Ziua Logo
  Nr. 3943 de joi, 31 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Respecta Parchetul prezumtia de nevinovatie?
Gabriel ANDREESCU 
-- Intrebarea de mai sus a fost ridicata de SoJust, asociatie dedicata reformarii sistemului de justitie care a dat ieri publicitatii al doilea raport al sau. Demersul SoJust a fost motivat de puternica impresie ca, in Romania, jurnalistii, ofiterii de politie, procurorii si judecatorii, politicienii si oficialii statului se exprima fara rezerve asupra vinovatiei persoanelor acuzate de infractiuni. Or, respectarea prezumtiei de nevinovatie este o piatra unghiulara a sistemului de justitie. Grava este incalcarea acestui principiu chiar de cei care se ocupa cu investigarea actelor delictuale. De procurori.
Cercetarii vaste, dar cu rezultate interpretabile, asociatia i-a preferat analiza modesta insa precisa a comunicatelor de presa. Mai precis, a comunicatelor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), emise in perioada septembrie 2006 - mai 2007. Este sugestiva colectia declaratiilor oficiale pe care a lucrat SoJust, din pacate, nu pot exemplifica decat cu una dintre ele. Citez: "in perioada 1998 - 2004, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si ordonator principal de credite, inculpatul, cu stiinta si cu rea credinta, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu legate de cofinantarea aferenta unui imprumut de 17.041.000 USD acordat de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta."
SoJust arata ca forma si continutul unui asemenea comunicat exprima siguranta deplina cu privire la vinovatia invinuitului la care se refera. Indiferent de stadiul anchetei, responsabilitatea acestuia nu este pusa la indoiala. Nu exista vreo precizare din care sa reiasa ca, de fapt, se prezinta doar rechizitoriul, iar vinovatia persoanei nu poate fi stabilita decat de o instanta de judecata. Pana atunci, datele culese in timpul anchetei penale raman simple presupuneri. Evident, astfel de comunicate au puterea de a induce publicului impresia vinovatiei.
Potrivit procedurii penale, obiectul urmaririi penale il constituie si identificarea probelor de nevinovatie. De asemenea, a starilor, imprejurarilor si circumstantelor care pot atenua raspunderea penala. Parchetele nu par interesate de aceste aspecte. Faptul ca sensul declaratiilor este acela de vinovatie dovedita, atat in ce priveste existenta faptei, cat si a persoanei care a comis-o, reprezinta un tipic al comunicatelor PICCJ si DNA. SoJust nu are nici o indoiala: "Fata de <<consecventa>> cu care autoritatile publice nesocotesc prezumtia de nevinovatie, o condamnare a statului roman pe acest motiv la Curtea Europeana a Drepturilor Omului este previzibila si inevitabila".
Este interesant ca, din acest punct de vedere, Politia si-a luat mult mai in serios obligatiile. Mediatizarea pe care o face persoanelor cercetate, retinute, invinuite sau inculpate nu permite identificarea lor, respectand astfel dreptul la propria imagine. Acest exemplu pozitiv, nu mai putin decat iresponsabilitatea parchetelor, a determinat asociatia SoJust sa ceara adoptarea, de urgenta, a unei legislatii specifice care sa protejeze valorile fundamentale ale procesului penal.
Pentru multi, aceasta nevoie era vizibila. Faptul insa ca apare ca rezultat al unei analize sistematice si apartine unui grup de magistrati adauga concluziei sansa de a o vedea pusa in practica. Existenta unor magistrati curajosi si consecventi este si ea o veste reconfortanta.
 Afisari: 670  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
hai SoJust   de meditare
A r h i v a
  Cum se transforma un scandal intr-o criza adevarata    9 comentarii
  Cannes, palma si romanii    7 comentarii
  Cati homosexuali are Rusia?    10 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  In culisele referendumului    2007-05-24
  Cum o sa votez pe 19 mai    2007-05-17
  Responsabilitatea minoritatilor pentru ce se intampla in Estonia    2007-05-10
  Invitatia facuta de Ion Stan serviciilor de informatii    2007-05-03
  Democratia scandalului    2007-04-26
 Top afisari / comentarii 
 Puterea secreta (6178 afisari)
 PIN: "Adevarul nespus despre UDMR" (3354 afisari)
 Efectele biciului (2504 afisari)
 Cati homosexuali are Rusia? (1986 afisari)
 Joaca de-a Dumnezeu (1977 afisari)
 Emil Boc: Avem cele 116 semnaturi necesare motiunii de cenzura (339 afisari)
 Palme d' Or, mai important ca Oscarul (97 afisari)
 Calugarii Manastirii Neamt au blocat drumurile catre padure (83 afisari)
 Next (Capcana viitorului ) (69 afisari)
 Moody's avertizeaza aupra ratingului de tara (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.17559 sec.