Ziua Logo
  Nr. 3958 de luni, 18 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Consultari cu activul de scriitori la Neptun
Octavian HOANDRA 
-- Cei care au trait mai multi ani pe minunatele plaiuri carpato-dunarene, isi amintesc, desigur, de perioadele de vara, cand "Marele Om de stat", "intaiul statator al tarii", se retragea cu cohorta de lingai la celebra vila de protocol de la Neptun.
Turistii nu mai aveau voie sa treaca pe trotuar, iar statiunea era intesata de baieti cu ochi albastri. Chiar daca se afla la odihna, Marele Conducator, dupa cum se stie, mai gandea, intre doua partide de tabinet, cateva din revolutionarele "teze" ce aveau sa franga, dupa aferentul Congres de "lansare", si ultima bruma de libertate a poporului roman. Dar iata ca poporul a uitat de vila lui Ceausescu de la Marea Neagra, ba chiar si dl presedinte pare ca se simte in casa "impuscatului" mai bine decat in cabina de capitan de pe vasul d-sale. Mai mult, Trimisul lui Dumnezeu pe Pamant se simte atat de relaxat, incat a sunat adunarea pentru scriitorii de serviciu. Zic de serviciu, pentru ca majoritatea acestora sunt, intr-un fel sau altul, stipendiati de stat. De unde si graba de a pocni calcaiele la semnalul de adunare. In sine, "vizita" sau mai bine zis "intalnirea cu activul de intelectuali si analisti de partid" - i-am numit aici pe dnii Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Traian Ungureanu, H.R. Patapievici si ultimul, cu voia d-voastra, dl Catalin Avramescu&consoarta -, nu are nimic spectaculos. Dl presedinte Basescu doreste ca lumea sa vada ca "marile constiinte ale neamului" sunt inca la cheremul puterii. Al presedintelui, adica.
Cu siguranta ca numele "activului" mentionat mai sus va putea, cel putin pentru un timp, sa acopere, ca o zapada fina adevarata personalitate a sefului de la Cotroceni. Pentru cata vreme, vom vedea. Exista, totusi, o greseala in tertipul ieftin al presedintelui. Daca ar fi privit inapoi, la experienta propriului inaintas, ar fi vazut ca acesta, intr-una din sclipirile lui de inteligenta, a sesizat ca exista o singura categorie in care nu se poate avea incredere, desi aceasta, in cvasitotalitatea ei era dispusa sa-i ridice cele mai mizerabile osanale contra vreunui privilegiu, de obicei meschin: scriitorii. Ceausescu ii tinea departe pe acestia, pentru ca stia ca sunt in stare de orice adulatie, fie ea si de cea mai joasa speta, dar si de tradare, la cea mai mica nemultumire de ordin personal. Se multumea sa-i asculte cate doua-trei ore cum se turnau unul pe altul, fara cel mai mic semn de rusine. Pentru mai multe detalii poate fi consultat volumul "Scriitorii si Puterea" aparut de curand in librarii. Va veti cruci de felul incalificabil in care un poet, mare "apropiat" si sfatuitor al presedintilor de dupa 1989, isi incepea "convorbirea" cu dl Ceausescu si cand veti afla care erau marile sale probleme pe care le dorea rezolvate de geniul din Scornicesti... Singurul lucru de inteles este ca "activul de scriitori" a negat in mare parte convocarea de la Neptun.
E, totusi, rusinos sa te comporti astfel, cand te pretinzi - "constiinta" a tarii, sa te balacesti in bucata de mare a lui Ceausescu, cand alti intelectuali (nescriitori!), Solidaritatea Universitara tocmai au semnat un "Apel la constiinta", prin care considera ca dl Traian Basescu si Theodor Stolojan nu au dreptul sa patrunda in "zona libera" de comunism - Piata Universitatii, pentru ca sunt "complici ai mineriadelor lui Ion Iliescu".
 Afisari: 1170  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Fara de lege   de George de Ro
Dl. Octavian HOANDRA traieste din analogii   de Mos_Tautu
Neptun   de doctorul
Steua si crucea   de Ion Caramache
A r h i v a
  Ion Iliescu justifica terorismul de stat    20 comentarii
  Paris - orizonturi albastre    3 comentarii
  Revenirea lui Adrian Nastase    7 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Un caz de mutilare    2007-05-14
  Solidaritate contra ura    2007-05-07
  Cinci minute de nedumeriri    2007-04-23
  Oameni politici Romani    2007-04-16
  Un popor superstitios    2007-04-02
 Top afisari / comentarii 
 Secretul lui Macovei (3565 afisari)
 De la premiul Pulitzer la Paris Hilton (2616 afisari)
 Stanga postcomunista - o istorie a minciunii (2572 afisari)
 Apocalipsa dupa Newton (2485 afisari)
 "Sunteti de o nesimtire incredibila" (2440 afisari)
 Iliescu invinuit de omor in dosarul Mineriadei din '90 (556 afisari)
 Liberalul Dorin Chirtoaca, noul primar al Chisinaului (135 afisari)
 Guvernul Tariceanu, atacat cu aceleasi motiuni de PSD si PD-PLD (90 afisari)
 Designerul Gianfranco Ferre a incetat din viata (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19822 sec.