Ziua Logo
  Nr. 3885 de miercuri, 21 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Al doilea guvern Tariceanu
Sorin ROSCA STANESCU 
-- La intrebarea cum vom iesi din criza, eu sunt gata sa raspund, in baza jocurilor de culise si a declaratiilor publice facute de partide, ca solutia inseamna nu alegeri anticipate, ci un nou guvern. Dar ce fel de guvern?
Singurul lucru bun realizat in urma consultarilor de la Cotroceni este ca pozitiile principalelor partide politice care pot intra in conjunctia reasezarii Puterii de la Bucuresti sunt mai bine cunoscute. S-au radicalizat discursurile liberalilor, social- democratilor, peremistilor si chiar discursul PD a devenit mai taios, acest partid reintorcandu-se cu inversunare la solicitarea alegerilor anticipate. O mentiune cu totul si cu totul speciala in cazul UDMR, partid dispus sa intre in orice fel de combinatie care ii poate asigura trecerea Legii minoritatilor. Este o conditie sine qua non a supravietuirii sale politice. La intrebarea cum vom iesi din criza, eu sunt gata sa raspund, in baza jocurilor de culise si a declaratiilor publice facute de partide, ca solutia inseamna nu alegeri anticipate, ci un nou guvern. Dar ce fel de guvern? Am convingerea ca ideea unui Executiv de uniune nationala este respinsa. De asemenea, preluarea intr-o forma sau alta, de catre PSD, a puterii nu este avuta in vedere de cel mai important partid decat ca o solutie de rezerva. Calea aleasa va fi un nou guvern Tariceanu. Cel mai probabil o alianta PNL-UDMR. Fostei Aliante DA i s-a pus crucea. Pretext pentru presedintele Traian Basescu de a incerca o ultima lovitura.
Partidul Democrat, impins de la spate de Traian Basescu, incearca, la disperare, sa forteze, odata cu plecarea lui din Guvern, alegeri anticipate. Din calculele facute reiese ca, intr-o asemenea ipoteza, bazinul sau electoral i-ar asigura in aceste conditii un procentaj de minimum 15 la suta. Foarte mult, daca ne gandim ca, nu cu multa vreme inainte de alegerile din 2004, PD era un partid obscur, fara personalitati cunoscute si condus de un Traian Basescu cu nenumarate probleme, in special de natura penala. Crearea Aliantei DA a fost, la timpul respectiv, o mana cereasca pentru PD. Daca dupa mai bine de doi ani de guvernare PD obtine 15 la suta, in ipoteza unor alegeri anticipate, este un rezultat minune, tinand cont si de nenumaratele scandaluri care au cutremurat Alianta DA, in special si coalitia din jurul Executivului, in general. Numai ca PD e izolat pe scena politica, la fel ca si Traian Basescu. Este singura formatiune care invoca sincer anticipatele. De aceea, nu va avea castig de cauza. PNL este interesat sa ramana la guvernare, pentru a performa in incercarea de a reduce handicapul creat in primii doi ani, cand torpilele de la Cotroceni, in special torpila Stolojan, au avariat grav formatiunea liberala. PNL spera ca, intr-o guvernare fara PD, va reusi sa-si mareasca bazinul electoral. Inca un argument care a determinat acest partid sa sustina anularea europarlamentarelor. Cat despre PSD si PRM, ele traiesc cu convingerea, sustinuta de altfel de experiente anterioare, ca mentinand la putere o guvernare fragila isi cumpara timpul necesar pentru a obtine rezultate decisive in alegerile din 2008. UDMR are nevoie de un guvern stabil, pe care sa-l sustina din interior, pentru a-si maximaliza sansele vizand promovarea statutului minoritatilor. De succesul sau insuccesul unui asemenea demers, UDMR isi leaga, insa, supravietuirea. Este partidul cu care presupun ca noul guvern Tariceanu va merge mai departe.
Daca schema de mai sus este cat se poate de viabila, nu putem sa nu remarcam ca ea presupune, totusi, si o capcana. Un posibil element surpriza. Care se numeste Traian Basescu. Acesta va face uz, daca nu de prerogativele constitutionale, in orice caz de ambiguitatile Legii fundamentale. El isi poate pune problema ce trebuie sa faca, in calitate de presedinte, atunci cand Alianta DA, investita sa guverneze dupa alegerile din 2004, nu mai exista. Ii poate incredinta mandatul formarii unui nou guvern lui Tariceanu. Motiv pentru care nu este exclus ca institutia prezidentiala sa fie ocolita. Iar decizia s-o ia doar Parlamentul.
 Afisari: 3952  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 27 Afiseaza toate comentariile  
Al doilea guvern Tariceanu   de ionescu
Se intorc romanii din Congo, spune ziarul Ziua   de popescu aurel
Cine vine dupa el ?   de mydino
care al doilea dom'le?   de simiondan
De ce nu alegeri anticipate?   de Rollo
Nu o mai aburiti ca iote domnu prezidentul ne-a lamurit ce si cum ...   de gili
Ultima ora ! Domnul Tariceanu a preluat si externele !!   de Raquel
De cand cu Bibanul (Dem Radulescu) daca ma uit la peste ma umfla rasul.   de cercetas
Pentru Arogantu'   de Adrian v.D.
Domnule Sorin Rosca Stanescu,   de alwis46
Un alt viitor...   de catalin_mattei
"Numai ca Pd este izolat pe scena politica"....zise SRS !   de bazileus
Impricinatul Ba'secu ...   de gili
i-ar asigura in aceste conditii un procentaj de minimum 15 la suta   de Fratii Petreus
Referitor la respectul datorat lui Base ...   de gili
Si daca...   de popescu aurel
Al doilea Guvern   de doctorul
Tovarashii ...tovarashului --VOICULESCU -- sunt ...de serviciu in permanentza ...   de jan dinu
Gili   de cosor ion
Poporul trebuie sa-si aleaga liderii care il reprezinta cel mai bine   de mcollan
Si totusi ...   de gili
Ce a facut Basescu   de Nababul123
Basescu are atitea dosare penale   de cosor ion
Dar ce nu a torpilat Basescu ?   de daniel
Gigel, iar te joci cu vaporase si nu ti-ai facut lectiile? Sa sti ca-l chem pe Basescu!   de cercetas
Al doilea guvern Tariceanu   de ionescu
Basescu torpileaza? Ce a mai torpilat si nu stim noi?   de cercetas
A r h i v a
  Basescu isi croieste o noua fata    2007-03-19
  Ghiveci politic    2007-03-13
  Fratii Basescu    2007-03-12
  Destructurarea    2007-03-10
  Se rupe pisica    2007-03-08
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul cetateniei romane pentru moldoveni (5388 afisari)
 Al doilea guvern Tariceanu (3952 afisari)
 Spaga pentru Berceanu (3752 afisari)
 "Trebuie sa ne pregatim pentru un terorism inimaginabil" (3098 afisari)
 Politia romana ne minte (2222 afisari)
 Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata (362 afisari)
 ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu (151 afisari)
 Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari (114 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18429 sec.