Ziua Logo
  Nr. 3954 de miercuri, 13 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Solutia Coposu la problema Basescu
Roxana IORDACHE 
-- Fortand anticipatele, partidul prezidential a recunoscut si ca nu doreste cu adevarat votul uninominal mult clamat demagogic, de fapt, o initiativa liberala confiscata. Si deturnata.
PD a incercat marea cu degetul. Obiectivul maximal al motiunii de cenzura erau alegerile anticipate. Obiectivul minimal era o repozitionare fata de PSD. Vizand fortarea aliantei PNL-PSD. Ceea ce le va exploda in fata liderilor PD.
Basescu si PD au fortat mana PSD. De trei ori consecutiv. Prima data, cand negociau cu socialistii de acelasi sange cu ei (ADN-FSN) si in acelasi timp lansau obsesiv zvonul aliantei PNL-PSD. Chiar o denuntau. A doua oara, cand PD a plusat in intentia de a introduce o motiune de cenzura cu mana PSD, impotriva intereselor PSD. Si a treia oara cand, constatand ca PSD nu va face greseala, PD a introdus o motiune de cenzura. In brate cu PLD. Avortonul proiectului PNL-PD.
Ioan Rus, vicepresedinte al PSD, a calificat initiativa ca "demers frivol". El a declarat pentru "Ziua de Cluj": "Ce sa motionezi la un guvern care nici n-a apucat sa lucreze? Pai, Tariceanu II e de cateva luni in functie si nici macar nu l-au lasat astia sa faca ceva. Nu faci o motiune pentru ca esti nervos pe unul sau pe altul, fara o fundamentare solida. Daca vorbim de o motiune, atunci formulam o motiune impotriva intregii guvernari a Aliantei DA".
Motiunea de cenzura a PD a fost de mai multe ori bumerang. E aberant sa introduci o motiune de cenzura impotriva unui guvern din care nu mai faci parte doar de doua luni, iar in doua luni guvernul condus de PNL n-a avut timp decat sa demonstreze ca se descurca mult mai bine fara PD. Alt efect de bumerang al motiunii de cenzura este obligarea miilor de reprezentanti guvernamentali ai PD in plan local sa onoreze demisiile de onoare la care i-au obligat liderii centrali inainte de excluderea PD din Guvernul Tariceanu, dupa care le-au interzis sa le puna in aplicare. Daca nu demisioneaza, PD ii mitraliaza retroactiv cu propria motiune de cenzura. Motiunea a dus si la consolidarea pana la alegerile generale viitoare a unei majoritati formate din toate partidele, cu exceptia PD, care nu sunt interesate de alegeri anticipate.
PD in fundul gol, s-ar fi putut intitula motiunea de cenzura. Fortand anticipatele, partidul prezidential a recunoscut si ca nu doreste cu adevarat votul uninominal mult clamat demagogic, de fapt, o initiativa liberala confiscata. Si deturnata. PD stia ca prin motiune nu putea obtine decat un efect de imagine al unei sustineri parlamentare acordate PNL de PSD. N-a obtinut nici macar atat. Oricum, demonizarea eventualei sustineri e stupida politic si ipocrita moral. Se poate demonstra ca sustinerea PSD acordata Guvernului minoritar PNL-UDMR este solutia pentru stabilitate politica si guvernare eficienta. Este solutia in oglinda cu aceea pe care domnul Coposu i-a propus-o presedintelui Iliescu in 1994, in acord cu Departamentul de Stat al SUA. Anume, schimbarea majoritatii parlamentare, printr-un guvern minoritar PDSR, sustinut parlamentar de PNL, PNTCD, UDMR si PD. Initiativa salutata atunci de PD. Din pacate, presedintele Iliescu a refuzat, ceea ce a costat tara pierderea primului val NATO, respectiv, UE. PSD nu poate repeta acum greseala. Sustinerea Guvernului Tariceanu in vederea summitului NATO din 2008 de la Bucuresti si a onorarii statului european al Romaniei e in interes national. Oricum, PSD n-are loc de-ntors. Nu va introduce motiune de cenzura. Ar fi sinucidere. Cristian Diaconescu a recunoscut-o deja. Guvernul Tariceanu va organiza alegerile la termen. Restul e dorinta luata drept realitate. Wishful thinking, cum zice amicul american.
 Afisari: 3109  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
justitia chiuara si legi pentru referendum in 2 saptamani   de andreifodor
Daca te uiti in gradina cu ziaristi ai Romaniei   de bibi Ionescu
Lasat-il pe Coposu.   de Giuseppe Cocos
faceti uninominal   de dan toader
Miruna, mai sti sa citesti? Dar sa poti analiza obiectiv?   de popescu aurel
Basescu si PD aseamana politica cu rocurile de poker.   de Holospin
PD nici n-a auzit de Seniorul Coposu   de johnson
SOLUTIA COPOSU?   de Mos_Tautu
... o motiune impotriva intregii guvernari a Aliantei DA   de sorinake
Manutele dragalase ale PSD-ului au fost fortate?   de sorinake
Vom depune toate eforturile ca intalnirea NATO sa nu aiba loc la Bucuresti. Republica Romana prin   de ionion
Solutia Coposu   de doctorul
Fortand anticipatele   de ionescu
eu nu-mi scot nici fesul   de cosor ion
Cam asa ziceam si eu ieri.   de attius.navius
altceva?   de Arcturus
Solutia Coposu.....   de Groza Mircea
Problema Basescu e prea mare   de green day
R. Iordache, imi scot palaria ca de obicei in fata dstra., omul si ziarista minunata care sinteti!   de Huhu extraterestrul
A r h i v a
  Basescu, seful oligarhiei    2007-05-24
  Monica gogosica    2007-05-15
 Top afisari / comentarii 
 Mineriada presei (5231 afisari)
 Solutia Coposu la problema Basescu (3109 afisari)
 Albanezii i-au furat ceasul lui Bush (2696 afisari)
 Ucisa in numele onoarei (2298 afisari)
 Casele celebritatilor (2113 afisari)
 17 ani, niciun vinovat (165 afisari)
 Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare in procesul rapirii jurnalistilor (135 afisari)
 George Maior audiat in cazul Coldea (113 afisari)
 Financial Times: Probabil ca Raportul CE din 27 iunie nu va sanctiona Romania (80 afisari)
 O vara fara ordonante (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86344 sec.