Ziua Logo
  Nr. 3947 de marti, 5 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Mobilierul nostru national
Cristian UNTEANU 
-- Franta poseda o institutie care se numeste "Mobilierul National", fosta rezerva regala de mobilier si, mai apoi, "Mobilierul Imperial". De aici, din cele peste 100.000 de piese existente, ministerele, prefecturile sau ambasadele franceze isi pot alege ceea ce cred ca li se potriveste pentru birourile lor.
Scaune, fotolii, canapele, lustre, tablouri, tapiserii, obiecte variate de ornament care apartin tezaurului national pot fi comandate de catre cel care gandeste unitar stilul unei incaperi sau al unei resedinte oficiale. Privilegiul unic al sefului statului este ca doar pentru Palatul Elys�e pot fi cerute piese de mobilier datand din perioada de dinainte de anul 1800.
Nu am pretentia ca o asemenea institutie sa existe si in Romania. Problema nu ar fi una de oportunitate, ci una de mentalitate. Priviti cum arata birourile guvernamentale, cele ale prefectilor, cum sunt mobilate bietele noastre ambasade, imaginea noastra in lume. Pe fond, nu s-au schimbat prea multe din vremea pe care o credem apusa... Ma gandesc la una dintre ororile categorisite pe nedrept ca "minore": pe fiecare piesa de mobilier din institutiile de stat era compostata o tablita de metal cu numarul de inventar, numar pe care-l regaseai in tabelul afisat undeva in camera, de cele mai multe ori batut in cuie pe usa, care prezenta "inventarul mijloace fixe". Cu cat posesorul biroului era mai sus plasat in ierarhie, cu atat amestecul de mobilier era mai cutremurator, caci o parte din elemente veneau direct de la intreprinderile de mobila, celelalte erau din mostenirea heteroclita lasata de predecesori. Nu putea fi vorba de unitate de stil, nici macar in ideea functionalului, nu se lega nimic cu nimic si, de fapt, nimanui nu-i pasa.
Ca si acum. Si, ma rog, de ce i-ar pasa? Presedintele, primul-ministru si membrii Guvernului, prefectii, toti sunt preocupati de un alt decont, cel al anilor in care stau pe scaunul respectiv. Sunt, cu totii, tributari mentalitatii impamantenite de pe vremea Fanarului, crescuti in credinta profunda ca doar momentul este important si ca, pe Dambovita, nu pot fi ridicate cetati perene, ci doar colibe din chirpici. Cum sa le ceri sa proiecteze o viziune care sa imbogateasca viata celor care vor fi dupa ei, poate la secole distanta? In conditiile actuale din Romania, ideea ca s-ar putea formula o initiativa legislativa pentru crearea unui patrimoniu destinat serviciilor administratiei nationale seamana cu un banc prost si, culmea, asa si e, dat fiind ca prioritatea nationala este destructia. Institutia franceza este un simbol al prioritatii inverse, cea a cladirii perene, obsesia posteritatii. Si ea a existat cu obstinatie, chiar in mijlocul unor evenimente dramatice, caci fiecare dintre participanti era dominat in primul rand de dorinta de a figura in Pantheon. Cum vor vorbi despre ei generatiile viitoare? Cum li se va recunoaste valoarea? Si, in consecinta, isi cladeau prezenta eroica si isi modelau unicitatea. Inaintea mobilelor care urmau poate sa le poarte numele, aveau ambitia sa devina ei insisi parte a mobilierului istoriei. Si se comportau ca atare, isi impuneau sa fie altceva decat "tagma jefuitorilor".
Mobilierul nostru eroic ii cuprinde acum, pe Traian Basescu, Ion Iliescu, Gigi Becali, Emil Boc, Mircea Geoana, Calin Popescu-Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor, Theodor Stolojan, Marko Bela... Pe langa ei, departe, in praf, noi, animalele, golanii, gaozarii, tigancile imputite si alte belele, adica poporul pe care-l conduc. Ma rog, pentru astia sa se oboseasca dansii sa faca "Mobilier National"? Au dreptate, nu se merita. Dar nici dansii nu intra in Pantheon. D-aia nici nu-l avem.
 Afisari: 415  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Fotoliu   de Viorel
“ Mobilierul national “   de Ion Caramache
A r h i v a
  Un zombie politic    18 comentarii
  Sa ne bucuram!    2 comentarii
  Tentatia populismului si capcana democratiei populare    9 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Razboiul in favoarea talibanilor    2007-05-29
  Ne salvgardeaza sau nu?    2007-05-25
  Cine e de vina? Ei, nemernicii!    2007-05-22
  Democratia pe Hipodrom    2007-05-15
  Cine plateste factura Romaniei?    2007-05-14
 Top afisari / comentarii 
 Cum functioneaza votul uninominal (4314 afisari)
 Putin ameninta cu razboiul nuclear (2722 afisari)
 Piraterie la SRI si Interne (2701 afisari)
 Teleportarea din "Star Trek" devine realitate (2415 afisari)
 Un zombie politic (2233 afisari)
 Concurs pe capul lui Tariceanu (377 afisari)
 Bush invita Rusia sa participe la scutul antiracheta (142 afisari)
 Piturca, la un zar de 6 - 6 (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17631 sec.