Ziua Logo
  Nr. 3952 de luni, 11 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Motto: Cel mai destept cedeaza
Ne-am plictisit de voi
Red APPLE 
-- Saptamana de saptamana, zi de zi, cerneala curge pe hartie pro si contra Basescu, pro si contra Tariceanu. Mintile cele mai ascutite se aprind in valtoarea unei dezbateri sterile, de orgoliu si complexe. Se vorbeste despre "adevar", "dreptate", "bine". De partea cui este "adevarul, binele, dreptatea"? Ce ne va iesi noua daca va castiga Basescu? Dar daca va castiga Tariceanu?
Presedintele vorbeste de sustineri "netransparente", iar premierul de cresterea economica. Mai vorbeste cineva de saracie, egalitate de sanse, cresterea decalajului dintre centru si periferie, despre modelele de dezvoltare? Mai vorbeste cineva despre ce se intampla cu pensiile agricultorilor? Pe cine vor vota acestia?
In acest fel, sub conflictul permanentizat se naste un hau care se va razbuna pe termen mediu. Pierdem una dintre cele mai bune perioade din istoria Romaniei ocupandu-ne de conflictele inutile ale unor personaje trecatoare.
Traian Basescu lupta impotriva premiselor care l-au adus acolo unde se afla acum.
Caci intre o guvernare stabila propusa de presedinte si reprezentarea politica a tuturor tendintelor din societate actualizata chiar intr-un guvern minoritar, cultura politica din Romania va preferea intotdeauna reprezentarea. Incercarea acestuia de a construi un sistem politic nou, bipolar, este in raspar cu ceea ce cred romanii ca este democratia politica.
PSD are un interes strategic legat de reconfigurarea sistemului de partide cu numai doua forte politice dominante. Dar pe termen scurt eliminarea PNL din jocul puterii il va pune in inferioritate, si poate ca inferioritatea se va mentine pentru o perioada ceva mai lunga.
Poate ca a intelege ca indiferent de jocul politic dorinta romanilor de a fi reprezentati de mai multe partide va scurta conflictul si va face clasa politica sa schimbe discursul si preocuparile.
Reforma clasei politice nu este posibila prin bipolarizarea scenei. Singurele mecanisme care pot duce la o reforma reala sunt functionarea CNSAS, a Justitiei, reforma Constitutiei si o lege electorala care sa nu blocheze si alte tendinte decat cele doua majoritare.
Dar, nu intamplator, CNSAS se afla in criza, justitia este compromisa de un ministru iresponsabil, despre Constitutie nu vrea sa vorbeasca nimeni, iar legile electorale sunt neexplicate si, in fapt, blocate. Si toatea acestea pentru ca a fost compromisa sansa de a se crea vreo majoritate pe orice proiect, nemaidiscutand despre un nou guvern.
Intr-un asemenea context, o serie de grupuri sociale majore nu se mai regasesc in discursul politic. Si, in primul rand, este vorba de grupurile defavorizate. Si asta in masura in care discrepantele cresc si frustrarea sociala se acutizeaza. Saracii saracesc, iar tinerii sunt evitati in continuare de sanse egale.
Premierul vorbeste cu mandrie de "cresterea economica" ignorand complet sa spuna in ce buzunare se vede ea.
Traian Basescu vorbeste de coalitia netransparenta, dar nu vrea sa vada ca singura formula de joc este supunerea Guvernului la masurarea performantei si introducerea unor teme si segmente sociale ignorate complet. Pe de alta parte, coalitia transparenta pe care a format-o la inceputul mandatului sau nu a reusit sa o mentina in mod real nici macar un an de zile. Ce anume ne poate face sa credem ca o alta ar avea un alt fel de soarta?
Mai mult ca sigur nimeni nu va castiga. Caci niciodata in Romania nimic nu se termina. De la sosele, pana la reforma.
 Afisari: 722  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
base   de moga
Jos COmunismu!!! Jos Maru Rosu comunist!!!   de Ghita Bizonu'
Si care e poanta?   de GEORGESCU JORJ-IOAN
A r h i v a
  Testul Tismaneanu    15 comentarii
  Aceeasi Marie, cu palarie UE    7 comentarii
  Scenariul pentru Abhazia    2 comentarii
  O lectie exemplara    3 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Sansa Guvernului Tariceanu    2007-06-04
  Pentru cine face partie Traian Basescu?    2007-05-28
  Avem un presedinte, cum procedam?    2007-05-21
  Viata de dupa 19 mai    2007-05-14
  Asteptarea dinaintea campaniei    2007-05-07
 Top afisari / comentarii 
 Vicleanul (4280 afisari)
 Solutia letala Basescu (3087 afisari)
 Adrian Pintea (1954-2007) (2420 afisari)
 Afacerile primarului de Alba Iulia (2299 afisari)
 Lupte de strada la Gay Fest 2007 (2223 afisari)
 Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare (222 afisari)
 PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii (180 afisari)
 Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18026 sec.