Ziua Logo
  Nr. 3965 de marti, 26 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Nebuneala.ro la PPE
Cristian UNTEANU 
-- Poate cineva sa se mai mire de un nou scandal Made in Romania? La noi acasa, cu siguranta nu. Pe la Bruxelles, miscarile nebunatecilor nostri europarlamentari starnesc insa uimire. Fideli devizei "Romania, mereu surprinzatoare", baietii inoveaza necontenit in tehnica punerii de rahat pe ventilator.
Cu efect de imprastiere aleatorie si umplandu-le din plin cinstitele fete. Sa se intrebe cineva de ce reprezentantii Romaniei nu sunt invitati niciodata la masa unde se fac jocurile!
De curand, europarlamentarii PD in frunte cu Marian Jean Marinescu, vicepresedintele grupului PPE din Parlamentul European, au inovat cu folos in practica europeana si au trimis o scrisoare deschisa primului ministru din propria sa tara, cerandu-i sa demisioneze. Personal, n-am mai auzit ca in Parlamentul European sa se fi consemnat un demers asemanator caci, in principiu, obiectul muncii europarlamentarilor ar trebui sa fie cu totul altul. Dar, pana la urma, cunoscand jegul din politica damboviteana, poate ca nu e ceva neobisnuit.
Pretextul scrisorii este un pasaj dintr-un document transmis de UDMR la PE in care se acuza Guvernul Romaniei de tergiversare a promisiunii de infiintare a unei universitati de stat in limba maghiara. Dar de ce se revolta de-abia acum cei de la PD si nu in momentul in care tocmai o reprezentanta marcanta a grupului PPE, domna Kinga Gal, a negociat introducerea in Raportul Moscovici a pasajului in care Romaniei i se cerea tocmai o asemenea masura? Dupa stiinta mea, tocmai domnul Marinescu a negociat textul final al compromisului care a aparut in documentul final al Parlamentului European. Atunci despre ce e vorba?
Cred ca lucrurile sunt cu mult mai interesante: se anunta un scandal de proportii intre partidele romanesti membre ale grupului PPE din Parlamentul European. In aceeasi zi cu scrisoarea lui Marinescu, atac formal la liberali si real catre UDMR, la Bucuresti rasunau trompetele de lupta ale PD-ului impotriva PNTCD-ului. Se prefigureaza un front de lupta romanesc in interiorul PPE. Acum este evident ca cele trei partide par sa nu mai poata convietui impreuna si ca PD-ul incepe o operatiune de amploare vizand eliminarea partenerilor europeni, deveniti adversari ireconciliabili.
O simpla aiureala? Nici pe departe, caci asa se pregateste peisajul de dupa europarlamentare. Perspectiva PNTCD-ului este sumbra, in afara unul cartel electoral cu PNL-ul prin care sa i se asigure ceva locuri pe liste, rezultatul fiind absolut indoielnic chiar si in acest caz. UDMR-ul ar putea sa aiba si el probleme daca UCM-ul va primi un sprijin deschis din partea PD-ului, decis sa plateasca cu orice pret gestul fostului aliat de a sprijini demersul pentru suspendarea presedintelui. Situatie in care reprezentantii PD spun ca au o solutie cu mari sanse de victorie, PNG-ul lui Gigi Becali. La care s-ar putea adauga si PLD-ul lui Stolojan si, eventual, alte partide-satelit.
Aceasta ar fi componenta posibila unui nou pol de reprezentare romaneasca in PPE. Cata legatura are cu miscarea democratiei crestine din Europa? Asta este deja o intrebare inutila si in orice caz inoperanta in spatiul romanesc unde ideea doctrinelor politice este asimilata, pe buna dreptate, cu basmul despre cocosul rosu. Dar, daca se va face un asemenea pol crestin-democrat, el ne va reprezenta cu cinste pentru ca va fi, poate pentru prima data dupa Revolutie, oglinda exacta a ce suntem si ce putem sa ne dorim pentru viitor.
Ce zic cei de la PPE? Nimic. Romania alege pe cine va trimite in lume. In consecinta, asteptam cu interes primele interventii ale lui Nea Gigi in forumul european, spre exemplu despre ziaristii critici si homosexuali. Asta vrem, asta vom avea: nebuneala.ro.
 Afisari: 1353  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Baiat fin Marian-Jean asta, deputat pedist de Dolj.   de alwis46
Nu nebuneala.ro, ci nebuneala.eu made in Ro!   de DanBruma
Nu stiam ca Bideu Marinescu e euro-parlamentar   de Liliac
o mica corectare : in englese nu se spune "a pune rahat pe ventilator" ci   de CHIORU
Tovarasul Marinesco deh   de Shadow
Pleonasmus est   de fufu
Domnu Unteanu   de the
A r h i v a
  Politicienii spun lucruri trasnite    7 comentarii
  Un proces care nu se mai incheie: Eliade si Evreii    4 comentarii
  A treia Republica: democratie sau autocratie?    6 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Ce va spune Traian Basescu?    2007-06-19
  O tara conservatoare?    2007-06-12
  Mobilierul nostru national    2007-06-05
  Razboiul in favoarea talibanilor    2007-05-29
  Ne salvgardeaza sau nu?    2007-05-25
 Top afisari / comentarii 
 Ciorapeanu (8228 afisari)
 Autostrada Marii Negre (4354 afisari)
 Statul tolereaza "Biserica KGB" (2608 afisari)
 Candidatul Cotrocenilor la TVR, respins (2235 afisari)
 Un proces care nu se mai incheie: Eliade si Evreii (2015 afisari)
 Festival pentru cei mai gustosi porcusori de Guineea (767 afisari)
 Romanul care a spart codurile NASA, trimis in judecata (403 afisari)
 Liiceanu: Nu vreau sa ma injosesc explicand (348 afisari)
 Blocaj rutier in centrul Capitalei dupa ce Politia a inchis Calea Victoriei, fara acordul Primariei (120 afisari)
 Presedintele, originar din Murfatlar (110 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17216 sec.