Ziua Logo
  Nr. 3936 de miercuri, 23 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Scandalul "Plec in 5 minute"
-- Cunoscutul pictor Dumitru Gorzo, cel care a creat sablonul Basescu - "Plec in 5 minute", este acuzat ca opera sa ar fi fost comandata de Partidul Social Democrat
Pe zidurile din Bucuresti a aparut o noua forma de exprimare artistica ce starneste pasiuni si controverse politice. Dupa ce a facut stencil-ul (matrita) pentru "Ceausescu - Vin in 5 minute", cunoscutul pictor Dumitru Gorzo a creat sablonul Basescu - "Plec in 5 minute". Daca despre matrita cu Ceausescu nimeni nu a comentat prea mult, pentru stencil-ul cu Basescu Dumitru Gorzo a primit pe forumul de discutie al artistilor romani Nettime.ro acuze peste acuze, printre care si aceea ca opera lui ar fi fost comandata politic de PSD. Cele mai infocate acuze au venit din partea fotografului Razvan Ion, editorul revistei "Pavilion", conoscut activist politic pro Basescu.
Modelul Basescu in creatia lui Dumitru Gorzo a inceput in anul 2005, la cateva luni dupa ce acesta a fost ales presedinte. Gorzo a expus atunci, la Galeria HT 003, sub titlul general "Mr President is a sexual obiect", o pictura cu Basescu ce are o mustacioara usor conturata a la Hitler. Gorzo spune ca nu era o mustata de F�hrer, ci din par pubian. Artistul era, in 2005, in admiratie fata de Basescu si, dupa propria-i remarca, "in primul an de coabitare". Expozitia "Mr President is a sexual obiect" ironiza modul naiv si patimas al alegatorului roman de a se raporta fata de putere. Stencil-ul "Plec in 5 minute" are urmatoarea sa poveste: "Ideea mi-a venit la cateva momente dupa ce Traian Basescu a facut declaratia ca in cinci minute isi da demisia. In acel moment, Basescu nu era suspendat de Parlament". Mai multe matrite cu "Plec in 5 minute" au fost expuse pe ziduri din Bucuresti. Artistul considera ca acest stencil trebuie pus in relatie cu cel dedicat lui Ceausescu - "Vin in 5 minute", o relatie ce ofera privitorului un mesaj de maxima ironie. "Stencil"-ul - Plec in 5 minute - nu e impotriva lui Basescu, puncteaza doar o gafa a presedintelui, o gafa ce trebuie observata si comentata critic. Basescu mi se pare mai impulsiv decat un om cu program si nu cred ca din examenul de acum va invata ceva", argumenteaza Gorzo.
Atac la Basescu
Pe forumul Nettime.ro, campania de demascare a lui Gorzo ca agent PSD a fost inceputa de fotograful Razvan Ion. "Am vazut ca Gorzo (scuzati cacofonia) il ataca pe Traian Basescu intr-un mod invechit, prin stencil. Nu ma refer la mediul artistic utilizat (desi e vechi rau si ala, nu ca m-ar mira) ci la metoda securista a deturnarii atentiei de la subiect. El a plasat stenciluri cu <<Plec in cinci minute>> si chipul presedintelui. Ne mira ca atacul este similar cu cel al PSD-ului? Nu ne mira. Expunem la MNAC (Muzeul National de Arta Contemporana, unde a expus Dumitru Gorzo " n.r.), fief al PSD-ului, constructie a PSD-ului si deci atacam pe cei care nu adora PSD-ul. Sunt, insa, mahnit ca un artist se poate manifesta asa. Daca ataca esenta subiectului era perfect. Puteam polemiza linistiti. Nu ca as avea pretentii prea mari. Razvan Ion, care voteaza NU", citim intr-un anunt de pe Nettime.ro. Cei care i-au luat apararea lui Gorzo sustin ca Razvan Ion face parte din staful electoral al lui Traian Basescu, fiind un binecunoscut activist politic al acestuia, prezent pe scenele de campanie pentru Basescu din ultima vreme. Contactat telefonic de ZIUA, Razvan Ion a precizat ca nu face parte din staff-ul de campanie al lui Basescu. "S-a acreditat aceasta idee pentru ca am aparut in zona presedintelui si pentru ca am multi prieteni din staff-ul presedintelui", ne-a marturisit Razvan Ion.
"PSD-istii n-au asa de buni PR-isti!"
Pe Nettime.ro, acuzele aduse lui Gorzo au fost bun prilej de ipoteze si de comentarii pro si contra. "Va garantez ca PSD-istii nu au in nici un caz asa de buni PR-isti, astfel incat sa le treaca prin cap sa plateasca/convinga un artist (daramite pe Gorzo) sa faca un stencil. Saracii de ei sunt super-apreciati prin aceste acuze, cand lor nici nu le trece prin gand asa ceva. Nici pe departe", si-a exprimat opinia pe Nettime.ro Marilena Stanciu. Contactata de ZIUA, criticul de arta Olivia Nitis a avut urmatorul punct de vedere: "Interventia lui Gorzo mi se pare un act de normalitate, desi in aceasta tara inca exista probleme la nivelul dreptului de a exprima public o opinie. Oricum, discutiile de pe Nettime sunt adesea ridicole si de multe ori provocate de indivizi care cred ca se plictisesc rau pe acasa sau la birou. Imi plac polemicile, dar nu cele la gard. In plus, se cam duce lipsa de simtul umorului. Puteti spune ca acest stencil <<Plec in 5 minute>> (corelat cu cel cu Ceausescu <<Vin in 5 minute>>) nu semnaleaza proaspat o realitate de pe imbacsita scena politica romaneasca?" La randul sau, graficianul Ciprian Ciuclea a facut pentru ZIUA urmatorul comentariu: "Atacurile la adresa lui Gorzo sunt semne evidente ca artistul astazi poate avea o atitudine sociala deschisa si sanatoasa. Daca este injurat sau aplaudat este doar o chestiune de conjunctura. Intotdeauna va fi si cineva contra. Dar acesta este jocul normal al unei societati libere. Iar artistul traieste bine in contemporan".
Arta ilegala
In limba romana nu exista echivalent pentru stencil (matrita) pentru simplul fapt ca este un termen imprumutat. Stencil face parte din graffiti cu diferenta ca este vorba despre un sablon. Ca si graffiti, aceasta forma de exprimare este la limita legalitatii.
Criticul de arta Olivia Nitis ne-a oferit mai multe amanunte despre stencil: "La Londra, de exemplu, se foloseste aceasta tehnica avand deja traditie cu implicare socio-politica. Stencil este o interventie in spatiul public a unui artist care se angajeaza ironic, polemic, cum vrea el la nivel politic. Este o tehnica rapida si poate fi ilegala in functie de oras, sau de o institutie care iti permite sau nu sa intervii pe pereti". Graficianul Ciprian Ciuclea are urmatoarea viziune despre stencil: "Daca admitem ca orice formula vizuala este arta, atunci si stencil-ul este inglobat artei contemporane. Personal, nu il vad decat ca o formula de atitudine sociala. Este adevarat ca se foloseste de imagine si de text, dar nu depaseste sfera socialului. Stencil-ul poate fi asemanat cu arta graffiti-ului doar din punctul de vedere al libertatii de exprimare in spatiul public. Tehnica de realizare este, insa, diferita, sablonul sau creeaza serialitati uneori obsesive, la fel ca semafoarele sau semnele de circulatie". "Matritele" lui Gorzo i-au starnit graficianului Mihai Zgondoiu urmatoarea reactie: "Pe mine personal m-au amuzat stencils-urile lui Gorzo. Sunt autentice. Au un tip de umor special, ardelenesc. Nu cred ca acest stencil are ceva impotriva lui Traian Basescu. El este o replica data propriului sau stencil de succes, <<Vin in 5 minute>>, ce il avea in prim plan pe tov. Ceausescu. Ar trebui sa zambim mai mult. Zidurile ne ajuta!"
"Daca esti prins, esti belit!"
Pictorul Dumitru Gorzo isi asuma un mare risc, "sufland" stencils-uri pe zidurile Bucurestiului. Artistul are, insa, o motivatie artistica si sociala pentru gesturile sale.
Dumitru Gorzo are pe teava alte stencils-uri cu politicieni. "Inca nu le-am pus, le las sa se coaca", ne-a dezvaluit Gorzo. De ce practica acest tip de expresie vizuala, aflam mai multe argumente de la tanarul pictor: "Peretii orasului sunt intangibili pentru orice fel de expresie artistica. Trebuie sa dai bani ca sa te exprimi in spatiul public. Nu consider ca fiind deloc imoral sa fac stencils-uri in strada. Daca esti prins, esti belit! Te joci, astfel, cu Autoritatea. Dar prima care se joaca cu tine e chiar Autoritatea!". Reactia vehementa impotriva sa demonstreaza, sustine artistul, ca lumea a fost miscata de stencil-ul "Plec in 5 minute" si de mesajul lui. "In cultura romana, in general, spiritul critic nu e suficient de ascutit. N-avem antrenament. Orice observatie se transforma, astfel, intr-o tragedie personala. Nu le-am raspuns celor de pe Nettime.ro. Poate daca s-ar fi suparat Basescu, ii raspundeam lui!", a concluzionat Dumitru Gorzo.
Guerilla art
In Romania, mai multi tineri artisti din Cluj, Bucuresti si Timisoara au pus bazele unei miscari numite "street art". "Street art" este orice gen de manifestare artistica in spatiul public, cu un pronuntat caracter underground, uneori chiar ilicit, adesea primind sprijinul anumitor organizatii non-guvernamentale sau al autoritatilor pentru a iesi din ilegalitate in cadrul unor evenimente culturale, sociale. "Street art" intruneste mai multe media si tehnici, de la stickere (printuri sau desene pe hartie autocolanta, ulterior lipite in diferite spatii publice, in anumite contexte), stencils (desene realizate cu ajutorul sabloanelor taiate din carton sau material plastic, peste care se sprayeaza culoare) pana la wheatpasting (desene sau printuri de diferite dimensiuni, caserate in spatii publice, cu ajutorul unui adeziv preparat din faina si apa). Termenul de "street art" este adesea inlocuit de post-graffiti sau guerilla art. Mai multe detalii despre acesta foma de exprimare vizuala puteti gasi pe www.the-playground.ro.
Stencil de 20.000 de euro
Dumitru Gorzo crede ca stencils-urile sunt o forma de arta. In Occident ea are deja traditie si cota. In Marea Britanie, cei mai importanti artisti de stencils-uri pot vinde cinci sau zece exemplare ale unui singur tiraj tras pe un suport clasic, pe panza sau lemn, intre 15-20.000 de euro exemplarul. E vorba, insa, de stencils-uri celebre, care au fost vazute in spatiul public si care poarta amprenta stilistica a unui artist consacrat de stencils-uri.
Pana acum, in spatiul public romanesc au fost create stencils-uri dedicate politicienilor (Ion Iliescu, Traian Basescu, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali) ori unor vedete muzicale si mediatice. Nimeni dintre personajele vizate in aceste stencils-uri nu a protestat public pentru ca li s-a folosit imaginea.
Dan Mircea CIPARIU 
 Afisari: 2125  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
stencil, bine ai venit in ro   de Dan Petre
A r h i v a
  Deturnare de 400.000 de euro    1 comentariu
  Plangere impotriva lui Basescu    1 comentariu
  Sever Muresan a fost predat francezilor    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Partas la furt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cu fusta in vine la Cannes (8312 afisari)
 Romania si-ar putea pierde drepturile in UE (4349 afisari)
 "Pasarica", tradusa de Voiculescu (3511 afisari)
 Boicot si uninominale (3449 afisari)
 PSD isi pune capul sub sabia lui Basescu (2863 afisari)
 "Padurea spanzuratilor", dupa 40 de ani, din nou la Cannes (362 afisari)
 A murit Ralu Filip (149 afisari)
 PSD-ul incepe negocierile, PD-ul vrea anticipate, liberalii sunt in sedinta (116 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02539 sec.