Ziua Logo
  Nr. 3872 de marti, 6 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ingerul Alro
-- In urma interventiilor si presiunilor lui Theodor Stolojan, societatea Alro Slatina a impuscat doi iepuri dintr-un foc: nu numai ca achizitioneaza energie ieftina, dar o mai si vinde
Dosarul "Spionilor" este unul dintre cele mai importante cazuri aflate in momentul de fata la Parchetul General. Instrumentat de "celebrul" procuror Ciprian Nastasiu, cel care l-a lasat sa plece din tara pe Omar Hayssam si care este cercetat de CSM pentru acest lucru. ZIUA a scris inca de la inceputul acestui dosar ca ancheta a ajuns pe mana unui procuror teleghidat, din motive lesne de inteles. Rezolutia prin care s-a dispus inceperea urmarira penale in acest caz a fost semnata de procurorul DIICOT Ciprian Nastasiu in 21 noiembrie 2006. Interesant este ca data la care procurorul Nastasiu semneaza rezolutia coincide flagrant cu ziua cand acelasi anchetator obtine NUP in cazul "Fuga lui Hayssam". De asemenea, Nastasiu a pus in aplicare rezolutia si i-a saltat pe invinuiti cu tam-tam in ziua in care a avut loc CSAT-ul, sub conducerea lui Traian Basescu, unde s-au discutat chestiuni de siguranta energetica, dar mai ales, despre privatizari. Practic, aceste "coincidente" se pot traduce astfel: NUP contra semnarea rezolutiei in "Dosarul Spionilor". Unii dintre inculpatii din acest dosar sunt acuzati, printre altele, de constituire a unui grup infractional organizat. Una dintre invinuiri se refera la cazul Alro. Mai multe persoane sunt acuzate ca au facut trafic de influenta pe langa autoritati pentru ca societatea Alro Slatina sa beneficieze de energie ieftina. Acelasi lucru l-a facut insa, in nenumarate randuri, si fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, lucru recunoscut de acesta din urma. Numai ca "draga Stolo" nu a fost pus niciodata sub acuzare. Vom arata in numarul de azi ca ceea ce li se imputa unora dintre acuzatii din "dosar spionilor" si ceea ce a facut fostul consilier prezidential al lui Traian Basescu in privinta Alro seamana izbitor. Daca in privinta "spionilor" procurorii au ca probe unele inregistrari ale SRI, in ceea ce-l priveste pe Stolojan dovada interventiilor s-a produs in toata presa. Mai mult, chiar "draga Stolo" a recunoscut presiunile pe care le-a exercitat. De altfel, in timp ce ancheta din "dosarul spionilor" era in plina desfasurare, fostul consilier prezidential iesea in mass-media continuandu-si "lobby-ul" pentru Alro.
In cele din urma, "spionii" au fost inculpati, in timp ce cuplul Basescu-Stolojan a obtinut chiar mai mult decat a cerut. Alro Slatina nu numai ca achizitioneaza energie ieftina, dar o mai si vinde. Succes total.
Precizam ca nu dorim sa ne pronuntam asupra vinovatiei sau nevinovatiei inculpatilor din "dosarul spionilor". Nu putem insa sa nu observam ca interventii pentru Alro, aproape identice cu cele ale "spionilor", a facut si fostul consilier prezidential Theodor Stolojan. Care insa nu a patit nimic pana in momentul de fata.
Ce au facut "spionii"
Vadim Benyatov era, conform procurorilor, "implicat la momentul respectiv - in urma solicitarii reprezentantilor grupului rusesc Marco, ce controleaza industria autohtona de aluminiu - in identificarea unei posibilitati ca Credit Suisse First Boston sa-si coroboreze demersurile cu partea rusa pentru determinarea autoritatilor romane sa aprobe incheierea unui contract pe termen lung de furnizare a energiei electrice, in conditii neconcurentiale, catre SC Alro Slatina, de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica". Tot in actul de acuzare intocmit de procurorul Nastasiu se precizeaza ca "a rezultat implicarea inculpatilor Vadim Benyatov si Dorinel Mucea in sprijinirea subterana a afacerilor derulate de grupul Marco in Romania. Reprezentantii grupului de firme Marco - in principal Vitaly Maschitskiy, Valery Krasnov (...) beneficiind de sprijinul lui Vadim Benyatov, au fost implicati si continua demersurile pe diverse canale indreptate catre atragerea in sfera de influenta si consolidarea relatiilor cu diverse persoane din mediul de decizie autohton, in vederea promovarii, inclusiv prin mijloace oculte, a afacerilor derulate in tara noastra, in detrimentul economiei romanesti". Mai pe intelesul tuturor, acestia sunt acuzati ca au incercat sa intervina pe cai ilegale in favoarea Alro Slatina.
In probele de la dosar se spune ca: "in intelegerea cu Vadim Benyatov, Vitaly Maschitskiy a incercat si deruleaza activitati prin multiple canale oficiale si neoficiale, prin intermediul legaturilor stabilite in tara noastra (...) sa impuna partii romane, cu pastrarea unei aparente de legalitate, includerea in contractul de finantare a constructiei unitatilor nr. 3 si nr. 4 al C.N.E. Cernavoda a unei clauze privind garantarea imprumutului, ce ar urma sa fie acordat partii romane, foarte probabil de o institutie/consortiu multinational, cu un contract de furnizare catre Alro, pe termen lung a energiei produse de S.N.N.". Intr-un interviu acordat unui ziar central, Stolojan a declarat ca le-a spus celor de la Alro "ca Romania cauta finantare pentru cele doua generatoare. Daca participau la finantare, banii urmau sa le fie rambursati sub forma de energie. Si au fost de acord sa participe cu 20-30% din finantare pentru un generator in contrapartida cu energie".
Nu dorim sa ne pronuntam asupra vinovatiei sau nevinovatiei inculpatilor din acest dosar. Asta este treaba instantelor de judecata. Insa nu putem sa nu observam ca interventii aproape identice, demersuri pentru Alro Slatina a facut insusi fostul consilier prezidential Theodor Stolojan. Care nu a patit nimic pana in momentul de fata.
Ce a facut Stolojan
Fostul consilier de la Cotroceni a intervenit de mai multe ori in favoarea Alro, proprietatea concernului rus Marco Group. Inca din vara anului 2005, Theodor Stolojan facea tot felul de presiuni asupra fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, dar si asupra altor functionari din sistem, pentru ca societatea din Slatina sa primeasca energie electrica ieftina, de la companiile energetice nationale SN Nuclearelectrica si SC Hidroelectrica. In cele din urma, presiunile pe care le-a exercitat Stolojan asupra lui Codrut Seres au condus la favorizarea unei firme private in detrimentul statului si al contribuabilului.
In timp ce se faceau cercetari in acest dosar, iar presedintele Romaniei Traian Basescu, vorbea despre asa-zise grupuri de interese care ar influenta diverse decizii guvernamentale, Theodor Stolojan tragea sforile in favoarea Alro Slatina. Actiuni pe care seful statului probabil ca le cunostea. Mai grav este ca Stolojan era actionar la Alprom, societate ce avea sa fuzioneze cu Alro.
Fostul ministru al Economiei Codrut Seres a spus ca Stolojan l-a vizitat la biroul sau de la minister de doua-trei ori, dar inainte ca presedintele Basescu sa-i trimita rezolutia referitoare la societatea din Slatina. El spune ca Stolojan a venit la biroul sau in perioada septembrie-noiembrie 2005 pentru a discuta despre politica marilor consumatori de energie. La fiecare dintre cele doua-trei intalniri, Stolojan a pus in discutie si societatea Alro Slatina. Dupa aceste intrevederi, fostul consilier prezidential nu l-a mai vizitat pe Seres. In schimb ex-ministrul Economiei a primit din partea lui Traian Basescu un "biletel" in favoarea aceleiasi societati.
Patru milioane in sacose
In afara fostului ministru al Economiei, Theodor Stolojan a exercitat presiuni constante si asupra directorului Nuclearelectrica si a celui de la Hidroelectrica. La inceputul verii 2005, consilierul prezidential de atunci Stolojan i-a chemat "la raport" pe cei doi directori, impreuna cu ministrul Seres.
Scopul era ca cei trei sa fie convinsi sa livreze energie electrica ieftina, sub pretul normal, catre amicii sai de la Alro. Discutiile cu fostul consilier prezidential au avut loc in doua randuri: in mai si in iunie 2005. La toate acestea s-au adaugat mai multe telefoane date celor trei.
Seres a mai spus ca "in piata" se spune ca firma din Slatina a trimis consilierilor de la Cotroceni patru milioane de euro. "Bani in sacosa nu s-au adus la ministrul Codrut Seres de catre Alro. Mai degraba Basescu sa verifice ceea ce se spune in piata, cum ca patru milioane de euro au fost trimisi de Alro catre consilierii de la Cotroceni", a declarat Codrut Seres.
Cert este ca protejatii de la ALRO au fost favorizati. Fostul consilier prezidential si-a atins scopul. La 11 iulie 2005 s-a incheiat un memorandum cu caracter confidential, prezentat in premiera de ZIUA, pentru livrarea de curent ieftin. Prin favorizarea Alro Slatina, atat statul roman cat si contribuabilul de rand au fost pagubiti. Mai exact, in urma acordarii preferentiale a curentului electric ieftin catre o firma particulara, cetatenii au de platit energie electrica scumpa, produsa de termocentrale. De cealalta parte, datorita semnarii memorandumului, cifra de afaceri si profitul Alro Slatina au cresut semnificativ.
Succes total
Culmea culmilor este faptul ca Alro Slatina este, in acest moment, nici mai mult nici mai putin decat furnizor de energie. Scrie negru pe alb pe pagina de Internet a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.
Ceea ce intrece orice inchipuire. Sa fi mintit poporul cu televizorul Traian Basescu si Theodor Stolojan, atunci cand plangeau de mila Alro ca achizitioneaza energie scumpa si ca acest lucru trebuie sa inceteze, deoarece este cel mai mare consumator? De ce n-au plans cei doi si de mila altor mari consumatori? Pentru ca Alro nu este singurul. Iar de bine ce-au plans cei doi pentru Alro Slatina, "lacrimile" acestora au facut minuni. Ba chiar mai mult. Au obtinut ceva in plus decat ce-au cerut. Alro nu numai ca achizitioneaza energie ieftina, dar o mai si vinde. Succes total al cuplului Basescu-Stolojan.
Triunghiul de aur
Dan Voiculescu (foto) l-a acuzat pe Traian Basescu ca este "amestecat in trafic de influenta pentru energie ieftina"
in cazul Alro.
Presedintele Partidului Conservator a afirmat ca s-a creat un "triunghi Basescu - Valeriu Stoica - Stolojan care a lucrat in aceasta problema". "Seful statului l-a sunat pe Seres de trei sau patru ori pe o singura tema - energie ieftina la Alro, intr-o perioada cand acest subiect era infierat de Cotroceni", a spus presedintele Partidului Conservator. "Alro a fost privatizat pe PSAL1. Cine a fost negociator-sef cu Banca Mondiala? Basescu. Cine a fost reprezentantul Romaniei la Banca Mondiala? Stolojan. Cine a fost in Comisia de privatizare? Stoica. Nu este foarte clar triunghiul care a lucrat in aceasta problema?!", s-a intrebat retoric, Voiculescu.
Interesele avocatului Valeriu Stoica
Interesele economice si financiare ale tandemului politic Stolojan - Valeriu Stoica au fost scoase la iveala si de ministrul delegat pentru Control, Cristian David. Acesta a declarat ca in urma cu un an cand verifica modul in care grupul Marco respecta obligatiile post-privatizare la Alro Slatina, Valeriu Stoica a incercat sa-i ceara detalii privind controlul. Ministrul Cristian David sustine ca in timp ce verifica modul in care grupul Marco respecta obligatiile post-privatizare la Alro Slatina, a fost invitat de Valeriu Stoica la o discutie. David a afirmat ca a dat atunci curs invitatiei si a constatat ca Valeriu Stoica dorea de fapt sa afle detalii legate de verificarile Autoritatii de Control a Guvernului (ACG) la Alro. "Am dat curs acestei invitatii crezand ca este vorba de o discutie politica. In locul discutiei politice, am fost surprins sa constat ca singurul interes pentru aceasta intalnire al lui Valeriu Stoica era legat de verificarile pe care ACG le facea cu privire la Alro, grupul Marco fiind clientul sau", a spus David. Ministrul a precizat ca la momentul respectiv i-a comunicat lui Stoica faptul ca discutia nu are obiect, deoarece raportul cuprinzand concluziile verificarilor a fost finalizat si transmis catre DNA si AVAS. "Nu am dat importanta la vremea respectiva acestei intalniri, dar astazi, vazand interesul aratat firmei Alro si, implicit, trecerea pe care o are grupul Marco, nu pot sa nu observ o anumita legatura intre persoanele implicate. Valeriu Stoica este avocatul firmei pentru care Stolojan intervine in emisiuni televizate, argumentand necesitatea sustinerii acesteia in vederea obtinerii energiei ieftine. (...) Nu pot sa nu observ ca deja consacratul tandem politic Stoica-Stolojan are si alte puncte in comun, cum ar fi interesul fata de o activitate economica de pe urma careia au de castigat amandoi: unul ca avocat al grupului, iar celalalt ca detinator de actiuni la una din societatile detinute de grup", a spus Cristian David.
Sesizari la DNA
Vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru, presedintele Organizatiei de Tineret a PSD, Nicolae Banicioiu si secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, au depus cate o plangere la Directia Nationala Anticoruptie in ceea ce priveste cazul Alro. Cei trei solicita procurorilor sa verifice existenta infractiunilor de coruptie, trafic de influenta si alte infractiuni conexe in cazul "valizelor cu bani" care ar fi fost duse de reprezentantii Alro la Ministerul Economiei sau la Cotroceni. Anterior acestor sesizari, DNA comunicase ca institutia nu este obligata sa se autosesizeze la declaratiile politicienilor cu privire la facilitatile prin care Alro a obtinut energie.
Pagina realizata de Bogdan GALCA 
 Afisari: 2233  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
   de Arogantu'
sunt cenzurat total la fituica comunistaEv.Z   de coscaru
Mona Musca...   de Katty
Relama la Porsche Bucuresti Nord   de Leyko
Datorita sumelor COLOSALE implicate, afacerile cu energie sunt transpartinice   de Tzepelica
imaculatul Stolo devine The real stolo'   de tomi01_2000
bravo ziua   de acv99
   de avarfreson
Trei iepuri dintr-un foc!   de Polina
A r h i v a
  Mortul decide donarea organelor    6 comentarii
  Iliescu ii taie avantul lui Voiculescu    8 comentarii
  Mormantul lui Iisus ramane Mormantul Invierii    19 comentarii
  Stalin comemorat oficial la zidul Kremlinului    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mormantul lui Iisus ramane Mormantul Invierii (4701 afisari)
 Iliescu ii taie avantul lui Voiculescu (3065 afisari)
 "Nicolae si Elena Ceausescu sunt la Ghencea" (2969 afisari)
 Mortul decide donarea organelor (2751 afisari)
 Ingerul Alro (2233 afisari)
 Traian Basescu avertizeaza ca dosare importante vor fi finalizate (498 afisari)
 Mona Musca a facut politie politica (146 afisari)
 Mana lunga a KGB (145 afisari)
 Voiculescu crede ca pe Tariceanu il paste suspendarea (138 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01987 sec.