Ziua Logo
  Nr. 3868 de joi, 1 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ceausescu, judecat de un tribunal ilegal
-- Ion Iliescu a semnat la 24 decembrie 1989 decretul de infiintare a "Tribunalului Militar Exceptional" in calitate de presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, desi nu avea aceasta calitate
Pe 24 decembrie �89, un civil, director de editura, Ion Iliescu, constituie un "Tribunal Militar Exceptional", ca sa-l judece pe conducatorul Romaniei. Documentul (vezi facsimil) este semnat in fals de Ion Iliescu ca presedinte al Consiliului Salvarii Nationale, desi nu avea, pe 24 decembrie '89, aceasta functie. Voican Voiculescu inventeaza o asa-zisa "legitimitate revolutionara", notiune necunoscuta insa in Drept. Il contrazice chiar Ion Iliescu care afirma in hotarare ca "Tribunalul Militar Exceptional" ii va judeca pe Ceausesti "in conformitate cu prevederile legale ramase in vigoare". Milosevici si Hussein au fost judecati ani de zile, Ceausestii au fost condamnati si executati in doar 90 de minute.
La asa-zisul proces, nu s-au administrat nici un fel de probe, nu s-a audiat nici un martor. Celebrul anatomo-patolog francez Loick Le Ribault, a observat ca sangele Ceausestilor era gata inghetat dupa executie, iar corpurile aveau rigiditatea specifica unor decedati cu cel putin cateva ore inainte. Francezii au fost primii care au solicitat, in martie 1990, deshumarea cadavrelor si autopsierea lor de medici straini. Exista banuieli ca Ceausestii au fost crunt torturati inainte sa fie executati. Pe 28 decembrie �89, prima cursa Bucuresti-Belgrad avea un singur pasager: un reporter britanic care transporta videocasete, fotografii si alte documente legate de evenimente. Avionul a fost doborat cu o racheta, trasa nu se stie de cine.
Pe 24 decembrie 1989, Ion Iliescu, directorul Editurii Tehnice, a redactat si semnat un decret prin care infiinta un "Tribunal Militar Exceptional" care sa-i judece pe Nicolae si Elena Ceausescu. La punctul 1 din acest decret se declara ca "urgenta este impusa de dorinta, in acest caz, a tuturor cetatenilor cinstiti ai Romaniei". La punctul 2 se stabileste ca acest "Tribunal Militar Exceptional" infiintat de Ion Iliescu va judeca cauza in conformitate cu "prevederile legale ramase in vigoare, in ceea ce priveste procedura si dreptul material penal". Iar la punctul 3 se preciza ca "acest tribunal va fi alcatuit in componenta stabilita de Legea pentru organizarea judecatoreasca". In incheiere, documentul este semnat de Ion Iliescu, care se autodeclara, pe 24 decembrie 1989, "presedintele Consiliului Frontului Salvarii Nationale".
Cateva precizari sunt importante. Mai intai ca pe 24 decembrie 1989 Ion Iliescu nu avea calitatea de presedinte al Consiliului FSN. Consiliul Provizoriu al FSN si-a desemnat "presedintele" pe 26 decembrie 1989. Asadar, la doua zile dupa semnarea decretului de catre Iliescu, si la o zi dupa ce cuplul Ceausescu fusese deja executat. Iliescu era, in decembrie I89, un simplu director de editura.
La data de 24 decembrie, Ion Iliescu nu avea absolut nici o calitate juridica sau constitutionala care sa-i permita formarea unui "Tribunal Militar Exceptional". Si nici sa se prevaleze de titulatura de "presedinte al CFSN", cum singur s-a trecut pe decret. Documentul a ramas scris de mana pana pe 5 ianuarie 1990, cand a fost dactilografiat.
Inventia lui Voican
Gelu Voican Voiculescu, incercand sa acopere aceasta evidenta uzurpare de calitati oficiale ale decretului semnat de Ion Iliescu, a afirmat: "Acest decret a ramas scris de mana din ratiuni de protectie a secretului, neriscandu-se dactilografierea". "Revolutionarii" lui Iliescu nu riscau nici "dactilografierea", in schimb il condamnau la moarte pe cel care era inca seful statului, cel putin oficial.
Sa remarcam si ca decretul a fost redactat integral si semnat de Ion Iliescu, fara numar de inregistrare. Ceea ce inseamna ca Ion Iliescu a semnat ilegitim, printr-o tipica uzurpare de titlu, un document ilegal, lovit de nulitate din punct de vedere juridic, care a condus la executarea a doi oameni. Rezulta si ca "Tribunalul Militar Exceptional" care i-a judecat pe sotii Ceausescu la 25 decembrie 1989, a avut la randul lui, un caracter ilegal. Mai rezulta ca sotii Ceausescu n-au fost executati dupa o procedura legala, ci au fost pur si simplu asasinati. O seama de alte detalii, ramase fara secrete pentru opinia publica din Romania, trebuie duse la cunostinta. Din dorinta de a-l exonera pe Ion Iliescu de orice responsabilitate in asasinarea sotilor Ceausescu, Gelu Voican Voiculescu a emis teoria "legitimitatii revolutionare". Pe scurt, Voican Voiculescu sustine ca, deoarece evenimentele din decembrie 1989 ar fi fost o "revolutie", nu se mai tinea seama de cadrul juridic si se proceda expeditiv. Iata de ce era nevoie de o "revolutie". Gelu Voican Voiculescu a amintit de Revolutia Franceza (1789), care a procedat similar. L-am fi inteles pe Gelu Voican Voiculescu daca sotii Ceausescu, prinsi de "popor", ar fi fost spanzurati sau impuscati.
Semnul lui Marte pe cosciugul lui Ceausescu
Executia Ceausestilor a avut loc imediat dupa proces si nu a fost filmata. Interesante sunt si concluziile profesorului legist francez Loick Le Ribault, privind momentul si conditiile reale in care sotii Ceausescu au fost, de fapt, executati, prezentate de noi mai jos.
Din dimineata de 26 decembrie 1989 pana in 30 decembrie 1989, cand s-a decis inhumarea, cadavrele sotilor Ceausescu au fost conservate in instalatia frigorifica de la Morga. De inmormantarea celor doi s-a ocupat Gelu Voican Voiculescu, in calitatea sa de viceprim-ministru. Ambele cadavre au fost acoperite cu panze de cearsaf. Mai intai s-a pus capacul peste cosciugul lui Nicolae Ceausescu, pe care Voican a desenat cu creta semnul lui Marte. Groparilor li s-a spus ca era vorba de doi colonei in rezerva, ucisi de "teroristi". Ceausestilor nu li s-au pus in '89 cruci: fusesera uitate la Morga. S-au intocmit doua dosare care poarta acelasi numar: 1/SP/1989. Certificatele de deces s-au eliberat fara autopsiere si buletinele de identitate ale sotilor Ceausescu de catre Vladimir Belis si notarul sectorului 1, Adrian Toma.
Mascarada
Teoria lui Gelu Voican Voiculescu este contrazisa chiar de Ion Iliescu. Pentru ca, asa cum vedem, Ion Iliescu apeleaza la un "cadru legal".
Ion Iliescu semneaza un decret pentru infiintarea unui "Tribunal Militar Exceptional" care la punctul 2 stipuleaza foarte clar ca acest tribunal va judeca cauza "in conformitate cu prevederile legale ramase in vigoare, in ceea ce priveste procedura si dreptul material penal". Astfel incat nu mai este vorba de nici o "legitimitate revolutionara"- inexistenta in Drept � ci de simularea unui proces asa-zis legal.
Deplasarea la Targoviste a membrilor "Tribunalului Militar Exceptional" s-a facut cu cinci elicoptere. Intr-unul din ele se aflau doua prelate verzi, in care urmau sa fie infasurate cadavrele sotilor Ceausescu. Deci se stia, inaintea procesului, ca sotii Ceausescu urmau sa fie executati. Procesul care a urmat nu a fost decat o mascarada. Dupa ce a coborat din avion, Gelu Voican Voiculescu a solicitat ca procesul sa nu dureze mai mult de 10-15 minute. Desi decretul sustinea ca aceasta cauza se va judeca in conformitate cu prevederile legale in vigoare", procesul s-a derulat intr-o ora si jumatate, fara depunerea de probe si audierea vreunui martor, cu avocatii apararii desemnati din oficiu, pe post de acuzatori ai clientilor lor (ca in epoca stalinista). Fara ca acestia sa ceara recursul, desi in cazul condamnarii la moarte legea cerea sa o faca, cu sau fara voia condamnatului.
O ocazie unica a fost ratata
Fara indoiala ca Nicolae si Elena Ceausescu trebuia sa fie judecati. Cei doi aveau insa dreptul, ca orice cetatean, la un proces corect si drept, asa cum au avut parte dictatorul Manuel Noriega sau Slobodan Milosevici.
Era o ocazie unica pentru romani sa afle secretele unei guvernari totaliare, care a condus Romania in ultimii 50 de ani. Si, poate, cu aceasta ocazie sa afle si unele informatii despre Iliescu si ai sai. Acest lucru, evident, nu convenea insa grupului Iliescu. Si altora. Asa ca celor doi Ceausescu li s-a inchis gura: au fost executati imediat, dupa o mascarada de proces. Procesul Ceausescu incepe insa cu un decret ilegal, semnat de cetateanul Iliescu, care se face astfel vinovat pentru "uzurparea de calitati oficiale".
Executie trucata
Pe 25 decembrie 1989, la TVR s-a prezentat o prima versiune a procesului si executiei. Cu acea ocazie s-a putut observa un prim aspect frapant: banda se intrerupsese brusc, fara justificare, in clipa cand soldatii legau mainile sotilor Ceausescu. Urma apoi, printr-o saritura de montaj, o scena in care, pe fundalul unor impuscaturi, se distingea cu greu un nor de praf, un zid, fara sa se poata observa si cine erau cei executati. Ulterior aparea un doctor care examinand cadavrele sotilor Ceausescu. La 22 aprilie 1990, televiziunea franceza a prezentat o banda de 90 de minute cu procesul si executia sotilor Ceausescu, banda despre care se sustinea ca includea versiunea integrala, necenzurata, a evenimentului. Asadar, a doua videocaseta. Examinand-o cu atentie, un grup de experti francezi, condus de doctorul Loick Le Ribault, director la Centrul de Microscopie Electronica din Franta, a ajuns la concluzia surprinzatoare, necunoscuta cititorilor romani. Expertii francezi au sesizat pe videocaseta, in clipa cand doctorul a ridicat capul Elenei Ceausescu, imediat ce praful starnit de gloante s-a imprastiat, ca sangele de sub cap era deja coagulat, iar gatul devenise teapan. Ceea ce era imposibil, daca executia avusese loc cu cateva momente mai inainte. S-a conchis, fara dubii, ca Elena Ceausescu era moarta de cel putin cinci ore inaintea filmarii "executiei".
Impuscati separat in ceafa
Tot pe baza aceleiasi videocasete, grupul de experti francezi a mai semnalat si ca nu existau urme de sange in jurul gaurilor provocate de gloante. S-a stabilit ca, in aceste conditii, este posibil ca cei doi sa fi fost impuscati cu cel putin cateva ore inaintea filmarii executiei, in mod separat, cu un singur glonte tras in ceafa. Apoi, pentru filmare, fusesera proptiti de perete pentru simularea executiei. Potrivit grupului de experti ai doctorului Le Ribault, executia cuplului Ceausescu fusese, in mod evident trucata. Francezii au solicitat, in martie 1990, exhumarea cadavrelor si autopsierea lor de medici strani, pentru confirmarea verdictului lor. Guvernul de la Bucuresti nu a dat insa nici un raspuns, nici expertizei, nici propunerii de exhumare si investigatii. Aceste fapte raman, asadar, in continuare neelucidate. Se pune insa si o alta problema: nu cumva exista si o videocaseta, a treia, completa cu procesul si executia?
Un alt mister
Sa ne reamintim un alt fapt ciudat: prima cursa Bucuresti-Belgrad de dupa evenimente avea un singur pasager la bord, un reporter britanic, care transporta videocasete, fotografii si alte documente legate de evenimente evenimentele din decembrie '89. Avionul cu acest singur pasager la bord, a fost doborat cu o racheta, nu se stie de cine trasa. Era la doar trei zile de la executia cuplului Ceausescu. Evident, videocasetele, filmele si fotografiile "au disparut".
Texte de Vladimir ALEXE 
 Afisari: 5241  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
O masura pentru toata lumea   de MardukTiamat
"proces"   de a.h.
Oriana, Prodi este   de ionion
Tribunal ilegal, Ceausescui ilegal, Iliescu ilegal ...   de ionion
Tribunal ilegal....   de cris de vis
Tribunal ilegal   de doctorul
judecat   de Viorica Ianc
Rozico , mai lasa funia de la vaca.   de Aladin
Iliescu a spus la TVR: l-am omarat ca altfel ne omora el pe noi! Proces?   de ben76
Dle Alexe...   de alamar
Mai... ia mai datii si la Groapa de Gunoi a Istoriei... Doua scarnavii care au torturat Romania.. cu   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Sotii Ceausescu martiri si eroi ai Romaniei   de rosa luxemburg
Zau ca nu va inteleg   de morkov
A r h i v a
  Furt guvernamental pentru GDS    3 comentarii
  Retea ruseasca deferita justitiei    1 comentariu
  Mita de 40.000 de dolari la AVAS    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Profitorul tuturor regimurilor (6049 afisari)
 Bebelusul inviat din morti (5615 afisari)
 Ceausescu, judecat de un tribunal ilegal (5241 afisari)
 O alta gafa a domnului Traian Basescu (2752 afisari)
 Un atac antiintelectualist (2727 afisari)
 "Mandrie si prejudecata", cea mai populara carte in Marea Britanie (1022 afisari)
 "Stop Murder. Brasov = Auschwitz" (346 afisari)
 Fantana (The Fountain) (220 afisari)
 min 94 Faza de exceptie a lui Bostina pe dreapta incheiata cu un sut retinut excelent de Vatca (119 afisari)
 Parlamentarii nu vor vot uninominal (67 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02639 sec.