Ziua Logo
  Nr. 3952 de luni, 11 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Aceeasi Marie, cu palarie UE
Iulia POPOVICI 
-- Cica niste oameni si-au luat aprobare de la Primarie sa se plimbe intr-o demonstratie prin centrul capitalei Romaniei. Cica alti oameni au scos si ei tidula sa protesteze contra primilor. Cei dintai sunt membrii comunitatii "gay", ultimii fac parte din organizatii crestine, neo-legionare si traditionaliste; pentru ca, in sfarsit, anul acesta a intervenit factorul birocratic, cele doua grupuri au reusit sa nu se intalneasca si, deci, sa nu se incaiere, ceea ce nu inseamna ca violentele au lipsit.
Orice jurnalist din tara asta ar putea sa dea un "copy&paste" pe articolele in jurul paradei "gay" de anul trecut, iar relatarea ar fi cat se poate de fidela: travestiti, oua si rosii, "diversitate" si "normalitate", LGBT si icoane, jandarmi de doua ori mai multi decat manifestanti, consens zero. Invariabil, scenariul a ajuns sa se repete de trei ani intr-o maniera penibil de previzibila, fiecare parte jucandu-si cu incapatanare rolul de victima si aparatoare a unor valori supreme, iar filmul transformandu-se iremediabil intr-un circ de tot rasul, fara nici un fel de finalitate, de purul drag al spectacolului.
Sa se discute serios despre ce sunt alea "valorile spirituale milenare ale poporului roman" n-am auzit (poporul in cauza avand totusi o varsta mult mai frageda; cat despre spiritualitate, Neagu Djuvara tocmai a demonstrat ca, istoriceste, domnitorii-fondatori cam erau barbari). De ce trebuie ca Biserica sa-si transmita mesajele catre credinciosi pe canale publice, cand are la indemana circuitul intern al lacasurilor de cult, iar e neclar (asta, daca nu e vorba - si e vorba - de o chestiune de imagine). Unde e problema cu faptul ca niste cetateni, intamplator membri ai unei minoritati sexuale, vor sa manifesteze, e greu de explicat. Li se acorda lor drepturi suplimentare pentru ca sunt lasati sa iasa in strada? Doar pana acum nimeni n-a initiat un mars al heterosexualilor care sa fie interzis...
De pe cealalta parte, daca minoritatea sexuala resimte o reala reactie de respingere la nivelul mentalitatii sociale, tratarea acesteia cu terapii exhibitioniste de soc nu va duce in nici un caz la vindecare, in conditiile in care asumarea unei identitati ia chipul fidel al sfidarii provocatoare. Pancarte cu "Gay de la Traian si Decebal" nu sunt tocmai cele mai constructiv-comunicative metode de obtinere a unui consens in privinta libertatii vietii private si a integrarii sociale.
Asta, in conditiile in care Romania e departe, totusi, de conflictele comunitare de care pare cuprinsa restul Europei Centrale. In Polonia, de pilda, guvernul conservator pro-catolic incearca eliminarea profesorilor homosexuali din sistemul educational de stat. Functia sociala a Bisericii Catolice fiind mult mai bine marcata, presiunea ei in contra minoritatilor sexuale e reala si cu efecte imediate in existenta acestora, in timp ce la noi agenda propriu-zisa a manifestantilor e obscura (sugestia ca vor legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex e naiva, daca nu mai rau). Intre timp, natiunea traieste cu impresia ca a-ti asuma identitatea sexuala in public inseamna prozelitism, iar treaba asta cu nume lung - homosexualitate - ar fi vreo secta in cautare de adepti. Nici gand ca manifestantii Accept sa militeze in contra unei astfel de conceptii.
E insa si ceva pozitiv in aventura GayFest: in acest stil si ritm, cineva o sa se plictiseasca in curand de sportul senzationalist - fie purtatorii de pancarte, fie aruncatorii de petarde. Tema de discutie se schimba deja, incep sa fie la moda manifestatiile contra avortului.
 Afisari: 742  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
observ totusi ...   de Arcturus
"....minoritati sexuale...."   de alamar
Duamna autoare ...   de the
Cui pe cui se scoate...   de vida clara
Lasatzi-i bre in pace :-))))))   de Fox-NewZ
Groza Mircea   de Groza Mircea
" incep sa fie la moda manifestatiile contra avortului."...   de cotrofelnitza
A r h i v a
  Testul Tismaneanu    15 comentarii
  Scenariul pentru Abhazia    2 comentarii
  Ne-am plictisit de voi    3 comentarii
  O lectie exemplara    3 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Cannes, palma si romanii    2007-05-31
  Cand Securitatea da indulgente    2007-05-15
  Kilometrul zero pentru intelectualii de stanga    2007-04-30
  Barbat, alb si heterosexual    2007-04-20
  Romania la mintea copiilor    2007-04-11
 Top afisari / comentarii 
 Vicleanul (4280 afisari)
 Solutia letala Basescu (3087 afisari)
 Adrian Pintea (1954-2007) (2420 afisari)
 Afacerile primarului de Alba Iulia (2299 afisari)
 Lupte de strada la Gay Fest 2007 (2223 afisari)
 Tanasescu si Ivanovici - exclusi din PRM pe motive financiare (222 afisari)
 PD-ul pare sa se fi resemnat in privinta motiunii (180 afisari)
 Zsolt Nagy, suspendat din functie prin decret prezidential (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17549 sec.