Ziua Logo
  Nr. 3947 de marti, 5 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
Liberalii se bat cu comunistii pentru primaria Chisinaului
Alegerile pentru desemnarea primarului capitalei moldovene Chisinau au fost validate dupa prezentarea la vot a circa 29,03 la suta din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale, in turul doi urmand a se confrunta comunistul Veacesalv Iordan si liberalul Dorin Chirtoaca (foto), informeaza Mediafax. Scrutinul a fost validat dupa ce Comisia Electorala Centrala (CEC) a confirmat ca a fost depasit pragul minim de 25 la suta dintre cetatenii cu drept de vot din capitala. Potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne de Institutul de Politici Publice, in turul doi al alegerilor pentru desemnarea primarului Chisinaului se vor confrunta reprezentantul Partidului Comunist, Veaceslav Iordan, creditat cu 28 la suta din voturi, si cel al Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, care ar fi obtinut 26 de procente din voturile exprimate. (G.D.)
Ierusalimul rasaritean vrea independenta
Au trecut 40 de ani de la reunificarea Ierusalimului, dar palestinienii care traiesc in partea rasariteana a orasului nu se impaca cu ceea ce ei denumesc "ocupatia israeliana". Circa 300.000 de arabi musulmani si crestini traiesc in Ierusalimul de Est, majoritatea fiind musulmana. Responsabilii palestinieni conditioneaza rezolvarea conflictului israeliano-arab de retragerea israeliana din cartierele Ierusalimului rasaritean si proclamarea acestora drept capitala a viitorului stat Palestina. Deocamdata, 130 de institutii civile palestiniene din Ierusalimul rasaritean preconizeaza desprinderea cartierelor arabe din Ierusalimul reunificat si infiintarea unei primarii separate, independente. Hazem Gharabli, presedintele consortiului "Societatea Civila a Ierusalimului" a semnat in acest sens o scrisoare adresata lui Ban Ki-Moon, secretarul general ONU. Autoritatile israeliene n-au reactionat in niciun fel la aceasta provocare palestiniana. (T.SOLOMOVICI)
Dreapta maghiara cere autonomie
Cu ocazia comemorarii a 87 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, la Budapesta au avut loc, duminica, mai multe demonstratii in timpul carora s-a cerut autonomie pentru maghiarii din afara Ungariei. Aceasta cerere a fost formulata intr-o petitie citita in fata ambasadelor Frantei, Serbiei, Romaniei si Slovaciei din Budapesta. Tratatul de Pace de la Trianon, care a redefinit granitele Ungariei dupa primul razboi mondial, i-a redus acesteia teritoriul cu 72 la suta, aminteste agentia ungara MTI. Unii lideri ai demonstratiilor au calificat guvernul de la Budapesta drept "tradator", cerand distrugerea granitelor fixate prin Trianon. (D.E.)
 Afisari: 308  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Putin ameninta cu razboiul nuclear    6 comentarii
  Catastrofa din Irak, o consecinta a ignorarii CIA    4 comentarii
  Ahmadinejad se roaga pentru distrugerea Israelului    4 comentarii
  Clauza de salvgardare - o decizie politica la Bruxelles    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cum functioneaza votul uninominal (4314 afisari)
 Putin ameninta cu razboiul nuclear (2722 afisari)
 Piraterie la SRI si Interne (2701 afisari)
 Teleportarea din "Star Trek" devine realitate (2415 afisari)
 Un zombie politic (2233 afisari)
 Concurs pe capul lui Tariceanu (377 afisari)
 Bush invita Rusia sa participe la scutul antiracheta (142 afisari)
 Piturca, la un zar de 6 - 6 (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01853 sec.