Ziua Logo
  Nr. 3873 de miercuri, 7 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Isteria SRI
-- Ofiterii Brigazii Antiteroriste din Serviciul Roman de Informatii au retinut si interogat un student la arte plastice pentru ca filma in centrul Bucurestiului * In zona nu era nici un indicator care sa interzica fotografiatul * Reporterii ZIUA au fost si ei obstructionati si legitimati de ofiterii SRIServiciul Roman de Informatii si reprezentanti ai unui serviciu de securitate american incalca drepturile fundamentale ale cetateanului roman fara nici o remuscare. La sfarsitul saptamanii trecute, doi tineri care se plimbau pe o strada din centrul Bucurestiului au fost acostati, legitimati, fotografiati si interogati de ofiteri Brigazii Antiteroriste din SRI si de reprezentantii unui serviciu de securitate aflat in slujba guvernului SUA. Motivul pentru care ofiterii SRI au comis acest abuz grosolan este de-a dreptul hilar: unul din tineri isi filma amicul in timp ce mergea pe trotuar. De retinut faptul ca cel care filma este student la arte plastice si intentiona sa foloseasca imaginile pentru realizarea unui scurt documentar despre venirea primaverii.
Ofiter SRI
Serviciul Roman de Informatii si reprezentanti ai unui serviciu de securitate american incalca drepturile fundamentale ale cetateanului roman fara nici o remuscare. La sfarsitul saptamanii trecute, doi tineri care se plimbau pe o strada din centrul Bucurestiului au fost acostati, legitimati, fotografiati si interogati de ofiteri Brigazii Antiteroriste din SRI si de reprezentantii unui serviciu de securitate aflat in slujba guvernului SUA. Motivul pentru care ofiterii SRI au comis acest abuz grosolan este de-a dreptul hilar: unul din tineri isi filma amicul in timp ce mergea pe trotuar. De retinut faptul ca cel care filma este student la arte plastice si intentiona sa foloseasca imaginile pentru realizarea unui scurt documentar despre venirea primaverii.
Cu toate ca in zona unde s-a produs incidentul nu exista nici cel mai mic semn indicator pe vreo cladire din care sa rezulte ca este interzis fotografiatul, ofiteriii SRI au sarit ca arsi ca cineva indrazneste sa foloseasca in spatiul public un aparat de filmat in locul pe care ei l-au decretat de la sine putere obiectiv militar.
Cristian Ionescu, studentul la arte plastice care a fost agresat de SRI, ne-a declarat urmatoarele:"Am fost agresat vineri seara, in jurul orelor 18.00, pe strada Dr. Praporgescu, colt cu strada Batistei, de catre trupele anti-tero ale SRI si de militari americani, in timp ce filmam cu un coleg, pe motiv ca ne-am fi aflat in zona unui obiectiv militar.
Nu era nici un indicator care sa semnalizeze prezenta unui obiectiv militar sau sa interzica fotografiatul ori filmatul. Pana la momentul agresiunii, obiectivul optic al camerei nu fusese indreptat spre asa-zisul obiectiv militar.
Ce ar fi putut sa fie obiectiv militar: magazinul de birotica din spatele militarilor sau biserica de vizavi?
Actele de identitate si carnetul de student au fost fotocopiate fara acordul meu. Am fost agresat verbal si vizual, chestionat, fotografiat si inregistrat de persoane civile si care purtau uniforme militare, atat romanesti cat si americane. Doi dintre agresorii americani s-au ascuns intr-o masina cu numarul CD 211 131. Mi-au fost incalcate dreptul la libera circulatie si la libera exprimare, dreptul la imagine, am fost agresat de o forta militara straina pe teritoriu romanesc."
Copie la indigo
In cursul zilei de ieri, reporterii Ziua au vrut sa constate la fata locului daca abuzurile ofiterilor SRI se confirma. Inarmati cu un aparat foto ne-am dus pe strada Praporgescu sa ne facem cateva fotografii. In prealabil, ne-am asigurat ca in zona nu este nici un indicator care sa interzica fotografiatul. In momentul in care fotoreporterul Ziua a inceput sa isi pozeze colegii, avand in fundal un banal magazin de birotica si papetarie aflat la parterul unei cladiri cu 8 etaje, am fost inconjurati de ofiteri SRI din cadrul Brigazii Antiteroriste (BAT) si alte persoane in uniforma pe care se aflau insemnele SUA. Dintr-o data, patru cetateni romani devenisera pericol public pentru reprezentantii BAT. Fara prea multe discutii am fost obligati sa ne legitimam, atat de catre ofiterii SRI, cat si de persoanele care aveau pe haine insemnele Guvernului american. Cartea de identitate a unuia dintre ziaristii de la ZIUA a fost retinuta abuziv de un ofiter SRI. Ni s-a solicitat sa punem la dispozitie imaginile pentru a fi vizualizate de fortele de securitate care pazeau obiectivul misterios pentru a fi sterse. Dupa mai multe minute de parlamentari si discutii in contradictoriu, documentele de identitate retinute fara nici un temei legal de catre SRI ne-au fost restituite, dar nu inainte de a li se face copii xerox. Abia spre finalul discutiilor cu ofiterii SRI, dupa ce ne-am declinat identitatea de ziaristi, ofiterii SRI au inceput sa fie mai politicosi si sa isi exprime regretul pentru ce au facut. Ei au incercat sa se scuze ca procedeaza asa, incercand sa ne explice ca in cladirea respectiva ar locui nu stiu ce reprezentanti ai unei autoritati americane. Atunci, nu am inteles care este legatura dintre un obiectiv militar si un banal apartament in care cineva doarme.
Azi va avea loc un protest in fata obiectivului misterios
Potrivit legii, ofiterii SRI nu au dreptul in spatii publice sa legitimeze cetatenii. Acest lucru ne-a fost confirmat de un reprezentant al Biroului de Presa al SRI. In aceasta situatie, consideram ca reprezentantii SRI au comis un grav abuz, arogandu-si drepturi pe care le au doar reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor.
Masina cu numar de corp diplomatic
Cristian Ionescu, studentul care a fost victima abuzurilor comise de SRI si de reprezentantii SUA, invita toti colegii de la facultate si pe oricine altcineva este solidar "sa filmam si sa fotografiem toti o data asa-zisul obiectiv militar, situat intr-o zona turistica, in plin centrul Capitalei. Propun ca actiunea sa aiba loc miercuri 7 martie ora 12.00. Durata actiunii: cinci clickuri sau cinci secunde de video. Locul de intalnire: biserica din intersectia str Dr. Praporgescu cu str Batistei."
Ionescu intentioneaza sa protesteze oficial pe langa Ambasada SUA la Bucuresti, Presedintia Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Comisia de abuzuri din Camera Deputatilor si Parchetul Militar. "Voi cere destituirea imediata a tuturor militarilor aflati in post la acel moment, in acel loc si a sefului lor, deoarece prin ceea ce au facut au deconspirat existenta unui obiectiv militar, care ar fi ramas neobservat", ne-a spus Ionescu.
Puteti vizualiza, atasat, un scurt film care surprinde abuzurile comise de ofiterii SRI la adresa studentului la arte plastice.
n Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 4976  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
O zi de "primavara" by "Dnul arte plastice" (pt ziarul ziua in pana de idei)   de Diabolik
Mona Musca se adreseaza Tribunalului Internatzional....   de Marius Adrian Porojnicu
Libertatea trebuie aparata si vegheata impotriva acestor BESTII in uniforma sau in civil!!!!!!!   de omul drept
Eroare ! Un comentariu identic (posibil insa cu subiect diferit) exista deja pe aceasta tema.   de Toma Flamindul
Voi sunteti isterici !   de popdan
Dictatura   de Toma Flamindul
buletinul la control!   de Toma Flamindul
Birourile FBI   de Toma Flamindul
Legislatia   de shade
penibil   de von_blaremberg
Urangutanul...   de catalin_mattei
vine, vine priimavaara..   de Atamild
Amatorism de Mos Teaca   de Vasco da Gama
Nu atzi auzit de " Patriot act " ?   de Calugarul Vasile
Jucati-va mult   de MardukTiamat
Neprofesionisti   de Bibicu99
A r h i v a
  Dosarul lui Damocles    16 comentarii
  Balamuc la CNSAS    13 comentarii
  Scenariul lui Felix    9 comentarii
  Drepturile omului in Romania evaluate de SUA    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Isteria SRI (4976 afisari)
 Dosarul lui Damocles (2816 afisari)
 Subventii pentru familia Udrea-Cocos (2718 afisari)
 De la Est, vreme de razboi (2494 afisari)
 Iubita Tarului (2463 afisari)
 Romania, o amenintare la securitatea Republicii Moldova (386 afisari)
 Mona Musca si-a anuntat retragerea din Parlament si din Partidul Liberal Democrat (169 afisari)
 Lege pentru votul uninominal pana la sfarsitul sesiunii parlamentare (126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01342 sec.