Ziua Logo
  Nr. 3909 de vineri, 20 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Barbat, alb si heterosexual
Iulia POPOVICI 
-- In "Evreul din Linz", o carte de docu-fictiune detectivistica (insa cu pretentii stiintifice) tradusa recent la Nemira, australianul Kimberley Cornish dezvolta o teorie bazata exclusiv pe coincidente, conform careia filozoful Wittgenstein a fost "cauza ocazionanta" a antisemitismului lui Hitler (cu care a fost un an coleg de gimnaziu) si tot Wittgenstein a fost si agentul recrutor al spionilor sovietici de la Cambridge.
Una dintre "dovezi" e ca filozoful, pe langa austriac si evreu convertit, ar fi fost si homosexual. Iar ca homosexual trebuie sa inclinam a crede ca a fost si spion. Pe pamant romanesc si in vremuri contemporane la fel de pline de preconceptii, "Carcotasii" au fost de curand amendati de CNA pentru atitudini si afirmatii discriminatorii la adresa minoritatii "gay", ocazie cu care un cotidian central a pornit o mica ancheta despre homofobia mediului jurnalistisc romanesc. Una din contributii a venit din partea unui "formator de opinii" din cultura autohtona: apreciatul critic literar Dan C. Mihailescu. Ce spune el (si ce sustine dincolo de ce spune direct) suna cam asa: "Daca eu le dau dreptul minoritarilor sa se exprime, si ei trebuie sa accepte dreptul majoritarilor de a-si exprima mai mult sau mai putin ironic antipatia fata de homosexuali".
Dar de ce nu si: "Daca eu le dau dreptul minoritarilor unguri/rromi sa se exprime, si ei trebuie sa accepte dreptul majoritarilor de a-si exprima mai mult sau mai putin ironic antipatia fata de maghiari/rromi"? Sau, si mai bine: "Daca eu le dau dreptul femeilor sa se exprime, si ele trebuie sa accepte dreptul majoritarilor de a-si exprima mai mult sau mai putin ironic dispretul fata de ele". Si as putea chiar continua. Asa simpatic cum a formulat Dan C. Mihailescu problema, homofobia, xenofobia si misoginismul sunt cele mai benign-normale dintre comportamentele umane. Pentru ca o discriminare nu vine niciodata singura, ea e un "pattern" comportamental care se activeaza automat (si de multe ori inconstient), la fel ca reflexele pavloviene, de fiecare data cand sunt intrunite datele initiale.
Ca sa nu mai spun ca ideea conditionarii unui drept fundamental (cum e libertatea sexuala) e tot ce poate fi mai strain unei democratii.
Ce-l deranjeaza pe DCM in problema minoritarilor cu drepturi? "Recunosc ca jumatate din arta lumii pleaca de la homosexuali, dar ii blamez in momentul in care ies pe strada si vor sa faca prozelitism. Au ajuns sa sustina ca e timpul sa explicam adolescentilor, aflati la varsta la care au o sexualitate incerta, ca nu este ceva patologic ca un barbat sa opteze pentru homosexualitate". Daca a sustine ca orientarea sexuala e innascuta si nu patologica e prozelitism, inseamna ca si probabilul viitor presedinte al Frantei ar trebui trimis pe centura societatii: Nicolas Sarkozy insusi, candidat convins de dreapta, sustine ca printre caracteristicile native ale omului se numara si sexualitatea. Iar daca informarea educativa a tinerilor e o culme a indraznelii homosexuale, sa ne amintim ca la fel s-a intamplat cu educatia (hetero-)sexuala introdusa in scoala dupa Revolutie, impotriva careia parinti bine-intentionati au protestat ca indemnand la comportament libertin, in ciuda faptului ca avorturile faceau ravagii printre fetele care-l considerau singura metoda contraceptiva. Sigur ca daca te-ai nascut barbat, alb, heterosexual si, eventual, crestin, e in firea lucrurilor sa nu-ti pui probleme asupra alteritatii universului uman (si aceasta este, recunosc, o afirmatie discriminatorie). I-as dori insa (cu cele mai bune ganduri) lui Dan C. Mihailescu sa se trezeasca intr-o buna zi, la fel ca eroii lui Kafka sau Roth, in pielea altcuiva - daca nu in cea a unui homosexual, atunci in cea a unei femei, de pilda. Pe propria piele, "dreptul" altora de a pipai in metrou se simte cu totul altfel.
 Afisari: 1723  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Macar daca ar fi o dezbatere ...   de toni
Vroiam sa adaug   de Artistul2007
Modernul mar al lui Eva   de Artistul2007
Un pas inainte   de barabula
Draga Iulia   de Andreea Band
O intrebare ?   de bazileo
A r h i v a
  Titanic Vals    5 comentarii
  Cat de grav putem viola Constitutia? (III)    8 comentarii
  Sensul independentei Kosovo    8 comentarii
  La judecata zilei    9 comentarii
  Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu!    6 comentarii
  Romania la mintea copiilor    2007-04-11
  Espadrilele lui Tudor Giurgiu    2007-03-30
  Tara te vrea mic    2007-03-21
  Fabulospirituala apa in piua    2007-03-14
  Cum sa salvezi TVR de ea insasi    2007-03-06
 Top afisari / comentarii 
 Pariul meu a fost castigat (5628 afisari)
 Vin la Cotroceni! (5183 afisari)
 Tin pariul lui Sorin Rosca Stanescu! (3674 afisari)
 "Va voi spune adevarul acestei guvernari" (3346 afisari)
 Confesiunile ucigasului de la Virginia Tech (3212 afisari)
 19:00 (953 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18442 sec.