Ziua Logo
  Nr. 3918 de miercuri, 2 mai 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Majoritatea israelienilor vrea demisia lui Olmert
12 iulie 2006 - ziua rapirii de catre fortele Hezbollah a soldatilor israelieni Regev si Goldwasser, a marcat si inceputul razboiului de 34 de zile impotriva Hezbollah. Sute de morti si mii de raniti, distrugeri imense de o parte si de alta, fara finalitate. Pentru israelieni, rezultatele razboiului vor fi iritante si dureroase. Cei doi soldati rapiti nu au putut fi eliberati, si nici nu se putea vorbi de o victorie. Opinia publica israeliana a cerut imperios explicatii conducatorilor tarii. Asa s-a nascut "Comisia Winograd", alcatuita din doi judecatori si trei generali, toti pensionari, in jurul varstei de 80 de ani, oameni cunoscuti si respectati.
Dupa opt luni de cercetari si consfatuiri "Comisia Winograd" si-a depus Raportul pe masa Guvernului, la finele saptamanii trecute. De fapt, doar prima parte, deoarece Raportul analizeaza doar primele cinci zile ale razboiului, cand, de fapt, marile greseli au fost savarsite de trioul Ehud Olmert, Amir Peretz si generalul Dan Halutz in ultima saptamana a confruntarii dintre Israel si Hezbollah. Conform analizei Comisiei, toti cei trei responsabili ai tarii din timpul razboiului au esuat in toate etapele confruntarii cu fortele Hezbollah. Despre premierul Ehud Olmert, "Raportul Winograd" stabileste ca "s-a lasat tarat in razboi" si a manifestat "pasivitate", si-a propus obiective mari dar nu a verificat daca ele sunt realizabile, si a impiedicat ofensiva fortelor terestre.
Din cele 323 de pagini al "Raportului Winograd", cenzura a permis publicarea a doar 178; cele 145 de pagini cenzurate au putut fi citite doar de responsabilii politici si militari. "Am gresit, dar nu demisionez", a declarat premierul Ehud Olmert. In schimb, Eitan Cabel, ministru fara portofoliu, membru al Partidului Muncii, partener de guvernare al Kadima, a demisionat, ieri, explicand: "Nu pot sa raman in Guvernul condus de Ehud Olmert".
Dar nu e vorba doar de tragedia personala a prim-ministrului, ci de o tragedie nationala. Acum, vor incepe in tara marile mitinguri ale nemultumitilor. E greu de crezut ca Olmert va supravietui politic dupa valul de proteste populare. Este evident ca majoritatea populatiei nu-l mai vrea pe Olmert in fruntea tarii si nu mai are incredere in Guvern. Furtuna politica declansata de "Raportul Winograd" e abia la inceput.
n
Tesu SOLOMOVICI, Ierusalim 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Majoritatea israelienilor vrea demisia lui Olmert   de John.Valjean
D-NEI KATTY - ALTE RESTANTE   de gefiltefisch
pt Katty, restanta din 30 aprilie   de evreu mandru din israel
Cel ce a scris titlul are doar 2 clase primare !!   de Aladin
tragedia personala a lui olmert   de timarmihaly
Carole, nici chiar asa   de George-Felix
Cien e o cel mai nimerit????   de zwilling carol
A r h i v a
  Turcia, in clocotul prezidentialelor    1 comentariu
  ZIUA premiata la Tel Aviv    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Schizofrenia letala (4178 afisari)
 Italianca ucisa cu umbrela de doua romance (3924 afisari)
 Piratul imun (3442 afisari)
 Partitura misterioasa din Capela Rosslyn (2797 afisari)
 Mitingul "patru mici si-o bere" (2441 afisari)
 Alegerea lui Steinhardt (437 afisari)
 BEC a admis prezenta observatorilor trimisi de ONG-uri la sectiile de votare (144 afisari)
 Seful SRI preia si atributiile lui Coldea (82 afisari)
 Premierul Turciei cere alegeri anticipate (76 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01012 sec.