Ziua Logo
  Nr. 3869 de vineri, 2 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Asemanari tot mai mari intre Rusia si Venezuela
Serghei STROKAN 
-- Viteza uimitoare pe care a luat-o valul de nationalizari din sectorul petrolier al economiei Venezuelei, care va face ca la 1 mai steagul national sa fluture mandru peste campurile petroliere ce au fost dezvoltate de companiile straine, este ultima dintr-un lung sir de asemanari surprinzatoare care-i determina pe experti sa compare Republica bolivariana a presedintelui Hugo Chavez cu Rusia sub Vladimir Putin.
Companiile care au fost lasate cu mana goala in Venezuela si printre care se numara Petroleum, Statoil si ExxonMobil, trebuie sa imparta cu Chevron Corp amintirea amara a ghinionului care i-a lovit pe investitorii straini de la Sahalin dupa ce s-au grabit prea tare sa traga concluzia ca aceasta zona era noul paradis al hidrocarburilor. Ei au platit cu totii pentru aroganta lor.
Tema "venezuelizarii" Rusiei, care a fost populara mai ales in cercurile academice americane, inceteaza acum sa fie doar o diversiune si incepe sa ia forme concrete. Faptul ca presedintele Chavez intentioneaza in modul cel mai serios sa instaureze socialismul in tara sa, in timp ce presedintele Putin nu ameninta cu asa ceva, preferand in schimb sa vorbeasca despre dublarea PIB, nu inseamna ca Venezuela si Rusia sunt doua lumi diferite care au prea putine in comun. Diferentele nu atesta decat faptul ca, in timp ce Venezuela si Rusia sunt intr-un anumit fel doua imagini in oglinda, oglinda este putin distorsionata. si tocmai asta face ca lucrurile sa fie interesante.
In oglinda Venezuelei putem sa discernem anumite caracteristici inerente, oricat de distorsionata ar fi imaginea lor. De exemplu, formula unei "verticale rigide a puterii" si "dictatura legii", care a fost auzita pentru prima data in Rusia din gura lui Vladimir Putin, a fost rostita de fapt pentru prima data de Chavez. Aceasta frantura de intelepciune politica ii apartine presedintelui venezuelean, care a fost mai mult decat incantat sa i-o impartaseasca omologului sau rus. Deoarece, cu cat exista mai multe "dictaturi ale legii" si "verticale ale puterii" in lume, cu atat mai stabil, mai corect si mai dinamic se va dezvolta lumea. Punandu-i la punct pe oligarhii cazuti in dizgratie, inchizand gura presei "anti-guvernamentale" si impunand ordinea in Parlament, unde detine majoritatea covarsitoare, Hugo Chavez s-a aruncat acum in lupta pe frontul strain, cu discursuri in care ataca lumea unipolara aflata sub conducerea Statelor Unite. Discursul lui Putin de la M´┐Żnchen, extrem de critic la adresa Statelor Unite, a venit mult mai tarziu decat versiunea sa venezueleana, la fel cum s-a intamplat si in cazul "dictaturii legii".
Trebuie insa precizat ca Vladimir Putin face referire la presedintele american pe un ton complet diferit de cel adoptat de Hugo Chavez, caruia se pare ca ii face o adevarata placere sa indrepte atacuri personale impotriva lui George Bush. Toata lumea stie ca prietenia personala dintre Putin si Bush este sacrosanta, ceea ce inseamna ca liderii Venezuelei si Rusiei sunt la poluri opuse in cea ce priveste atitudinea fata de presedintele american. Dar, din nou, trebuie sa existe macar cateva diferente intre acesti doi fosti ofiteri care-si indeplinesc misiunile istorice. Sa nu uitam ca Venezuela nu este geamanul Rusiei, nici dublura sa, ci mai degraba imaginea sa in oglinda. Marind trasaturile Rusiei, acea oglinda le face si mai frapante si, implicit, mai recognoscibile.
Comentariu publicat de Kommersant, transmis de Agentia "Rusia la zi"
 Afisari: 994  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Asemanari tot mai mari intre Rusia si Venezuela   de MardukTiamat
Cand citesc comentariile Rozicai de lux em burg.   de Aladin
A social revolution is taking place in Venezuela   de rosa luxemburg
Da, se aseamana: au bani si armament si li se falfaie de USA   de Fox-NewZ
A r h i v a
  Stapanii adevarului    19 comentarii
  Ce asteptam de la filosofi    6 comentarii
  Israel si nostalgia NATO    13 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Un alt japonez - o alta sansa    2006-12-18
 Top afisari / comentarii 
 Furia lui Cozma (5639 afisari)
 Ochiul lui Videanu (3612 afisari)
 Al treilea proiect de Cod Penal (2968 afisari)
 Stapanii adevarului (2821 afisari)
 Israel si nostalgia NATO (2243 afisari)
 "Antisemitul" Sacha Baron Cohen, premiat in Israel (212 afisari)
 Opozitia vrea amanarea alegerilor europarlamentare, presedintele si premierul, nu (169 afisari)
 Ministrul Culturii: Proprietarul neposesor a dat in judecata pe posesorul neproprietar (126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88568 sec.