Ziua Logo
  Nr. 3872 de marti, 6 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mormantul lui Iisus ramane Mormantul Invierii
-- Documentarul prezentat de Discovery este o supa cinematografica reincalzita
Asa cum era de asteptat, documentarul "Mormantul lui Iisus", anuntat ca o revelatie si difuzat duminica seara pe canalul tv Discovery s-a rasuflat repede, in pofida pretentiilor "stiintifice" ale realizatorilor sai. Cei dintai care i-au semnalat subrezenia argumentelor stiintifice au fost chiar specialistii: antropologi, arheologi biblici, istorici, intre care si un invatat israelian...
Sa recapitulam faptele. In anul 1980, cu prilejul unor lucrari de excavatie in cartierul Talpiot din Ierusalim, unde se construiau niste blocuri noi, a fost descoperita o necropola de familie. Ulterior, s-au descifrat numele a sase persoane inmormantate acolo. Nume precum Iisus, Mariamne, Ioshua...
In 1997, tot in Postul pascal, ca si acum, BBC a consacrat un documentar acestui mormant, demers ramas fara cine stie ce reverberatie publica. Imi amintesc ca am participat impreuna cu Teodor Baconsky, in aprilie 1997, la o emisiune a redactiei in limba romana a BBC-ului, exprimandu-ne amandoi mirarea ca asemenea conjecturi pot fi luate in serios. Stirea n-a avut, de altfel, vreun impact semnificativ. Nume precum cele gasite in necropola de familie din cartierul Talpiot fiind comune lumii iudaice de acum 2000 de ani. Cum ar fi la noi numele de Vasile, Gheorghe, Stefan, Elena in epoca medievala.
Adevaratul mormant al lui Iisus, implicit Sfantul Mormant al Sfintei Sale Invieri, stapanit de Iosif din Arimateea, se gaseste la 50 de metri de Golgota, locul Rastignirii. Fiind din Nazaretul Galileei, familia dupa trup a lui Iisus nu putea avea un mormant in Ierusalim, oras aflat la o departare de sute de kilometri de Nazaret. In termeni de logica elementara: care familie din Bucuresti si-ar amenaja un cavou la Oradea ori Suceava? Adica intr-un oras din celalalt capat al tarii, daca ea nu locuieste acolo?!... Totodata, necropola din Talpiot, asa cum au remarcat specialistii, una somptuoasa aproape, nu putea apartine familiei dupa trup a Mantuitorului, familie modesta materialiceste. Sa ne reamintim in ce conditii a venit pe lume Hristos, in pestera de la Bethleem.
Autorii asa-zisului documentar, pe parcursul demonstratiei lor, au tinut sa echivaleze numele de Mariamne descoperit in necropola din Talpiot cu acela al Mariei Magdalena, sustinand astfel, in mod blasfemiator, ca Mantuitorul ar fi fost casatorit cu aceasta si ca ar fi avut un copil inmormantat in aceeasi necropola. Este usor de regasit aici teza lui Dan Brown din fictiunea "Codul lui Da Vinci", dupa care s-a facut un film, lansat anul trecut tot in Postul Pastelor.
Conform Evangheliilor, Maria Magdalena a fost o discipola fidela a lui Iisus, avand privilegiul ca Mantuitorul inviat sa i se arate mai intai in dimineata Duminicii Invierii. Afirmatia ca Maria Magdalena ar fi fost o femeie de moravuri usoare este un neadevar pus in circulatie in secolul al XII-lea de un Papa.
Asadar, autorii documentarului "Mormantul lui Iisus" reiau teza blasfemiatoare a lui Dan Brown: Iisus a fost un om ca oricare altul, care a trait in Israelul de-acum doua milenii, s-a casatorit, a avut copii... Existenta istorica a lui Iisus Hristos nu putea fi negata. O atesta izvoare contemporane cu el, indubitabile, in frunte cu lucrarea "Antichitati iudaice", scrisa de istoricul Flavius Josephus, cronicar iudeu. Nimeni nu ar mai putea sa afirme ca Iisus din Nazaret n-a existat, ca a fost doar un mit. Si atunci i se contesta divinitatea, comitandu-se astfel o blasfemie. La Dan Brown, demersul acesta era intreprins la adapostul fictiunii, condimentat insa cu argumente hermeneutice: "descifrarea" unui secret. Autorii documentarului de care ne ocupam recurg la pretentii "stiintifice", respinse insa tocmai de oamenii de stiinta, asa cum spuneam mai sus. Astfel incat filmul difuzat duminica seara este departe de a fi un documentar. Este un demers mistificator, subred si ieftin, asezandu-se pe aceeasi ata cu "Codul lui Da Vinci" si "Evanghelia lui Iuda". (Cand putea sinucigasul Iuda sa scrie o "Evanghelie"?!)...
Explicatia de afacere lucrativa, aducatoare de castig, nu poate inlatura acuzatia de blasfemie. De altfel, nu cred ca castigul produs de pseudo-documentarul "Mormantul lui Iisus" va fi pe masura incasarilor inregistrate de volumul si pelicula "Codul lui Da Vinci". Si aceasta tocmai din pricina pretentiilor de "stiintificitate" care i-au fost spulberate.
Realitatea TV a consacrat cateva emisiuni remarcabile filmului difuzat pe canalul Discovery. A trimis duminica un reporter la Ierusalim, care a reconstituit premisele turnarii filmului, intervievand doi invatati de marca - Joe Hias si Eugenio Alliata -, specialisti in domeniu, care au demolat tot esafodajul. Cu acelasi prilej, din studio, s-a distins iarasi un tanar apologet ortodox, parintele profesor Constantin Preda, lector la Facultatea de Teologie din Bucuresti, avand ca specialitate Noul Testament. Un teolog care stie sa vorbeasca limpede, convingator, imbinand rationalul cu credinta. S-a distins, duminica seara, si tanarul muftiu Iusuf Munaf, care a relevat blasfemia la adresa lui Iisus. A fost o lectie de intelegere si colaborare, duminica seara la Realitatea TV, intre religiile crestina si musulmana. Intr-o vreme cand Occidentul cauta patetic asa ceva, dialogul si colaborarea dintre crestinii si musulmanii de la noi - avand ca vechi suport istoric Dobrogea -, poate constitui un exemplu fertil.
Spre deosebire de reactiile prilejuite de proiectia volumului "Codul lui Da Vinci", anul trecut, Vaticanul s-a aratat foarte rezervat acum in a comenta si intampina filmul "Mormantul lui Iisus". "Codul lui Da Vinci" era in substratul sau si o polita platita de protestanti catolicilor, respectiv un atac la adresa congregatiei catolice "Opus Dei", foarte activa si eficienta dincolo de Ocean, indeosebi in America Latina.
Se poate pune intrebarea: sa adoptam si noi, ortodocsii, aceeasi discretie rezervata in fata unei blasfemii care atinge tocmai piatra de temelie a credintei crestine? Adica Invierea lui Hristos; implicit divinitatea Sa. Nu. Trebuie sa marturisim. Cu calm, cu credinta, cu argumentele rationale, stiintifice, adesea erudite pe care teologia crestina si istoria bisericeasca - inclusiv arheologia biblica - le au din belsug la indemana. Gratie corelarii dintre ele si credinta marturisitoare putem spune senini dupa filmul de duminica: Mormantul lui Iisus a fost si ramane Mormantul gol de langa Golgota - Mormantul Invierii.
Dan CIACHIR 
 Afisari: 4701  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Mormantul metaforic..   de Atamild
   de CALUGARUL
?   de Zen
Pt Dan Ciachir   de Ned
ISUS A FOST UN SIMPLU OM, NU DUMNEZEU!   de Sandu28
diverse blasfemii   de Ion Banateanu
exista o controversa   de Boogey
Saddam traieste gazduit in secret de CIA   de logofatul de taina
Cel mai bun articol al lui Dan Ciachir   de biblioteca
Deci a fost o greseala si acela era de fapt mormintul lui Adam si Eva Braun   de logofatul de taina
fotografia unui fals mormant   de istros
Pentru curiosi   de Calugarul Vasile
Cat timp, noi crestinii, vom mai rabda   de ionion
MORMINTELE DE LA GUANTANAMO RAMIN NECERCETATE   de logofatul de taina
MORMINTELE CIVILE DIN IRAK NU AU FOST CERCETATE, desi sunt mai proaspete cu ADN-ul   de logofatul de taina
Si in Afganistan s-au descoperit niste morminte recent, zilele astea. SI ZECE MII IN LIBAN   de logofatul de taina
Mormantul lui Iisus ramane Mormantul Invierii   de ionescu
Biserica nu poate accepta aceasta descoperire...   de Calugarul Vasile
Mormantul lui Isus   de GGane
A r h i v a
  Ingerul Alro    9 comentarii
  Mortul decide donarea organelor    6 comentarii
  Iliescu ii taie avantul lui Voiculescu    8 comentarii
  Stalin comemorat oficial la zidul Kremlinului    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mormantul lui Iisus ramane Mormantul Invierii (4701 afisari)
 Iliescu ii taie avantul lui Voiculescu (3065 afisari)
 "Nicolae si Elena Ceausescu sunt la Ghencea" (2969 afisari)
 Mortul decide donarea organelor (2751 afisari)
 Ingerul Alro (2233 afisari)
 Traian Basescu avertizeaza ca dosare importante vor fi finalizate (498 afisari)
 Mona Musca a facut politie politica (146 afisari)
 Mana lunga a KGB (145 afisari)
 Voiculescu crede ca pe Tariceanu il paste suspendarea (138 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02224 sec.