Ziua Logo
  Nr. 3861 de miercuri, 21 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cui i-a dat Voicu Stradivarius-ul pe mana?
-- Pavel Onoaie sustine ca, in 2005, Madalin i-a adus vioara sparta pe care a cantat Ion Voicu * Desi nu a mai pus mana vreodata pe un Stradivarius, clujeanul declara ca instrumentul era original
Dupa declaratiile lui Madalin Voicu, vioara pe care a cantat celebrul Ion Voicu, un Stardivarius ce dateaza din 1702, a fost reparata in 2005 de Pavel Onoaie. Mesterul clujean a declarat, pentru ZIUA de Cluj, ca instrumentul apartine, conform actelor ce-l insoteau, statului roman.
Nea Pavel, cum ii spun cunoscutii, a lipit vioara pe care sustine ca a primit-o de la Madalin Voicu. A fost singurul exemplar Stradivarius care i-a trecut prin maini in 60 de ani de cand repara si construieste viori. "Am fost curios si eu, am asteptat sa vad cum e facuta. Atunci am vazut ca vioara pe care a cantat Voicu avea o carte cu semnaturi. O carte groasa, nu o brosura. Era veche si la sfarsit avea niste foi anexate. Toate foile erau cu semnaturi de la cei care au folosit-o de-a lungul vremii, atelierele unde a fost reparata etc. Actele astea si vioara sunt ale statului roman care a platit-o in aur. Au luat-o din Elvetia de la cineva care avea trei viori Stradivarius. Mi-a parut bine ca am avut-o in mana", spune nea Pavel. Chiar daca s-a ocupat de "sanatatea" viorii, Pavel Onoaie nu se poate lauda cu suma primita de la Madalin Voicu. Celebrul instrument valoreaza milioane de euro, dar renumeratia primita a fost simbolica, dupa cum spune el. Oricum, se declara fericit ca a avut in mana o vioara Stradivarius autentica ca sa o poata studia, fiind una din ultimele 13 creatii ale celebrului lutier.
Securitatea "muzicala"
Tot in acea perioada a fost prezent in atelierul sau si muzicianul Gabriel Croitoru, cel care in urma concursului desfasurat la 12 septembrie 1999, (prezidat de Lord Yehudi Menuhin) a castigat dreptul de a folosi instrumentul. "Madalin Voicu mai are inca 20 de viori asa ca trebuia si Croitoru sa vada originalul si sa se asigure ca nu va fi inselat" marturiseste mesterul. Acesta cunoaste toate pretentiile lui Madalin Voicu adresate statului roman, dar tot nu intelege de ce acesta nu inapoiaza vioara. "Ministerul (Culturii si Cultelor-n.red) e de vina. Statul roman e amarat. Bine ca altora le dau casele inapoi. Pe vremea lui Ceausescu, Ion Voicu era verificat la 2-3 luni. Trebuiau sa vada ce face cu vioara, sa vada daca nu s-a stricat, daca nu a facut ceva cu ea. Nici din tara nu putea iesi cu instrumentul daca nu era insotit de cativa oameni de la Securitate" spune Onoaie.
"Nici nu ai voie sa te consideri lutier"
Mesterul a facut doar sase clase in satul bistritean Rebra. La inceput a cantat, apoi a inceput sa construiasca instrumente. A fost autodidact pana in 1966 cand a ajuns la Cluj. De atunci si pana in 1997 a lucrat la Filarmonica clujeana unde s-a calificat timp de sapte ani la locul de munca, cu un mester ceh. Din salariul ce i se cuvenea primea doar 85%, "pentru ca institutia nu avea bani pentru salarii", isi aminteste mesterul. In total a construit 200 de viori, toate lucrate manual. Nu isi spune lutier pentru ca nu ar fi corect. "Nici nu ai voie sa te consideri lutier. Pentru asta trebuie sa faci o scoala speciala care acum costa cam 5000 de euro pe an. Scoala e de trei ani si se poate face in Italia, Anglia sau Franta. Ei iti dau diploma ca sa-ti poti face autorizatie" povesteste nea Pavel. Chiar daca nu are o pensie mare, nu se plange. Are doua fiice plecate in Spania, dar declara ca nu are nevoie de ajutorul lor. "Au vrut sa ma duca si pe mine dar ele locuiesc aproape de mare. Ce sa fac acolo?" La cei peste 70 de ani, Pavel Onoaie inca mai construieste si repara viori intr-o camaruta din casa veche in care locuieste. Nu are telefon sau televizor, nepotii nu i se joaca pe genunchi, dar in lumea lui viata are sunet.
Florina GATEA 
 Afisari: 3843  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Trimite-ti un DESANT de Trupe Speciale - peste Corcodel Voicu.. sa-i taie seiful si sa duca vioara..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Curat renumeratie, coana Floricico:))   de Ricochet
A r h i v a
  Planul B impotriva Iranului    6 comentarii
  Bulibaseala referendumului    3 comentarii
  Peles si Pelisor vor ramane muzee    1 comentariu
  23 de monumente istorice vor fi restaurate    2 comentarii
  Faptuloiu    
  Mineriada '90 condusa de Politie    9 comentarii
  Udrea la bara    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Faptuloiu (4584 afisari)
 Cui i-a dat Voicu Stradivarius-ul pe mana? (3843 afisari)
 De cealalta parte a presei (3388 afisari)
 Planul B impotriva Iranului (2735 afisari)
 Pus la punct (2642 afisari)
 Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu (457 afisari)
 S-au porcait in direct (244 afisari)
 Marea Britanie si Danemarca au anuntat azi retragerea trupelor din Irak (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01154 sec.