Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Borcanul Politic
Red APPLE 
-- Cand vrei sa vorbesti despre politici in Romania, dupa 2004, nu te poti referi decat la integrarea in Uniunea Europeana, la Traian Basescu sau la Calin Popescu Tariceanu.Din nefericire insa, niciuna dintre cele trei fete de mai sus nu fac politici, ci impun reguli de civilizatie sau fac politica cea mai pura.
Cei doi protagonisti ai scenei publice conflictuale nu fac decat sa incerce sa castige in raporturile de putere prin formule de atac si contrareactie. Politicile lor lipsesc cu desavarsire, programele si proiectele lipsesc la apelul pe unitate. Singurele lor idei despre politica sunt cele despre constructia raporturilor de putere in interiorul scenei publice, a clasei politice si a institutiilor. Fiecare dintre cei doi incearca sa stabileasca propriile reguli, fara sa le devoaleze pana la cap.
Cu alte cuvinte, cei doi, si aparatele din jurul lor, se lupta pentru a castiga "Daciada" clasei politice, neuitandu-se la "poporul roman", desi il invoca, fiecare cu sensul propriu. In aceasta dezbatere poporul inseamna pentru Traian Basescu persoanele cu educatie si venit mediu si sub, iar pentru Tariceanu poporul inseamna "popolani grassi", adica cei satui care vor mai mult. Fireste ca voturile celor saraci sunt mai multe, dar acestia isi iau salariile din mana celor satui sau din mana statului.
O asemenea distanta in aprecierea "poporului roman" scindeaza dramatic publicul tinta, riscand sa refaca vechile conflicte ale anilor '90. Caci meniul este fix si neschimbat: ungurii, sindicatele, scrisorile intelecualilor, rusii, americanii.
Cei doi uita ca raporturile de putere se construiesc numai prin relatie cu "poporul roman" si nu in interiorul Borcanului Politic, din ce in ce mai izolat de preocuparile oamenilor.
Programele, proiectele, banii europeni pot produce un impact mult mai trainic si mai eficient in privinta publicului celor doi decat jocul banal al luptei corp la corp. Tariceanu si Basescu nu au vorbit de doi ani nimic despre saracie si saracii Romaniei. Si, mai ales, nu au facut nimic. Nu au vorbit nimic despre locul pe care il construiesc Romaniei in UE, despre avantajele competitive si despre modul in care le putem fructifica, despre proiectele de modernizare a satelor, educatiei, sistemului social. In schimb, au vorbit despre suspendare, vot uninominal, biletele.
Fondul de idei pus in joc devine din ce in ce mai sarac si duhnind a improvizatie de trupa de artisti amatori. In privinta ideilor, autoizolarea si lipsa comunicarii cu oameni de calitate, l-a dus pe Traian Basescu in situatia de a incepe sa piarda competitia din Borcan. Caci lui Traian Basescu a inceput sa-i lipseasca ideile. Si este pacat pentru misiunea pe care unii cred ca o are.
Din aceasta lupta corp la corp din borcan ce poate intelege poporul? Atata vreme cat nimeni nu ii explica miza conflictului, va tinde sa ii socoteasca pe toti protagonistii niste vanatori de recompense, franctirori fara cauze, luptatori pentru ei insisi, narcisisti si egocentrici.
Iar politicienii si consilierii lor, pusi pe dorinta de a obtine resurse din ce in ce mai mari, nu fac decat sa escaladeze un conflict care le justifica activitatea si existenta.
Iar din acest conflict, ale carui efecte incep sa se vada in portofelul electoral al radicalilor, se pot naste noi mineriade de catifea, noi conflicte si agitatii din care nu pot profita decat Ion Iliescu si apropiatii sai, capabili oricand sa le ofere un sens si explicatii oamenilor frustrati, care nu inteleg nimic.
Clivajele in devenire, lipsa seriozitatii, improvizatia ne vor costa pe toti mai mult decat credem.
 Afisari: 592  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Borcanu   de Viorica Ianc
Din aceasta lupta corp la corp din borcan ce poate intelege poporul?   de John McGogoo
Caragiale   de ionescu
A r h i v a
  Romanii nostri de dincolo    6 comentarii
  Escrocheria "Iisus din Talpiot"    26 comentarii
  Frica de alegeri, frica de democratie    11 comentarii
  Alt fel de intelectuali    8 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Piata Universitatii redivivus    2007-02-26
  De ce este important Traian Basescu    2007-02-19
  Europarlamentarii, branza si tuica    2007-02-12
  Ce dileme ar putea avea dl. Stolojan?    2007-02-05
  Ne-am intors in '90    2007-01-29
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20391 sec.