La mijlocul lunii trecute, Fondul de Investitii BROADHURST INVESTMENTS Ltd. s-a spalat pe maini, iesind din afacerile cu Ioan Niculae in compania Asigurare Romaneasca - ASIROM SA. La fel s-a intamplat ceva mai devreme, cand BROADHURST a renuntat si la actiunile Rafinariei ASTRA ROMAN� SA Ploiesti, controlata prin interpusi tot de magnatul zimnicean, situat intre primii zece bogati ai tarii. Una peste alta, fondul de investitii se poate declara multumit in urma tranzactiilor: intr-o parte a pierdut, dar in cealalta a castigat, asa ca valorile tranzactiilor s-au compensat.
In urma ingineriei financiare, doua firme inregistrate in paradisuri fiscale, in spatele carora se afla tot omniprezentul Niculae, au cumparat de pe piata Rasdaq 14,3% din actiunile ASIROM. Transferul participatiei, de 91,3 milioane de titluri, a avut loc pe piata DEAL, unde partile negociaza direct. Titlul s-a vandut cu 0,64 RON/bucata, adica cu 20,9% mai putin decat era cotatia medie in ultima zi de tranzactionare. La ora actuala, fostul securist controleaza ASIROM, prin intermediul SC INTERAGRO SA, ASTREI ROMANE si a celor doua firme off-sfore, in proportie de 72,63%. Asadar, intentiile lui Niculae de a vinde, cu un profit cat mai substantial, compania de asigurari, sunt cat se poate de evidente. In paralel, lacheii acestuia continua lupta surda cu restul actionarilor minoritari, in scopul indepartarii lor din societate sau macar a diminuarii ilegale a participatiilor detinute. La aceasta data, ASIROM are un capital social de circa 64 de milioane RON, si nu valoreaza mai mult de 61 de milioane de euro, potrivit unui top realizat anul trecut de publicatia Business Week Romania.
Papusarii
Artizanul privatizarii dubioase a jumatate din fosta ADAS (Administratia Asigurarilor de Stat) a fost, in anul 1998, Gheorghe Ionescu, director general la Fondul Proprietatii de Stat la acea vreme. Ulterior, in semn de multumire pentru serviciile aduse lui Ioan Niculae, acesta a ajuns administrator la ASIROM, Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" SA (care astazi nu mai exista) si Rafinaria ASTRA ROMANA SA - Ploiesti. In urma privatizarii cu cantec orchestrate de Ionescu si, ulterior, insusite de Ovidiu Tiberiu Musetescu, cu mare pompa, participatia statului la capitalul social al ASIROM a fost diminuata de la 43,52 procente la doar 6,38 procente. De atunci se tot incearca vinderea participatiei statului la ASIROM, insa nimeni nu s-a aratat interesat sa plateasca un pret, cat de cat corect, spre a se asocia cu fostul ofiter de Securitate. Pana acum, nici unul dintre papusarii afacerii n-a fost deranjat cu vreo intrebare incomoda de catre organele abilitate ale statului.
De ce vrea Niculae sa vanda
Desi ASIROM este a doua mare companie de asigurari din Romania, dupa Allianz-Tiriac, magnatul zimnicean tot vrea s-o vanda. Doua dintre motivele acestei intentii sunt urmatoarele. Pe de o parte, Niculae se confrunta cu o mare lipsa de lichiditati, care sa asigure inclusiv supravietuirea celorlalte afaceri falimentare pe care le dezvolta in Romania, prin intermediul a numeroase societati comerciale inregistrate in tara ori in paradisuri fiscale. Pe de alta parte, in 2004 si 2005, ASIROM a cumulat pierderi totalizand circa 60 de milioane RON, doar anul trecut inregistrand un profit brut de 14 milioane RON. Potrivit unor surse, chiar si cu ultimul succes din 2006, societatea de asigurari se confrunta cu riscul ajungerii sub marja de solvabilitate, ceea ce ar determina o prabusire spectaculoasa, de rasunet intern si international. Atentia magnatului pentru gasirea unor cumparatori s-a orientat spre Austria si Italia. In 2004, Niculae ar fi vandut ASIROM pentru 200 de milioane de euro, insa nimeni nu s-a aratat interesat sa plateasca atat de mult. Un an mai tarziu s-ar fi multumit si cu 100 de milioane, dar nici de asta data investitorii nu s-au inghesuit la usa lui. Pentru ca societatea nu valoreaza mai mult de 65 de milioane de euro, magnatul se da de ceasul mortii spre a-i creste valoarea, utilizand tot felul de metode neortodoxe. Intre timp, austriecii si-au dat seama de capcana intinsa si au renuntat la negocieri. Nu si cei de la FONDIARA, al doilea mare asigurator italian, care totusi este prudent, din cauza riscurilor la care s-ar expune intrand in afaceri cu un fost securist al regimului comunist. Iata ce a declarat, pentru agentia de presa REUTERS, in martie anul curent, directorul general al grupului, Fausto Marchionni: "Tranzactia prezinta inca unele dificultati si va fi finalizata doar cand voi avea siguranta ca nu riscam nimic. Inca nu sunt sigur in aceasta privinta, iar acesta este motivul pentru care achizitia nu este incheiata".
Prostie sau premeditare?
De-a lungul timpului, Ioan Niculae a depus eforturi sustinute spre a-i descuraja pe investitorii minoritari din ASIROM si a-i indeparta din societate, transformand relatia de afaceri intr-una conflictuala.
In decembrie 2006, Niculae a incercat sa majoreze capitalul social al ASIROM, cu pana la 45,5 milioane RON, pentru a diminua participatia celorlalti actionari in societate. QVT Fund LP, BROADHURST INVESTMENTS, inclusiv prin Catalin Moise (actionar persoana fizica) si Clairmont Holdings au contestat decizia in instanta, deoarece respectiva majorare urma sa se faca dincolo de litera legii. In ianuarie 2007, cauza a fost suspendata, deoarece ASIROM n-a depus la dosar - din prostie - actul constitutiv actualizat. In continuare, in loc sa se depuna documentul solicitat si sa se ceara repunerea pe rol a cauzei, cum ar fi fost normal, lacheii lui Niculae au facut recurs la suspendarea procesului dispusa de judecator. Acesta a fost doar un tertip de imagine, ca opinia publica sa constate ca si ASIROM mai castiga cate un proces din cand in cand, realitatea fiind cu totul alta. Asa s-au mai pierdut cateva luni, dosarul fiind trimis pentru rejudecare judecatorului delegat de la Registrul Comertului. Potrivit altor surse, este vorba despre o actiune premeditata: Niculae avea nevoie de un ragaz, pentru a cumpara actiunile BROADHURST, prin intermediul celor doua firme off-shore, si a-si consolida pozitia de actionar majoritar, in vederea vinderii ASIROM. Dar in nici un caz prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti.
Eludarea legii
In baza Dispunerii de Masuri nr. 2 si in totalul dispret al hotararilor judecatoresti, la data de 27 martie 2006, Ioan Niculae a decis din nou delistarea actiunilor ASIROM de pe bursa.
Masinatiunea a fost posibila gratie hotararii CNVM. Totusi, in urma numeroaselor contestatii in justitie si la comisiile de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor, CNVM a schimbat macazul la 180 de grade. Astfel, s-a formulat o noua interpretare a Dispozitiei de Masuri nr. 2, care sa nu mai dea posibilitatea actionarului majoritar sa-si bata joc de cei minoritari. Doar ca aceasta interpretare nu mai putea fi aplicata retroactiv. Cu alte cuvinte, in perioada martie � mai 2006, i s-a creat lui Niculae o fereastra de oportunitate pentru ocolirea legii, favorizand delistarea actiunilor ASIROM de pe bursa, fara efectuarea unei oferte publice de preluare. Cum spuneam, in urma a numeroase plangeri in justitie, tranzactionarea actiunilor companiei a fost reluata la 27 noiembrie 2006, dupa sapte luni de suspendare. Numai ca, dupa doar o ora si trei sferturi, CNVM a intervenit din nou, la presiunea gastii lui Niculae. Interesant este faptul ca, in acest scurt interval, actiunea ASIROM a crescut vertiginos, de la 0.6 RON/actiune la 0.7 RON/actiune, ceea ce demonstreaza pe deplin de ce magnatul securist nu dorea tranzactionarea libera a actiunilor pe piata de capital.
O noua escrocherie
Tot in scopul inselarii actionarilor minoritari, oamenii lui Ioan Niculae au mai pus la cale o mica escrocherie, in ianuarie 2006.
In urma a doua adunari generale s-a decis delistarea de pe bursa a actiunilor ASIROM. Aceasta decizie a avut scopul de a-i determina pe "minoritari" sa-si vanda actiunile, la pretul pe care accepta magnatul sa-l plateasca. In urma contestatiei, justitia a suspendat delistarea, considerand-o ilegala.
In mod normal, delistarea actiunilor ASIROM de pe bursa n-ar fi fost posibila, inainte ca actionarul care doreste acest lucru sa efectueze o oferta publica de preluare. Dar ca sa faca o astfel de oferta, trebuia sa detina 95% din actiunile ASIROM. Pentru eludarea acestei prevederi legale, la data de 6 februarie 2006, Comisia Nationala de Valori Mobiliare a comis o smecherie care sa legalizeze potlogaria pusa la cale de Niculae & Co. Astfel, a amendat un regulament in domeniu, prin Dispunerea de Masuri nr. 2 permitand delistarea societatii printr-o simpla decizie a actionarului majoritar, chit ca acesta nu dispunea de controlul a 95% din actiuni. In acest mod, complicii au dat cu tifla legiuitorului, ignorand de facto Legea nr. 297/2004 a pietei de capital. Aceasta escrocherie i-a permis magnatului sa solicite Bursei de Valori Bucuresti suspendarea de la tranzactionare a actiunilor ASIROM, pe o perioada nedeterminata. Ceea ce insemna ca actionarii minoritari ramaneau cu o singura optiune pentru a dispune de participatia lor, si anume sa-i vanda neconditionat lui Niculae. In caz contrar, in urma unor majorari fictive de capital dispuse de gasca majoritara, s-ar fi trezit cu actiunile diminuate peste noapte.
Protest legitim
Exasperati de manevrele ilegale ale lui Ioan Niculae, reprezentantii QVT Fund LP se opun prin toate mijloacele ciudatei majorari de capital social, concomitent cu delistarea actiunilor ASIROM de pe bursa. Inginerii financiare lipsite de logica, la prima vedere. Intr-un comunicat remis presei la 3 iunie anul curent, Angelo Moskov, manager general si partener al fondului de investitii a declarat: "Suntem impresionati de dezvoltarea pietei romanesti de capital si as dori sa confirm decizia noastra de a investi in Romania. Totusi, suntem foarte preocupati de guvernarea corporatista. Pentru a putea contribui la dezvoltarea rapida a pietei romanesti de capital, problema guvernarii corporatiste trebuie rezolvata corespunzator. Nu e acceptabil ca managementul ASIROM sa initieze majorarea capitalului social in acelasi timp in care incearca sa mentina delistarea companiei cu orice pret si fara a respecta reglementarile in vigoare pe piata de capital, precum si drepturile actionarilor minoritari. Acesta este un abuz care nu poate fi tolerat". Copii ale pozitiei lui Moskov au fost trimise Presedintiei, Senatului, Camerei Deputatilor, Ministerului Economiei si Finantelor, Bursei de Valori Bucuresti, Autoritatii Nationale de Supraveghere a Valorilor Mobiliare, Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului, Ambasadei SUA la Bucuresti, Camerei de Comert Romano-Americane si Delegatiei Consiliului Europei in Romania.
Actionariatul ASIROM
La ora actuala, actionarii SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM SA sunt urmatorii: SC INTERAGRO - 49,99%, Rafinaria ASTRA ROMANA - 8,34%, QVT Fund LP - 12,23%, AVAS - 6,38%, fondurile de investitii Hiposwiss - 3,98%, Metzler - 0,76%, Firebird - 0,36%, Clairmont Holdings - 0,36%, Julius Baer - 0,30% si Bank Austria Creditanstalt - 0,20%. Restul participatiei este detinut de unele persoane fizice, in mica proportie, iar restul de 14,3% de cele doua firme off-shore controlate prin interpusi de Ioan Niculae, carora BROADHURST INVESTMENTS le-a vandut participatia, la pachet cu actiunile falimentare ale Rafinariei ASTRA ROMANA SA. Pana la aceasta ora, controversatul om de afaceri Ioan Niculae nu si-a facut publica intentia de a vinde societatea de asigurari italienilor de la FONDIARA, cu toate ca acest lucru este evident.