Ziua Logo
  Nr. 3955 de joi, 14 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Piratii lui Vladescu
-- Ministrul Nicolaescu a dat ordin ca Spitalul Judetean Arges si Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti sa cumpere un soft furat, creat de o firma la care actionar a fost ex-ministrul liberal de la Finante
SC ROMANIAN SOFT COMPANY SRL, firma din care a facut parte pana nu demult si fostul ministru de Finante, liberalul Sebastian Vladescu - in prezent secretar de stat la acelasi minister - a intrat pe piata medicala din Romania prin copierea unui program apartinand SC OMNIS GROUP SRL. Asa cum ZIUA a dezvaluit de curand, acest lucru a fost posibil prin cumpararea a doi salariati de la OMNIS - care sunt acuzati de furt intelectual - si angajarea lor la RSC, pe bani frumosi.
Printr-o donatie mascata catre spitalele de Urgenta al MAI, "Prof. dr. Dimitrie Gerota" si cel al SRI, "Prof. dr. Agrippa Ionescu", piratii IT au penetrat sistemul, ajungand la ora actuala sa incheie numeroase contracte cu unitati spitalicesti din toata tara. Acestora li s-a dictat de la centru, de catre clanul liberal de guvernamant, sa achizitioneze urgent aplicatiile ARES.NET, CARE.NET, AMBULANTA si mai ales HIPOCRATE, toate avand ca baza de conceptie softul furat de la OMNIS, si anume sistemul ISIS.NET. Ultimele doua institutii de pe aceasta lista a rusinii sunt Spitalul Judetean Arges si Sf. Ioan din Bucuresti. Dupa ce ministrul Sanatatii Nicolaescu a schimbat conducerile celor doua entitati, a dat ordinul de achizitionare a pachetului HIPOCRATE, desi acesta se confrunta cu mari inconveniente de aplicare si este departe de a fi satisfacator.
Fief-ul PNL din Sanatate
In primavara lui 2006, ministrul Eugen Nicolaescu a demis, pe criterii politice, 23 de consilii de administratie si 15 directori generali de mai multe spitale. Fiindca nu simpatiza cu clanul liberal, dr. Constantin Paun, de la Spitalul Judetean Arges, a aflat de la televizor ca i s-a luat postul, decizie care n-a fost motivata in vreun fel. La scurt timp, in locul lui a fost numit, interimar, ortopedul Gabriel Copciag, unul dintre fruntasii liberali ai judetului. Apoi, in urma unui concurs aranjat, adica "cu dedicatie", acesta a fost confirmat pe functia de director general. Ceva mai devreme, sef al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arges a fost investit dr. Adrian Tase, un alt liberal de vaza prin Pitesti, avand-o in subordine directa, la Inspectia Sanitara de Stat (ISS), pe sotia dr. Copciag, Aura, care a migrat degraba in PNL.
Grija pentru pacienti
Una dintre primele masuri luate de noul manager al spitalului argesean a fost instalarea unor sisteme video de supraveghere, care ar fi fost obtinute printr-o donatie. Asa cum am demonstrat in recentul articol intitulat "Piraterie la Interne si SRI", aceasta practica a mai fost folosita cu brio si la spitalele MIRA si SRI din Capitala. RSC SRL a sponsorizat cele doua entitati cu programul piratat HIPOCRATE, pentru o mai buna gestionare si administrare a unitatilor. Masinatiunea s-a facut din spatele unei fundatii care - culmea coincidentei! - poarta acelasi nume cu spitalul Internelor. Ulterior, s-au incheiat cu "Gerota" si "Agrippa Ionescu" asa-zise contracte de mentenanta, care acopera cu varf si indesat, iar in timp depasesc de cateva ori costul real al programului. Urmatoarele masuri adoptate, tot spre binele bolnavilor, au fost instituirea unei taxe de vizitare a pacientilor in afara orelor de vizita si sporirea efectivelor de paza. In continuare, s-a mai incheiat un contract de prestari servicii pentru tomografii, cu clinica privata ELIM. La care clinica este actionar si dr. Iana, directorul Spitalului Universitar Bucuresti, un alt membru marcant al PNL, presedinte al Comisiei Nationale de Radiologie, dar mai ales consilier al lui Eugen Nicolaescu.
Capii PNL, primiti ca Ceausescu
Cu ocazia unei vizite de lucru la Spitalul Judetean Arges, anuntata din timp, managerul a luat masuri ca Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, precum si delegatia care l-a insotit sa fie bine primiti. Tot spre binele bolnavilor. Ca atare, din fondurile alocate pacientilor, dr. Copciag a dispus vopsirea usilor lifturilor in albastru si a holului in portocaliu, amenajarea gazonul de la intrare si plantarea a numeroase flori. Cheltuiala s-a justificat pe deplin, in opinia managerului liberal, deoarece si premierul Tariceanu a vizitat spitalul, o saptamana mai tarziu, in fruntea unei numeroase delegatii de partid si de stat.
Sa mai spunem ca dr. Gabriel Copciag a incercat o vreme sa-i ia locul colegului sau de partid, Adrian Tase, la conducerea DSP Arges, insa pasenta nu i-a iesit. Drept urmare, s-a grabit sa infirme zvonurile potrivit carora ar fi intentionat sa devina seful propriei sotii, inspectorul sef al ISS, Aura Colciag. Dr. Tase, care lucreaza ca medic cardiolog tot la Spitalul Judetean al PNL, are de furca cu un dosar penal, fiind suspectat pentru abuz in functie impotriva intereselor publice, fals material, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, cu un prejudiciau de 300.000 RON (Dosar nr. 5445/P/2006).
Ordin pe linie de partid
Ca orice institutie care se respecta, Spitalul Judetean Arges avea nevoie de un sistem informational, care sa ajute la administrarea si gestionarea ingrijirii pacientilor. Proiectarea acestuia a inceput in anul 1999, de catre SC WOLFSOFT COMPANT SRL, in colaborare cu medicii din spital. In 2000, programul WSC a intrat in exploatare curenta, raspunzand in proportie de 95% necesitatilor de informatizare a unei unitati spitalicesti, care gestioneaza anual circa 50.000 de pacienti in regim de internare, 30.000 in regim de zi si cate 45.000 prezentari la Unitatea de Primire a Urgentelor si in Ambulatoriul de Specialitate. Sistemul a functionat fara intrerupere timp de sapte ani, devenind o obisnuinta in activitatea zilnica a personalului medical. Astfel s-au scutit mii de ore de munca de rutina - cu raportari statistice, scrieri de condici medicale, foi de miscare pacienti, bonuri de materiale si altele -, asistentele alocand timpul castigat activitatii directe de ingrijire a bolnavilor. Toate aceste facilitati au disparut brusc, incepand cu data de 19 aprilie 2007, cand contractul dintre spital si WSC a incetat, iar managerul PNL, Gabriel Copciag, nu l-a mai innoit. Poate nu pentru ca n-ar fi dorit asta, insa ordinul pe linie de partid primit de la Bucuresti, mai exact de la cabinetul ministrului Nicolaescu, fusese cat se poate de clar. La Pitesti trebuia sa intre in scena programul HIPOCRATE, conceput pe furtul de inteligenta al RSC de la OMNIS GROUP, dupa cum am mentionat mai devreme.
Manevrele lui Copciag
Inca de la instalarea sa ca interimar, actualul director general a inceput sa intarzie plata facturilor lunare catre WSC, fara nici o motivatie, premeditand ce avea sa urmeze.
Apoi, la 18 aprilie anul curent, a avut o intalnire de renegociere a contractului cu furnizorul de servicii. Acesta a oferit sapte calculatoare, doua servere si upgradari gratuite ale aplicatiei, in cazul modificarilor legislative. WSC a propus o anumita suma contractuala, ramanand ca raspunsul lui Copciag sa vina dupa sedinta Consiliului Director.
Chiar a doua zi, semn ca reprezentantul clanului liberal pe sanatatea din judetul Arges se grabea nevoie mare, spitalul se arata dispus sa reinnoiasca contractul, dar pentru o suma batjocoritoare, cu scopul indepartarii WSC din afacere.
In mod cu totul ciudat, la 23 aprilie 2007 reprezentantii RSC SRL se aflau deja la Pitesti, demarand activitatea de implementare a aplicatiei piratate HIPOCRATE. Si, tot ca o coincidenta, la data de 31 mai, RSC avanseaza contractul de asistenta tehnica, acesta fiind acceptat de Spitalul Judetean Argers fara nici un fel de licitatie publica ori prospectiuni pe piata softului medical. Cu alte cuvinte, contractul dintre cele doua complice s-a incheiat ilegal.
Complicitate pe bani publici
Intelegerea de partid pe bani publici a starnit numeroase reclamatii ale personalului medical, care au sesizat o multitudine de anomalii de functionare a aplicatiei HIPOCRATE.
Acestora li s-au adaugat incalcari ale confidentialitatii actului medical, eludarea legislatiei in domeniu, proasta acoperire a cerintelor specifice de informatizare si altele. Chiar in prima luna de functionare au fost depuse 32 de observatii privind o serie de deficiente la conducere. Dintre acestea mentionam ca aplicatia piratata de firma in care a fost implicat Sebastian Vladescu nu raspunde cerintelor de gestionare a materialelor sanitare si a celor de intretinere, a tipizatelor, combustibililor, pieselor de schimb, ignorand comunicarea cu Ambulatoriul de Specialitate, laboratorul si radiologia. Bineinteles ca managerul liberal nu s-a obosit sa formuleze vreun raspuns, de vreme ce ordinul primit de la ministrul Nicolaescu trebuia executat, nu discutat.
Poate ca nu este lipsit de interes inca un aspect privind implicatiile acestei afaceri, in spatele carora se afla clanul liberal. Liderul de sindicat, Doina Fanica, este acuzata ca fiind unul dintre artizanii dezastrului informational de la Spitalul Judetean Arges. Din acest motiv, dar si din altele, asistentele i-au cerut demisia.
Confidentialitate zero
Reglementarile romanesti si cele comunitare in domeniu contin prevederi exprese in legatura cu intimitatea diagnosticelor, tratamentelor si chiar a faptului ca un pacient este ingrijit ambulatoriu sau in spital. Din nefericire, piratii RSC, care-si asuma paternitatea asupra aplicatiei HIPOCRATE, n-au auzit acest lucru. Programul permite accesul nelimitat la foaia de observatie a bolnavului din orice sectie, de catre orice persoana - medic, asistenta, inregistrator medical sau intrusi -, atat in perioada internarii cat si dupa.
HIPOCRATE bantuie la Sf. Ioan
Deputatul PSD Alexandru Ciocalteu, care era si directorul general al Spitalului Sf. Ioan din Bucuresti, a renuntat la aceasta functie, optand pentru cariera politica. In locul sau a fost numit pe criterii politice, tot in urma unui concurs aranjat, adica "cu dedicatie", economistul Teodor Marin, fostul sef al aprovizionarii spitalului. Una dintre cele mai importante masuri luate de acesta a fost introducerea aplicatiei piratate HIPOCRATE la Sf. Ioan, fara nici un drept de apel. Altfel spus, din decembrie anul trecut, si acest spital de urgenta este controlat de acelasi clan al PNL aflat, inca, la guvernare.
RSC, sub ancheta OLAF
In februarie 2003, angajatul SC OMNIS GROUP SRL, Dragos Stefan Saracu s-a transferat la SC RSC SRL, iar dupa o luna l-a racolat si pe Irinel Lupei in noua societate. Acestia nu au plecat cu mana goala, copiind circa 5000 de surse cod dintr-o platforma tehnologica, la care numerosi specialisti ai OMNIS lucrasera incepand cu 1990. Pe baza sistemului ISIS.NET sustras sunt puse ulterior la punct aplicatiile ARES.NET, CARE.NET, AMBULANTA si HIPOCRAT, fiind vandute cu predilectie unor institutii spitalicesti. In acest mod, RSC justifica o finantare din fonduri europene de 50.000 de euro, pentru realizarea a trei noi produse software. Cazul se afla in atentia Oficiului European de Lupta Altifrauda (OLAF) din cadrul Consiliului Europei, fapt confirmat direct reporterilor ZIUA de investigatorii comunitatii. Interesant este faptul ca, gratie intereselor liberale, pana la aceasta ora Politia, Parchetul, Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor si Inspectoratul General pentru Comunicatie si Tehnologia Informatiei nu s-au implicat in acest caz. Mai exact spus, s-au implicat, dar numai in sensul musamalizarii furtului de inteligenta.
Pagina realizata de Dan COSTE 
 Afisari: 2057  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
.....   de craiova
soft-uri si ...rufe murdare   de craiova
Sa invatat   de acv99
Hm! sa cumpere un soft furat ?   de Atamild
liberalii   de danamer
   de Polina
Acest Vladescu este lamentabil   de medi
Vezi Shadow...   de lil
A r h i v a
  Pensionarii nimanui    16 comentarii
  17 ani de la mineriada nici un criminal inchis    17 comentarii
  Salvat din pamant    2 comentarii
  SRI, suspectat de politie politica    3 comentarii
  Lustratia, mai la toamna    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Madonna nu e in apele ei (4020 afisari)
 "Puternica Biserica Ortodoxa" (2381 afisari)
 Stolojan recunoaste valoarea (2265 afisari)
 Arma din secolul XIX descoperita in burta unei balene (2229 afisari)
 Pensionarii nimanui (2124 afisari)
 Ungaria, "ingrijorata" de anchetarea ministrilor UDMR (160 afisari)
 Cioroianu da, da, da (142 afisari)
 Aripile din PSD, la razboi (116 afisari)
 Alpha Dog (Mascul necrutator) (79 afisari)
 Il privesti, si nu e! (64 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01681 sec.