Ziua Logo
  Nr. 3955 de joi, 14 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
17 ani de la mineriada nici un criminal inchis
-- Victimele din 13-15 iunie 1990 au fost comemorate in Piata Universitatii * Manifestantii de atunci au cerut unanim condamnarea lui Ion Iliescu in dosarul care nici pana acum nu a fost finalizat
Fenomenul "Piata Universitatii" a debutat pe 22 aprilie 1990, ca manifestatie anti-fesenista si anti-comunista. Protestele "golanilor", denumiti astfel de presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, au fost in final reprimate extrem de violent, incepand cu 13 iunie, in urma interventiei autoritatilor si a minerilor, chemati in Capitala pentru a evacua in forta zona. Confruntari violente, vehicule de politie incendiate, lupte de strada... In seara zilei de 13, primele garnituri de tren pline cu mineri pleaca din Petrosani spre Bucuresti, conduse de Miron Cozma. Minerii ocupa Piata devastand ulterior sedii din Falcultatea de Geologie, Facultatea de Litere, Facultatea de Matematica, Institutul de Arhitectura, sediile PNTCD si PNL. Sute de oameni sunt batuti, iar Bucurestiul, aflat in haos, tine prima pagina a ziarelor occidentale.
"Iliescu la Jilava"
Cel mai lung miting anticomunist din istoria Romaniei, de 52 de zile si nopti, a fost comemorat, ieri de Asociatia 21 Decembrie 1989 in Capitala, cu participarea reprezentantilor asociatiei, Grupului de Dialog Social, Asociatiei Detinutilor Fostilor Detinuti Politici, regizorului Stere Gulea (co-autor al filmului Piata Universitatii-Romania), Asociatiei Alianta Civica etc. Dezbaterea, moderata de presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a avut un numitor comun: condamnarea comunismului, "urmarea ei fireasca, legea lustratiei" si condamnarea lui Ion Iliescu, pentru "crimele comise in acele zile". Aceasta, in conditiile care "exista tendinte de minimalizare a crimelor comuniste" chiar daca juristii internationali nu au nici un dubiu asupra dreptului victimelor acestui regim de a-l califica drept "genocid". "Dupa 17 ani e greu de gasit scuze, procurorii militari nu au scuze pentru ca inca nu s-au rezolvat dosarele mineriadei si al revolutiei. Cerem procurorului Dan Voinea si procurorului general al Romaniei sa-si faca datoria", a declarat, din partea GDS, Radu Filipescu. Participantii la manifestatiile de acum 17 ani din Piata Universitatii au comemorat violentele din 13-15 iunie, lansand atacuri dure la adresa "criminalului" Iliescu, "cel mai bun exemplu ca in Romania nu a disparut comunismul". "El are meritul de a fi deconectat Romania de la sistemul de valori la care reusise sa adere pana la mineriade. Daca s-ar reusi condamnarea lui Iliescu, Romania si-ar recapata demnitatea pe care a pierdut-o la 13-15 iunie 1990", a spus deputatul PLD Horatiu Buzatu. "De aceea, a completat Teodor Maries, i-am urat sanatate dlui Iliescu zilele acestea, pentru ca el trebuie sa mearga sa raspunda in fata Justitiei pentru faptele sale si, daca va fi cazul, si la Jilava".
Manipularea televiziunii
Potrivit Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (raport declarat de presedintele Basescu drept document de stat) mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost o consecinta directa a mentinerii structurilor autoritare criptocomuniste, in pofida declaratiilor de ruptura cu vechiul sistem. "Mentalitatile succesorilor lui Ceausescu erau impregnate de anti-intelectualism, anti-occidentalism si anti-pluralism, trasaturi definitorii ale stalinismului national pe parcursul intregii sale existente". "In perioada ce a urmat imediat dupa 22 decembrie 1989, grupul ce a preluat puterea a deturnat caracterul pronuntat anticomunist al revolutiei, prin subminarea demonstratiilor spontane populare anticomuniste, prin cenzurarea mesajelor anticomuniste in cadrul emisiunilor televiziunii, care devenise <<cartierul general>> al unei <<telerevolutii>> in premiera mondiala. Prin televiziune s-au facut majoritatea diversiunilor..."
SRI, implicat masiv
Potrivit lui Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, manifestarea din Piata Universitatii a fost reprimata cu o bestialitate fara precedent, socand intreaga lume civilizata(...) Represiunea comunista a manifestatiei din piata, a continuat Iliesiu, a presei libere, a partidelor democratice si a societatii civile a fost organizata de catre puterea politica cu implicarea SRI, a Armatei si a Politiei. "SRI e foarte implicat. In aducerea minerilor, in represiune, in conducerea minerilor prin Bucuresti (...) Dar SRI-ul e mai implicat in monitorizarea manifestatiei din Piata, si a avut asa numitul grup <<Dambovita>> care a actionat permenent in piata (...) A fost un atac terorist, prin implicarea acestor forte intr-o actiune violenta, care nu a fost justificata de imprejurarile politice", spunea generalul-magistrat Dan Voinea. Iliesiu a mai informat ca a primit raspuns favorabil din partea conducerii TVR ca filmul lui Stere Gulea despre Piata Universitatii sa fie difuzat astazi pe postul TVR1, urmat de o dezbatere a societatii civile pe aceasta tema.
Mortii si multumirile lui Iliescu
La cateva saptamani de la mineriada, studenti si ziaristi care efectuau cercetari asupra evenimentelor din 13-15 iunie 1990 au descoperit la Cimitirul Straulesti II doua transee cu aproximativ 78 de morti neidentificati - decedati in perioada 13-17 iunie 1990.
In august - septembrie 1990, sub semnatura lui Eugen Dichiseanu, ziarul Romania Libera a publicat, intr-un serial de 10 episoade, o ancheta asupra acestui subiect, insotita de fotografii. Cercetarile realizate de Eugen Dichiseanu si membri ai Ligii Studentilor, printre care si George Roncea, au scos la iveala mari nereguli, inadvertente, neglijente, deficiente de organizare, dar si musamalizari de probe din partea institutiilor implicate in gestionarea situatiei mortilor fara identitate: Politia, Procuratura, IML, Primaria Municipiului Bucuresti. Groparii de la Straulesti povesteau ca in unele dintre sicrie erau si cate doua cadavre de neidentificati.
60 de morti peste cifra oficiala
In cartea "Holocaustul Rosu" Florin Matrescu publica marturia doctorului D.G, medic la Spitalul Municipal din Bucuresti: "Intre 13 si 15 iunie, la Sectia de Neurochirurgie a Spitalului nr. 9 din Bucuresti au fost adusi sute de oameni inregistrati cu traumatism cranio-cerebral provocat prin lovire cu corpuri dure. Majoritatea lor cereau sa nu fie inregistrati si, dupa un prim ajutor, paraseau camera de garda. Peste 150 au fost insa retinuti prezentand traumatisme grave, cu alterarea starii de constiinta. Dintre acestia, aproximativ 60 au decedat la un interval de timp mai scurt sau mai lung, unii dupa ce au fost operati. Majoritatea erau loviti in regiunea cefei si unii prezentau urme de lovire si in alte regiuni ale corpului. Nimeni nu a facut ulterior nici o ancheta in privinta acestor decese, tratate ca morti naturale in spital, iar registrul in care au fost inscrisi cei decedati, la intrare, a disparut. Comunicatele oficiale prezinta cifra de 6 morti, toti decedati pe strada si sute de raniti. Nimeni nu a intrebat ce s-a intamplat cu cei raniti si nu a fost condamnat nimeni pentru ranirea lor. Astea sunt faptele pe care le cunosc si vi le comunic in speranta ca cei vinovati vor fi pedepsiti pana la urma".
Reocupati Piata Universitatii!
Zorii zilei de 14 iunie 1990, orele 4.00, l-au prins pe Ion Iliescu in Piata Victoriei unde organizatorii represiunii adunasera minerii si muncitorii adusi de Frontul Salvarii Nationale din toate colturile tarii. Iata ce la transmitea Iliescu acestora: "Ma adresez dv. de asta data, multumindu-va pentru raspunsul de solidaritate muncitoreasca pe care si de asta data l-ati dat LA CHEMAREA NOASTRA! Multumesc de asemenea tuturor celorlalte delegatii din judete care au venit si s-au adaugat acestor forte solidare ale muncitorimii romane. Ii rugam pe ceilalti sa ramana aici in piata. Delegatia de mineri, in frunte cu dl. Cozma, se va deplasa spre Piata Universitatii pe care vrem sa o reocupati dumneavoastra (urale, ovatii prelungite, entuziasm, aclamatii). (...) V-am ruga pe dvs., minerii care sunteti grupati, organizati, sa va indreptati in coloana pe bulevard, pana la Piata Universitatii, pe care s-o ocupati definitiv dumneavoastra..." (urale si ovatii prelungite)
"Va multumesc pentru tot"
La plecare, intr-o cuvantare tinuta la Pavilionul Expozitional, Ion Iliescu le multumeste din nou minerilor: "Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dvs de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. (...) Stim ca avem in dvs un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela!" (Aplauze si urale). Lungul sir de violente din acele zile s-a soldat cu circa 1000 de raniti. In ceea ce priveste numarul real al mortilor, acesta ramane necunoscut, chiar si dupa 17 ani. Oficial, s-a avansat numarul de sapte morti, dintre care cinci decedati prin impuscare. Alte zeci de morti au fost facuti disparuti. O data cu ei si cu exodul studentilor, care a reprezentat decapitarea elitelor anticomuniste, Romaniei i s-a schimonosit complet viitorul. Iliescu si Roman isi atinsesera scopul. (V. RONCEA)
Iliescu trebuie sa dea socoteala
Finalul dezbaterii organizate de Asociatia 21 Decembrie 1989 i-a apartinut lui Constantin Ticu Dumitrescu. "Pana cand nu-l vom vedea pe Ion Iliescu, blestemul si povara acestei tari, ca da socoteala Justitiei, nu ne vom putea gandi la alte lucruri, acesta fiind punctul de incepere al schimbarii in Romania, litera A de la alfabet. Speram sa nu fie o speranta desarta, pentru ca putem amana acest lucru la nesfarsit ca iar da o zona zoster peste tovarasul nostru si cine stie ce certificat medical scoate". In timpul dezbaterilor, Dumitru Dinca, veteranul de altadata al Pietei Universitatii, a parasit asistenta vociferand ca s-a deturnat subiectul de la "fenomenul Piata Universitatii 13-15 iunie" cu "discutii fara finalitate". (T.B.)
Panselute in strada Moli�re
Asociatia 21 Decembrie 1989 si un grup de tineri autodenumit Grupul de Initiativa Noii Golani" au trecut prin Piata Universitatii si au depus coroane de flori in memoria victimelor represiunilor din 13-15 iunie 1990. Tinerii au organizat si o "reconstituire" a acelor zile, in fata Teatrului National, in care o parte a grupului, studenti care militau pentru democratie, au fost atacati si batuti de colegi de-ai lor care erau deghizati in mineri. Din Piata Universitatii, grupul a pornit apoi catre locuinta lui Ion Iliescu din strada Moli�re, pentru "a-i planta cateva panselute, cum au plantat si minerii adusi de el in Piata". Organizatorii au anuntat un spectacol, la fantana din Piata Universitatii, cu participarea Andei Milea, a lui Cristian Paturca, Vlad Galis, precum si a trupelor hip-hop Katana si KST. (T.B.)
Generalii vinovati
Procurorii militari au stabilit, prin rechizitoriu, ca cei vinovati de uciderea celor patru persoane, in 13 iunie 1990, sunt ofiterii superiori care s-au aflat la comanda Ministerului de Interne in momentele acelea, respectiv generalul (r) Mihai Chitac (foto) - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile. In cazul acestei mineriade au fost audiati mai multi fosti oficiali, printre care fostul ministru de Interne Mihai Chitac, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Nationale Vasile Ionel, dar si Miron Cozma, fostul premier Petre Roman si fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu. (D.E.I.)
Tudor BORCEA 
 Afisari: 1359  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Cine nu vrea sa se faca dreptate?   de Costescu
nedumerire   de ica
Dejaba...   de floricel
ce-i de facut ? JUSTITIA   de gogunedumeritul
dar criminalii revolutiei ...!!!??   de gogunedumeritul
S.R.I.= securitatea readusa de,iliescu!   de Tiberiu
Niciodata uitati ,niciodata iertati   de ursu livia
17 ani   de doctorul
Mineriadele au constituit oprelistea decaderii formei satatale ilegale a Romaniei - a republicii-   de ionion
Daca cautam criminalii, sa vedem si cine a apasat pe telefon, nu numai pe tragaci   de cercetas
Umflati-l...   de cotrofelnitza
13-15 iunie -90   de cosor ion
calaul   de Radu Dragan
Cu ''justitia'' din RO nu-i de mirare ca dupa 17 ani nu s-a gasit nici un vinovat pentru teroarea si   de Huhu extraterestrul
   de CALUGARUL
Haida-de, dupa 17 ani! O rusine mai mare nu se poate!   de Nocturnus
Tot bateti apa'n piua.   de Aladin
A r h i v a
  Piratii lui Vladescu    8 comentarii
  Pensionarii nimanui    16 comentarii
  Salvat din pamant    2 comentarii
  SRI, suspectat de politie politica    3 comentarii
  Lustratia, mai la toamna    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Madonna nu e in apele ei (4020 afisari)
 "Puternica Biserica Ortodoxa" (2381 afisari)
 Stolojan recunoaste valoarea (2265 afisari)
 Arma din secolul XIX descoperita in burta unei balene (2229 afisari)
 Pensionarii nimanui (2124 afisari)
 Ungaria, "ingrijorata" de anchetarea ministrilor UDMR (160 afisari)
 Cioroianu da, da, da (142 afisari)
 Aripile din PSD, la razboi (116 afisari)
 Alpha Dog (Mascul necrutator) (79 afisari)
 Il privesti, si nu e! (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02679 sec.