Ziua Logo
  Nr. 3954 de miercuri, 13 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romanii nu au descoperit, inca, Malaezia
Malaezia nu este descoperita inca de romani insa Petru Petra (foto), ambasadorul Romaniei in aceasta tara, ne-a explicat ca ar putea fi numeroase posibilitati de dezvoltare a relatiilor economice cu acest stat asiatic.
Ce ne puteti spune despre acest colt al Asiei?
Cea mai mare parte dintre concetatenii nostri, din pacate, nu cunosc foarte multe lucruri despre aceasta tara, si nu este vina lor. Este pacat deoarece Malaezia este o tara foarte puternica, bogata si prospera. Turistii n-au descoperit inca aceasta destinatie si este un loc unde romanii se pot simti foarte bine. Sunt atractii multe la mare, in jungla, insule minunate. Este o tara mai calma, care nu este zgomotoasa si mai sobra. Are o natura extrem de bogata, o vegetatie luxurianta peste tot deoarece ploua aproape in fiecare zi si este cald. Doar se afla aproape de Ecuator, insa nu este o tara in care temeperaturile sunt de nesuportat media fiind de 32 de grade Celsius.
Care au fost primele impresii cand ati ajuns anul trecut aici?
Am fost impresionat de ritmul in care se construieste aici. De asemenea, infrasturctura rutiera este foarte bine pusa la punct. Sunt sosele cu trei benzi pe sens care strabat Malaezia in lung si in lat. Este o tara binecuvantata. Au inceput cu cauciuc natural, cositor, lemn tropical, cacao, fructe tropicale, petrol, gaze naturale. Uleiul de palmier a inceput sa devina foarte cautat. Insa, 50% din export reprezinta produsele electronice, componente de calculatoare. Malaezia si-a gospodarit foarte bine resursele naturale si a stiut sa le administreze si sa le foloseasca foarte bine. Si vedeti rezultatele. Kuala Lumpur este un oras dezvoltat, cu blocuri imense si spatii comerciale gigantice.
Cum s-ar putea colabora cu Malaezia?
In afara de domeniul hidroenergetic in care Malaezia doreste sa se dezvolte, ar mai fi domeniul calculatoarelor. Aici se produc foarte multe componente, iar noi am putea veni cu partea de soft. Nu este de neglijat nici comertul cu ulei de palmier. O alta directie in care am putea colabora ar fi domeniul invatamantului si sportului. Numarul tinerilor malaezieni care studiaza medicina in Romania ar putea creste considerabil. In aceasta toamna va avea loc un "Targ al educatiei europene" sub supraveghere UE unde ar putea veni sa-si faca promovare si institutiile noastre de invatamant. De asemenea, s-a putea colabora si pe linie sportiva. In general sunt multe lucruri de cumparat si de vandut in Malaezia. Si nu in ultimul rand, turismul este un domeniu in care amandoua tarile ar avea mult de castigat. Ar fi bine ca si un grup de ziaristi din Malaezia sa fie sponsorizati sa vina sa viziteze si sa ne cunoasca tara.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 433  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Numai Malaesia?   de Ereticul
De obicei romanii au alta strategie   de Spargel
A r h i v a
  Productia de grau la minimul ultimilor patru ani    
  Metroul inghite un miliard de euro    
  Gradinita in bucatarie    
 Top afisari / comentarii 
 Mineriada presei (5231 afisari)
 Solutia Coposu la problema Basescu (3109 afisari)
 Albanezii i-au furat ceasul lui Bush (2696 afisari)
 Ucisa in numele onoarei (2298 afisari)
 Casele celebritatilor (2113 afisari)
 17 ani, niciun vinovat (165 afisari)
 Hayssam, condamnat la 20 de ani de inchisoare in procesul rapirii jurnalistilor (135 afisari)
 George Maior audiat in cazul Coldea (113 afisari)
 Financial Times: Probabil ca Raportul CE din 27 iunie nu va sanctiona Romania (80 afisari)
 O vara fara ordonante (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01714 sec.