanian.
In calitate de tara membra a Uniunii Europene (UE), Romania vrea sa devina o punte de legatura intre OCEMN si UE ca factor de dezvoltare economica in regiune, a declarat ieri ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, cu ocazia conferintei ministrilor de Externe din tarile membre OCEMN. "In cursul presedintiei Romaniei a OCEMN a fost lansat un proces comprehensiv de reforma care a permis organizatiei sa faca progrese", a declarat Cioroianu, precizand ca si in viitor Romania va continua sa urmareasca cu atentie cooperarea regionala in bazinul Marii Negre, dovada in acest sens fiind faptul ca a fost de acord cu cresterea voluntara a contributiei sale la bugetul OCEMN. De asemenea, ministrul roman de Externe a apreciat ca, in viitor, OCEMN trebuie sa faca o prioritate din proiectele in domeniul economic si a salutat, ca un pas inainte, acordarea statutului de observator in OCEMN pentru Comisia Europeana.
Caravana celor 12 camioane
Intre 19 aprilie si 23 mai statele OCEMN au organizat o Caravana a Marii Negre care a parcurs traseul viitoarei autostrazi. Caravana Soselei de Centura a Marii Negre a pornit la 19 aprilie din Belgrad si si-a incheiat drumul pe 23 mai la Istanbul.
Caravana internationala rutiera reprezinta o manifestare simbolica, in care 12 camioane din cele 12 de state membre ale OCEMN au parcurs 7500 de kilometri in toate tarile care fac parte din organizatie.
Scopul caravanei a fost popularizarea Memorandumului privind constuctia unei autostrazi in jurul Marii Negre, memorandum semnat la reuniunea ministeriala a OCEMN din 19 aprilie de la Belgrad, precum si adunarea de date referitoare la timpul de asteptare la trecerea frontierelor, procedurile si taxele vamale, evaluarea infrastructurii din tarile aflate in regiunea Marii Negre, recomandari legate de imbunatatirea conditiilor de transport rutier. (G.D.)
George DAMIAN 
 Afisari: 4354  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Sa ne ocoleasca pe la Budapesta   de titelu
Autostrada Marii Negre.   de Groza Mircea
Caviarul de la Marea Caspica va fi carat cu camioanele frigorifice de tonaj urias la Bucuresti.   de ionion
Autostrada va fi luminata toata noaptea ca in Belgia pentru a se evita   de ionion
magistrala ursilor   de neena
Ce noroc aveti voi cu marinelul   de ml
Visul fiecarui roman este de a face o excursie pe autostrada la Baku !   de ionion
A r h i v a
  Ciorapeanu    66 comentarii
  Prag pentru prieteni    5 comentarii
  Candidatul Cotrocenilor la TVR, respins    14 comentarii
  Bubele dupa sase luni de UE    1 comentariu
  Capitala inculturii    2 comentarii
  Statul tolereaza "Biserica KGB"    7 comentarii
  Muzeul Dimitrie Cantemir la Istanbul    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ciorapeanu (8228 afisari)
 Autostrada Marii Negre (4354 afisari)
 Statul tolereaza "Biserica KGB" (2608 afisari)
 Candidatul Cotrocenilor la TVR, respins (2235 afisari)
 Un proces care nu se mai incheie: Eliade si Evreii (2015 afisari)
 Festival pentru cei mai gustosi porcusori de Guineea (767 afisari)
 Romanul care a spart codurile NASA, trimis in judecata (403 afisari)
 Liiceanu: Nu vreau sa ma injosesc explicand (348 afisari)
 Blocaj rutier in centrul Capitalei dupa ce Politia a inchis Calea Victoriei, fara acordul Primariei (120 afisari)
 Presedintele, originar din Murfatlar (110 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01266 sec.