Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Oferta europeana
-- Romania a fost conectata la fluxul pietei comunitare a muncii * Aplicantii pot accesa pagina de Internet a ANOFM sau a EURES
Peste 600 de locuri de munca vacante pentru romanii cu studii medii sau superioare sunt oferite de sase state membe ale UE, acestea fiind postate pe site-ul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Locurile de munca sunt intermediate prin reteaua europeana de recrutare de forta de munca EURES. Odata cu aderarea Romaniei la UE, din EURES face parte si ANOFM, institutie care a creat, pe pagina de Internet, o sectiune bilingva a EURES, prin care piata muncii din Romania a fost conectata la fluxul pietei europene a munci. In acest fel, locurile de munca vacante din Europa sunt mai usor de identificat, iar doritorii pot contacta angajatorii, prin Interent.
Peste 600 de locuri de munca pentru romani
Concret, pana acum, tarile care doresc sa atraga forta de munca din Romania sunt Lituania cu 67 de oferte, Letonia - 100, Republica Ceha - 255, Slovacia - 107, Spania - 15, Ungaria � 70. Cea mai bogata oferta de locuri de munca vacante pentru romani (255) vine din Republica Ceha, jumatate dintre ele fiind pentru ingineri IT (sistem de operare Windows). Acestia se pot angaja, incepand din mai, cu un contract permanent, timp in care vor beneficia si de cursuri de formare profesionala. Salariul este de 1270 de euro pe luna, cu conditia ca angajatul sa cunoasca limbile engleza, germana sau franceza. In Repulica Ceha romanii se mai pot angaja ca muncitori in industrie sau ca soferi, pentru un salariu aproximativ de 700-800 de euro, dar trebuie sa stie una din limbile ceha, germana, engleza sau rusa, informeaza NewsIn. In Letonia sunt disponibile pentru romani locuri de munca pentru soferi de autobuz, in transportul public de la Riga. Pentru a conduce un autobuz prin capitala Letoniei, romanii trebuie sa aiba un an vechime in munca si sa stie limba rusa sau engleza. Salariul este de 644 de euro, iar, pe langa leafa, angajatorul ofera cazare. Firmele din Lituania au nevoie de romani sa lucreze ca zidari, pentru un salariu de 870 de euro, cu contracte de sase luni, sau la intretinerea cailor ferate (macaragii cai ferate, salariu cuprins intre 435 si 870 de euro si finisori terasamente cai ferate, 580-1.160 de euro). O firma de salubritate din Vilnius vrea cinci incarcatori de gunoi cu "psihic excelent", pentru un salariu de 290 de euro. In Slovacia romanii pot lucra in gradinarit (600 de euro), in agricultura (150 de euro) sau ca soferi de TIR (800 de euro), cu conditia sa cunoasca limbile germana sau slovaca. Spania si Ungaria au nevoie de muncitori in constructii, pentru salarii de 700 de euro pe luna (in Spania) si de 4.000-5.500 de euro pe an (in Ungaria). Pentru a lucra in aceste tari romanii trebuie sa cunoasca spaniola, engleza sau maghiara. Polonia este singura tara care ofera romanilor locuri de munca fara conditia ca acestia sa cunoasca limbi straine. O firma din regiunea Poznan ofera 30 de locuri de munca pentru lucratori de linie de productie, cu doi ani de experienta, care ar putea castiga intre 260 si 780 de euro lunar. Pentru a afla mai multe informatii despre modul in care pot ocupa unul din aceste locuri de munca, romanii pot accesa pagina de Internet a ANOFM sau pot cere detalii la consilierii EURES din fiecare agentie teritoriala pentru ocupare.
Corina SCALRAT 
 Afisari: 616  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Indemnizatii pentru copil in Ungaria    
  Bucovina, pe mana ei    
  Radiere automata    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01769 sec.