Ziua Logo
  Nr. 3961 de joi, 21 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
100 de ani cu Frida Kahlo
-- Muzeul de Belle Arte din Ciudad de Mexico a inaugurat cea mai mare expozitie dedicata vreodata pictoritei mexicane de la nasterea careia se implinesc, pe 6 iulie, o suta de ani.
In 1981 o echipa a televiziunii din RFG se deplasa in Mexic pentru un documentar despre artista mexicana, sotia lui Diego Rivera. In cautarea picanteriilor, Gislind Banakowsky si Peter Nicolai au intervievat-o pe Isabel Campos, prietena si colega de scoala a Fridei. Nascuta in 1906, Campos a povestit ca Frida era cu un an mai mare decat ea, contrazicand data de nastere cunoscuta pana atunci. Ziaristii au cautat actul de nastere al Fridei si au constatat cu stupoare ca Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderon se nascuse pe 6 iulie 1907, relateaza Rompres.
Daca i s-ar fi dat dreptate Fridei, centenarul sau ar fi avut loc abia peste trei ani pentru ca artista a sustinut intotdeauna ca s-a nascut odata cu revolutia mexicana, in 1910.
"Frida ornamenta adevarul, il inventa, il extragea, dar niciodata nu l-a tergiversat", aminteste Raquel Tibol in romanul sau "Frida Kahlo in lumina sa cea mai intima". Artista si-a dorit mereu sa se fi nascut intr-un Mexic nou, marxist si revolutionar.
Ponderea pe care politica a avut-o in viata Fridei - desi nu s-a manifestat direct in tablourile sale, cu exceptia celor timpurii precum "Camionul" sau "Autoportret la frontiera dintre SUA si Mexic" - este una din principalele coordonate ale uriasei expozitii prilejuite de centenarul nasterii sale de Muzeul Belle Arte din capitala Mexicului, care va fi deschisa pana pe 19 august. "Frida Kahlo, 1907-2007. Omagiu national" este mai mult o expozitie analitica decat o revizuire cronologica a tablourilor sale. Am incercat sa o prezentam pe Frida in contextul sau istoric si social", explica Juan Coronel, unul din nepotii lui Diego Rivera si responsabil al expozitiei.
Un portret complet
In opt sali ale muzeului pot fi admirate 65 de uleiuri, 45 de crochiuri, 11 acuarele, peste 50 de scrisori si 100 de fotografii care o prezinta pe cea mai valoroasa pictorita a acestui moment in diverse ipostaze. Kahlo nu a fost doar pictorita extrem de talentata, ci si scriitoare, amatoare de caligrafie japoneza si o femeie extrem de indragostita de sotul ei Diego Rivera. "Frida avea multe dimensiuni, iar aici avem un portret complet al sau", spune Cristina Kahlo, nepoata artistei si responsabila a sectorului fotografic.
Fotografia reprezinta unul din elementele cheie al expozitiei. Exista fotografii ale artistei realizate de mari maestri, precum Manuel Alvarez Bravo sau Nicholas Murray, dar si multe realizate de tatal pictoritei, Guillermo Kahlo, fotograf de profesie.
Organizatorii expozitiei, care va atrage cu siguranta milioane de vizitatori, au evitat intentionat prezentarea laturii dramatice a vietii marii pictorite - boala care i-a marcat copilaria si tragicul accident de pe urma caruia a avut de suferit tot restul vietii. "Frida Kahlo, 1907-2007. Omagiu national" prezinta o Frida plina de umor si de viata.
Dar lucrurile nu se termina aici, Mexicul pregatindu-si artileria grea cu o expozitie dedicata lui Diego Rivero, de la moartea caruia se implinesc in noiembrie 50 de ani. Se asteapta ca inca din septembrie sa fie prezentate 56.000 de documente scoase din sertarele si dulapurile ferecate ale cuplului. Intre acestea 2500 de fotografii, 53 de desene inedite ale Fridei Kahlo si multe altele. O comoara pe care si-ar dori-o orice biograf. "Vom primi multe informatii asupra celebrei perechi si ne va ajuta sa completam ceea ce stim despre Frida", comenteaza Carlos Phillips Olmedo, directorul muzeului. "Cei doi stiau ca vor deveni o pereche aproape mitologica", spune Juan Coronel, care nu ezita sa-i califice pe Frida si pe Diego, primii artistii pop din istorie. (D.M.V.)
 Afisari: 527  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Valoarea umana ?   de Eramescu
Bucurie!   de ida
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Asasinii au scapat! (3884 afisari)
 Maturatorul genial (3351 afisari)
 A treia porcarie (2848 afisari)
 Romani umiliti pentru cetatenia romana (1874 afisari)
 Pacatul de a fi bine platit (1813 afisari)
 Nicolae Cochinescu si Petre Ninosu, implicati in Mineriada din '90 (444 afisari)
 UE cauta solutii pentru Tratatul Constitutional (346 afisari)
 "Cetateanul Kane", cel mai bun film al tuturor timpurilor (221 afisari)
 Gwoemul/ The Host (Monstrul) (142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01038 sec.