Ziua Logo
  Nr. 3961 de joi, 21 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Circ la Irigatii
Inlocuirea directorului Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) s-a lasat cu scandal, acesta nevrand sa paraseasca postul, iar reprezentantii statului incercand, sub ocrotirea jandarmilor, sa-si impuna punctul de vedere. Disputele intre fostul director SNIF si reprezentantii statului se refera la actele legale prin care se poate realiza destituirea sefului SNIF.
Pe de o parte, Luigi Berghes, fostul director SNIF, a sustinut, ieri, intr-o conferinta de presa, ca el a fost numit in functie printr-un ordin ministerial si vrea tot un astfel de act pentru destituire. El considera ca aceasta schimbare este determinata de faptul ca a sesizat deturnarea unor "sume uriase" in cadrul Ministerului Agriculturii. Berghes a acuzat personal pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, ca "a patronat hotii in minister". Berghes a dat ca exemplu lucrarile de refacere a unor diguri, in 2006, dupa inundatii, pentru care nu s-a aplicat Legea achizitiilor publice, asa cum a constatat si Corpul de Control al Guvernului. Berghes sustine ca, de fapt, principalul motiv este potentialul imobiliar al activelor SNIF. El a precizat ca inainte de reevaluarea patrimoniului, capitalul social era de aproximativ 4 milioane de dolari ca acum sa ajunga la 100 milioane.
De fapt, destituirea lui Berghes se incurca in acte normative. Printr-un sir de acte normative SNIF ajunge sa fie "tutelata" de Agentia Domeniilor Statului (ADS), care exercita drepturile de proprietar in numele statului. Actul normativ a inceput sa produca efecte din vara lui 2006, dar pana acum nu a fost luata in seama. Pe de alta parte, Daniel Dragan, seful ADS, a declarat ca inlocuirea lui Berghes a fost determinata de faptul ca, in ultimul an, SNIF a beneficiat de o perioada de gratie la plata datoriilor, dar acestea au crescut de la 200 miliarde de lei la 374 miliarde de lei.
Ministrul Remes nu a vrut sa comenteze acuzatiile lui Berghes, afirmand ca nu este obligat sa se justifice decat in fata superiorilor si a legii. El nu a vrut sa faca nici un fel de precizari cu privire la cheltuirea banilor publici invocati de Berghes. In cele din urma, Berghes a declarat ca a depus o plangere penala impotriva ministrului Agriculturii si a altor persoane, in legatura cu implicarea ADS in conducerea SNIF, iar seful ADS a precizat ca va apela la justitie, astazi, pentru a obtine un ordin judecatoresc de evacuare a fostului director general al SNIF, intrucat acesta refuza sa paraseasca functia. De altfel, ieri, seful ADS a apelat la jandarmi ca sa puna in aplicare decizia de revocare din functie a directorului SNIF, dar fara nici un folos. Nu s-au inregistrat violente.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 352  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Admitere dura la gradinita    2 comentarii
  Canicula ucigasa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Asasinii au scapat! (3884 afisari)
 Maturatorul genial (3351 afisari)
 A treia porcarie (2848 afisari)
 Romani umiliti pentru cetatenia romana (1874 afisari)
 Pacatul de a fi bine platit (1813 afisari)
 Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, implicati in Mineriada din '90 (444 afisari)
 UE cauta solutii pentru Tratatul Constitutional (346 afisari)
 "Cetateanul Kane", cel mai bun film al tuturor timpurilor (221 afisari)
 Gwoemul/ The Host (Monstrul) (142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00986 sec.