Ziua Logo
  Nr. 3913 de miercuri, 25 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Cele 35.000 de persoane care au depus bani pentru Dacie inainte de '89 vor fi despagubite prin emiterea unor titluri de stat
Guvernul declanseaza Daciada
-- Ministrul Economiei si Finantelor, liberalul Varujan Vosganian, a declarat, ieri, ca Executivul propune, pentru despagubirea persoanelor care au depus bani pentru autoturisme Dacia, emiterea unor titluri de stat, in termen de un an, efortul bugetar fiind de peste 100 de milioane de euro.
Foto: Mediafax
Vosganian a participat, ieri, la sedinta Comisiilor reunite de buget-finante si juridica din Camera Deputatilor, unde a fost dezbatuta propunerea legislativa privind despagubirea persoanelor fizice care au depus bani pentru Dacia. "Astazi, s-a incheiat o dezbatere care, de mai bine de un deceniu, framanta Parlamentul Romaniei, cea privind despagubirea persoanelor care au depus bani pentru a obtine un automobil Dacia. Numarul persoanelor care au pastrat economiile la CEC se ridica la peste 35.000 si acesti oameni solicita banii inapoi, indexati la rata inflatiei", a declarat Vosganian, citat de Mediafax. El a adaugat ca Guvernul intentioneaza sa incheie toate temele litigioase privind proprietatea si de a retroceda bunurile sau de a despagubi. Cei care au avut depusa suma integrala pentru autoturism (70.000 lei vechi inainte de 1989) vor primi inapoi circa 3600 - 3800 euro, iar cei care au depus sume mai mici vor primi despagubiri proportionale.
Comisia de buget finante si Comisia juridica ale Camerei Deputatilor au aprobat, ieri, propunerea legislativa pentru despagubirea acestor deponenti, nefiind inregistrat nici un vot impotriva si, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, aceasta initiativa legislativa are sanse de 100% sa treaca de plenul Camerei Deputatilor.
Cecurile nu vor fi onorate
La randul sau, presedintele CEC, Eugen Radulescu, arata, recent, ca nu da nici un fel de sperante posesorilor de carnete CEC de 5000 de lei cu castiguri in autoturisme, de dinainte de 1989, a caror valoare s-a depreciat in timp, informeaza Rompres. "Imi pare rau pentru posesorii de carnete CEC cu depuneri de 5000 lei si castiguri in autoturisme, dar acestia nu mai pot face nimic, deoarece depunerile lor s-au devalorizat din cauza inflatiei, iar o banca nu poate fi facuta raspunzatoare pentru aceasta situatie. Legea bancara spune clar ca banca nu este responsabila pentru erodarea depunerilor din cauza inflatiei sau a deprecierii monedei", a declarat Eugen Radulescu.
In 1991, cand inflatia depasea 200%, CEC-urile de 5000 de lei au ramas doar cu valoarea simbolica. Sistemul de tragere la sorti pentru castigarea de autoturisme la carnetele de economisire de 5000 lei a fost si el abandonat de Casa de Consemnatiuni si Economii. Dupa denominarea leului, in 2005, suma de 5000 de lei inscrisa in Carnetele de Economii cu castiguri in autoturisme a scazut la 50 de bani, in timp ce inainte de 1989 reprezenta aproximativ doua salarii medii pe economie. (L.M.)
 Afisari: 558  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Romanii muncesc 116 zile din an pentru stat    
  Ford si General Motors se bat pe Daewoo Craiova    1 comentariu
  Schimbari la Romexterra Bank    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Comunistul travestit (5428 afisari)
 Vesnica lui suspendare (4917 afisari)
 Raman la ZIUA - Dare de seama! (4035 afisari)
 Refuzat si rasucit (3562 afisari)
 Macovei se gandeste sa emigreze (3142 afisari)
 Suprasolicitare la locul de munca? Anorexie nervoasa? O tanara de 31 ani a incetat, brusc, din viata (690 afisari)
 Moneda romaneasca, Rocky al finantelor (194 afisari)
 Batalia pentru referendum (103 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01404 sec.