Ziua Logo
  Nr. 3947 de marti, 5 iunie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Tentatia populismului si capcana democratiei populare
Adrian SEVERIN 
-- Referendumul din 19 mai a fost o victorie a populismului. Adica un premiu dat atitudinii politice care acorda satisfactie dorintelor poporului chiar in detrimentul intereselor reale ale acestuia, inflacarand prin solutii simpliste si promisiuni mari asteptari ce nu se pot implini.
Pentru spiritele lucide, responsabile si curajoase pariul post referendar este de a evita transformarea victoriei respective dintr-un castig tactic intr-unul strategic; adica trecerea de la reconfirmarea in post a domnului Basescu la substituirea democratiei reprezentative (fie ea fragila si imperfecta) prin "democratia" populara (de tip comunist) sau corporatista (fascizanta).
Societatile Europei Centrale si Orientale (cu exceptia spatiului germanic unde au inflorit social-democratia si crestin-democratia) sunt dominate de traditii antropologice autoritariste (paternaliste) si egalitariste, ceea ce in plan politic si ideologic a generat la stanga comunismul si la dreapta fascismul. Romania se gaseste exact in aceasta arie culturala. Primejdia care o pandeste este, deci, cu atat mai mare. Derapajele autoritar-populiste la care asistam astazi din nou in Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria etc. constituie o confirmare suplimentara a amenintarii.
Faptul ca, dupa evitarea demiterii sale, domnul Basescu isi continua discursul agresiv, mesianic si primitiv nu este pe atat de periculos pe cat este tentatia partidelor democrate de a-i copia mesajul antisistem, de a intra in logica discursului sau populist si de a-l concura pe terenul propagandei democrat-populare. Speranta ca astfel presedintelui i se va lasa mandatul, dar i se va fura electoratul este desarta. Chiar daca epigonii ar ajunge sa performeze in ale autoritar-populismului la nivelul modelului (ceea ce este improbabil) inca ei nu vor beneficia de avantajul autenticitatii. Or, intre original si copie, cetatenii vor prefera intotdeauna originalul.
Votul uninominal generalizat si absolutizat, parlamentul unicameral, delegitimarea partidelor politice si anularea rolului lor, republica prezidentiala ca "democratie (controlata) de stat", lustratia ca razbunare bazata pe odioasa prezumtie de culpa colectiva, referendumul ca fabrica de mandate imperative impunand parlamentarilor legile de adoptat etc. pot fi teme populare. Pe termen scurt, ele aduc voturile multora, dar pe termen mediu si lung aduc nefericirea tuturor. Daca partidele democrate, in cautare de sustinere electorala, vor prelua, dupa cum sunt semne, o asemenea agenda, democratia reala isi va da duhul.
Partidele politice sunt avangarda, iar nu remorca electoratului. Ele trebuie sa ii conduca si sa ii convinga pe cetateni, iar nu sa ii mituiasca si manipuleze; sa le protejeze si promoveze interesele si aspiratiile legitime, iar nu sa le exprime emotiile si sa le incurajeze nebuniile. Poporul poate participa direct la decizie doar in comunitatile mici avand membri egal informati si educati. In comunitatile moderne si post-moderne, nationale si trans-nationale din epoca globalizarii, mari si eterogene, cetatenii influenteaza decizia indirect, prin intermediul celor pe care ii aleg si care raspund pentru rezultatele prestatiei politice. Participarea cetatenilor la viata publica este necesara, dar ea nu inseamna democratie directa, asa-zis populara. In democratia reprezentativa puterea poporului este limitata, dar reala. In democratia populara puterea poporului este absoluta, dar virtuala. in ultima instanta aceasta duce la dictatura prin confiscarea puterii de catre o singura persoana si acolitii sai. O asemenea capcana trebuie evitata!
 Afisari: 895  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Felicitari pentru semnalul de alarma   de decan
Corect dle Severin, de acord, dar ...   de Logos
Da,da,da,de3ori da.   de Ellenna
Democratie populara ?   de attius.navius
Cam ai dreptate dom ziarist!   de Huhu extraterestrul
Ai dreptate Adriane   de traian lazar
Alo din ce limba se traduce Geheime Staats Polizei ?!   de Ghita Bizonu'
DA' DE CE NU SE POAT IMPLINI, DOMNULE SEVERIN ?   de Theodor Constantinescu
"Partidele politice sunt avangarda, iar nu remorca electoratului"...   de sorinake
A r h i v a
  Un zombie politic    18 comentarii
  Sa ne bucuram!    2 comentarii
  Mobilierul nostru national    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  De ce Europa refuza lustratia?    2007-05-29
  Kilometrul democratiei zero    2007-05-22
  Dupa referendum    2007-05-17
  Daca adevarul este de partea ta, de ce sa minti?    2007-05-15
  Cine nu are interesul revenirii lui Traian Basescu?    2007-05-08
 Top afisari / comentarii 
 Cum functioneaza votul uninominal (4314 afisari)
 Putin ameninta cu razboiul nuclear (2722 afisari)
 Piraterie la SRI si Interne (2701 afisari)
 Teleportarea din "Star Trek" devine realitate (2415 afisari)
 Un zombie politic (2233 afisari)
 Concurs pe capul lui Tariceanu (377 afisari)
 Bush invita Rusia sa participe la scutul antiracheta (142 afisari)
 Piturca, la un zar de 6 - 6 (113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18306 sec.