Ziua Logo
  Nr. 3859 de luni, 19 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Afara cu PD
-- Premierul Tariceanu dezvaluie, intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, ca este gata sa declanseze un nou razboi daca Basescu si democratii se vor opune restructurarii Cabinetului
Foto: www.guv.ro
Premierul Calin Popescu Tariceanu este gata sa declanseze artileria grea impotriva PD si a sefului statului, daca acestia vor bloca restructurarea Executivului. Anuntul primului-ministru a fost facut in cadrul unui interviu acordat ZIUA, in care explica relatia PNL cu partenerul de Alianta, cu opozitia si cu presedintele Basescu. Seful Executivului porneste de la premisa ca liberalii vor sa-si finalizeze mandatul alaturi de democrati daca acestia nu vor folosi trucul iesirii de la guvernare. In conditiile in care divergentele dintre cele doua partide sunt numeroase si ireconciliabile este imposibil de imaginat ca PD va accepta restructurarea pe care o va propune Tariceanu. Mai ales ca va fi una profunda, potrivit declaratiilor sale. Asa incat este de asteptat ca democratii, instrumentati de Cotroceni sa provoace cu bunastiinta artileria grea a lui Tariceanu, pentru a fi scosi din ecuatia guvernarii.
Premierul ii face presedintelui o noua invitatie la responsabilitate, cerandu-i sa nu puna interesul personal inaintea alegerilor pentru Parlamentul European. De altfel, Tariceanu remarca interesul subit al presedintelui pentru votul uninominal exact in momentul in care Basescu duce o batalie cu opozitia pe tema suspendarii din functie. (M.T.)
Cum se justifica necesitatea restructurarii Guvernului?
Necesitatea este data de faptul ca, dupa 1 ianuarie 2007, Romania a intrat intr-o noua etapa. Iar acest lucru are doua consecinte. In primul rand, structura Executivului trebuie sa fie ajustata structurii institutiilor europene, pentru a putea intretine un dialog eficient cu partenerii din cadrul Uniunii. In al doilea rand, faptul ca am realizat obiectivul aderarii ne permite sa operam modificarile pe care le-am avut in vedere de mai mult timp, atat eu ca prim-ministru, cat si Alianta din care fac parte. Va dati seama ca o restructurare de profunzime inainte de 1 ianuarie 2007 ar fi putut face mai mult rau decat bine. Romania nu-si permitea absolut nici o intarziere, deci nu putea risca sa blocheze activitatea unor institutii, nici macar pentru cateva zile.
Ce fel de guvern vom avea, din punctul de vedere al numarului de portofolii ministeriale si de secretari de stat?
Ceea ce va pot spune cu siguranta este ca vor fi mai putini ministri, insa nu va pot da un numar exact al portofoliilor. Iar explicatia este foarte simpla. Nu am de gand sa fac o restructurare de suprafata si nu pornesc de la premisa ca un guvern trebuie sa aiba neaparat doar zece sau cincisprezece ministri. Important este sa restructuram o institutie, nu sa schimbam placutele de pe usile unor birouri. Vom avea un guvern suplu, dar nu anemic, tocmai pentru ca restructurarea va porni de la baza spre varful institutiilor.
Ati primit un ultimatum din partea Partidului Conservator, prin care vi se solicita un guvern minoritar, monocolor, liberal. Cum comentati?
Nu a fost vorba despre un ultimatum, ci despre un punct de vedere asumat exclusiv de Partidul Conservator. In privinta formulei politice a Guvernului, nu am ce sa comentez decat ca PNL si-a asumat responsabilitatea de a-si duce la bun sfarsit mandatul alaturi de PD. Bineinteles, pornesc de la premisa ca si colegii nostri de Alianta vad lucrurile in aceeasi maniera. Nu cred ca PD ar face eroarea de a repeta acelasi truc, cel cu iesirea de la guvernare.
Va veti conforma, cu ocazia restructurarii, vointei Senatului Romaniei care a aprobat o motiune de cenzura impotriva ministrului Justitiei?
Nu vreau sa amestecam lucrurile. Restructurarea este o problema, iar motiunea impotriva Monicai Macovei este cu totul altceva. In cazul restructurarii si al schimbarii unor ministri, vorbim in primul rand despre performanta. In problema motiunii, vorbim despre legi si despre semnificatia votului dat de senatori. Astept un raspuns din partea Curtii Constitutionale care sa lamureasca pe deplin consecintele motiunii. Va marturisesc faptul ca doresc ca Monica Macovei sa ramana in Executiv, insa doar in masura in care nu va exista absolut nici un dubiu cu privire la legalitatea unei astfel de decizii. In acest moment, Monica Macovei are o problema din punct de vedere al legitimitatii. Iar problema domniei sale se rasfrange asupra domeniului pe care il gestioneaza. Ministerul Justitiei are nevoie de o clarificare din partea Curtii Constitutionale, mai mult decat are doamna Macovei si mai mult decat am eu ca premier.
Ce posibilitati are presedintele Basescu de a bloca restructurarea? Dar PD?
Bineinteles ca exista mecanisme, portite si in general resurse procedurale la care pot recurge seful statului sau partidele aflate la Putere daca ar dori sa blocheze restructurarea. Insa nu voi tolera acest lucru. Daca Traian Basescu sau PD vor incerca sa blocheze restructurarea, va asigur ca vom avea un nou razboi, in care PNL va folosi artileria grea.
Ce garantii aveti ca Opozitia va va oferi un vot de incredere?
Ca premier si ca lider in cadrul Aliantei, ma bazez pe votul celor de la Putere si nu astept garantii din partea Opozitiei.
Cata vreme organizatiile societatii civile s-au pronuntat ferm in sensul ca ordonanta DIICOT este neconstitutionala, iar initiatorul a fost doamna Monica Macovei, cum se explica refuzul ferm al PNL de a accepta motiunea depusa de Opozitie?
Monica Macovei a gresit, iar acest lucru a fost inteles de toata lumea, dar eroarea a putut fi remediata. Sunt unii care sustin ca ea ar fi trebuit sa demisioneze, altii ca ar fi fost normal sa fie demisa. Ce va pot spune este ca Monica Macovei are in continuare sprijinul PD si ca in acest moment, are responsabilitatea de a finaliza ceea ce a inceput. In momentul in care voi constata ca Monica Macovei sau oricare alt ministru comite greseli ce nu pot fi reparate, sau ca nu isi indeplineste obiectivele asumate, va asigur ca eu voi fi cel care va lua masura demiterii. Nu ma bazez pe Opozitie pentru a rezolva eventuale probleme din Executiv.
PNL are in vedere un candidat propriu pentru prezidentialele anticipate in eventualitatea in care se va organiza un referendum iar domnul Basescu va fi demis?
Intr-o astfel de situatie vom evalua solutiile cele mai potrivite pentru PNL, iar printre acestea ar putea fi si propunerea unui candidat propriu la alegeri. Nu cred insa ca acesta este un lucru prioritar pentru PNL, cum nu cred ca suspendarea lui Traian Basescu este un demers prioritar. Treaba noastra nu este sa organizam cat mai multe alegeri cu putinta de-a lungul unui mandat, ci sa ne indeplinim obiectivele pe care ni le-am propus.
Vom avea, pana la urma, anticipate pentru Parlament? Va reusi PNL sa guverneze in minoritate, cu sau fara PD, sau va fi constituita o noua majoritate?
Daca am fi avut o clasa politica mai responsabila nu mi-ati mai fi pus aceste intrebari. Eu pledez pentru un guvern al Aliantei PNL-PD care sa isi duca pana la capat mandatul primit in 2004. Daca vom avea politicieni responsabili, si ma refer acum in special la cei din zona Puterii, atunci cu siguranta asa va arata si viitorul. Ce pot sa va asigur, si sa-i asigur pe toti romanii, este ca liberalii vor ramane o forta politica responsabila. Ceea ce nu se intelege din pacate, mai ales de catre clasa politica, este faptul ca anticipate, guvern minoritar sau guvern majoritar nu sunt simple vorbe, mutari strategice pe tabla de sah a relatiilor dintre politicieni, ci lucruri de maxima importanta, care pot avea impact major, si nu neaparat pozitiv, asupra romanilor.
Este real sau nu ca cetatenii au platit mai scump factura de energie in conditiile in care un mare consumator, ALRO Slatina, a fost privilegiat si facturat la un tarif inferior pretului pietei?
Prima intrebare la care ar trebui sa fie gasit un raspuns este: "A beneficiat ALRO de avantaje neconcurentiale in urma unor interventii facute pe langa anumiti politicieni?". La intrebarea asta astept si eu un raspuns. Ca premier, va pot spune ca Guvernul a pus in practica un proiect care urmareste constituirea unei burse de energie. Proiectul a fost inceput de fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, si a fost finalizat de actualul ministru, Varujan Vosganian.
In eventualitatea rectificarii bugetului, ce se va intampla cu fondurile alocate serviciilor secrete care, dupa cum se stie si presa a informat, sunt disproportionat de mari in raport cu numarul de cetateni ai Romaniei si cu bugetul tarii? Va fi afectat prin rectificare si bugetul Institutiei Prezidentiale?
Ca principiu, pornim pe doua criterii: in primul rand, transparenta utilizarii banilor si in al doilea rand, adecvarea fondurilor la rolul si activitatile institutiilor. Din pacate, in cazul serviciilor niciunul dintre cele doua criterii nu este indeplinit satisfacator, fapt de care voi tine cont atat ca premier cat si ca presedinte PNL.
Este pregatit Guvernul sa faca fata sfidarilor critice ale Consiliului Secuiesc?
In primul rand, actiunile la care faceti referire intra in responsabilitatea nu doar a Guvernului ci si a altor institutii. In calitate de premier, va asigur ca tot ce se intampla acolo si tot ce intra in sfera de atributii a Executivului este sub control. Nu-mi cereti insa acum sa ma substitui serviciilor secrete sau altor institutii.
In presa au fost lansate diferite scenarii privind nominalizarile pe care presedintele Traian Basescu, cu acordul Guvernului, intentioneaza sa le faca pentru functiile strategice de ambasadori la Washington si Londra. Care este, din aceasta perspectiva, pozitia premierului?
Pentru ambele posturi avem nevoie de oameni competenti. As vrea ca si Traian Basescu sa vada lucrurile in aceeasi maniera. Deocamdata va pot spune ca cei despre care am citit si eu in ziare sunt, in calitate de jurnalisti, extrem de competenti in a-i inalta ode presedintelui si in a lovi sistematic in PNL.
"Nu facem referendum pentru un om sau pentru un partid"
Ce parere aveti despre referendumul declansat de seful statului, este pregatita Romania pentru vot uninominal generalizat?
Imi este greu sa spun daca Romania este sau nu pregatita, insa in mod cert romanii doresc un astfel de vot. Responsabilitatea clasei politice este sa armonizeze dorintele cetatenilor, asupra carora nu exista dubii, cu exigentele de performanta ale institutiilor statului. Am auzit spunandu-se ca votul uninominal ar aduce in Parlament numai manelisti si fotbalisti. Nu impartasesc aceasta idee, insa nu pot sa contest faptul ca exista aici o farama de adevar. Activitatea parlamentara impune anumite rigori si o anumita profesionalizare a politicii care nu au nimic in comun cu notorietatea. PNL doreste un Parlament in egala masura mai responsabil si mai performant.
De ce credeti ca un asemenea referendum asupra votului uninominal e necesar acum si nu ar fi fost mai oportun in 2008?
Eu ma intreb de ce un astfel de referendum nu a fost necesar in 2005 sau in 2006. Doi ani de zile Traian Basescu a vorbit despre anticipate si nu a suflat un cuvant despre votul uninominal. Este acest referendum mai util acum in 2007 decat era in urma cu un an? Nicidecum. Personal, nu pot sa nu observ ca preocuparea subita a sefului statului pentru votul uninominal vine tocmai in momentul in care se pune in discutie o eventuala suspendare a sa din functia de presedinte.
In conditiile referendumului declansat de presedinte si ale celui preconizat de Opozitie, cand pot fi reprogramate alegerile pentru Parlamentul European?
Nu vad de ce am reprograma alegerile pentru Parlamentul European. Pregatirile au inceput, Uniunea Europeana a primit semnalul privitor la data alegerilor si ar fi un gest de inconsecventa politica din partea clasei politice romanesti sa revenim asupra lucrurilor pe care le-am stabilit deja. Am adresat o solicitare Opozitiei de a amana dezbaterile privitoare la suspendare. Ma vad nevoit sa-i adresez lui Traian Basescu o noua invitatie la responsabilitate. Inteleg ca exista un interes personal din partea presedintelui in sustinerea acestui referendum in cel mai scurt timp posibil. Insa nu vad de ce interesul lui Traian Basescu ar fi mai important decat interesul Romaniei. Si iarasi nu vad de ce referendumul trebuie sa fie organizat inaintea alegerilor pentru Parlamentul European. Vreau sa fiu bine inteles. PNL nu se opune acestui referendum, ci dimpotriva. Insa ar fi o eroare ca din cauza unei batalii pe care Traian Basescu o are cu Opozitia sa aruncam in aer calendarul alegerilor pentru Parlamentul European. Nu facem referendum pentru un om sau pentru un partid.
Daca Opozitia il suspenda pe presedinte, care este distanta optima in timp in care Guvernul poate organiza cele doua referendumuri - pentru vot uninominal si pentru demitere?
Nu exista o astfel de distanta optima. Exista o distanta realista care porneste in primul rand de la nevoia de a restabili normalitatea institutionala in cel mai scurt timp si de la constrangerile bugetare si organizatorice pe care le presupun astfel de referendumuri.
CSAT e o institutie exotica
Care este pozitia PNL fata de propunerea PSD de desfiintare a CSAT si de crearea unei comunitati a serviciilor secrete sub controlul exclusiv al Parlamentului?
PSD are o mare problema legata de consecventa. Sincer sa fiu, nu imi este foarte clar in acest moment care este pozitia social-democratilor in problema CSAT, in conditiile in care tin minte ca si-au nuantat declaratiile initiale. Insa vreau sa subliniez un singur lucru. Nu pot sa iau in considerare propuneri care au ca obiectiv unic atacarea unei persoane, chiar daca acea persoana se intampla sa fie si adversarul declarat al PNL. Daca ati observat, si liberalii au propuneri pe problemele pe care le-ati mentionat. Insa ele au la baza o analiza de oportunitate institutionala si un calcul politic imediat. CSAT este intr-adevar o institutie exotica in Romania anului 2007. Serviciile sunt inca "nereformate" ca sa-l citez pe Traian Basescu. La fel de "nereformata" este si relatia dintre Parlament si SRI sau SIE. Insa toate acestea trebuie sa fie mai intai subiect de analiza si de dezbatere si abia apoi subiect de talk-show.
PNL se delimiteaza de balciul suspendarii
Care este motivul real pentru care PNL refuza sa se pronunte ferm referitor la suspendarea presedintelui Traian Basescu, lasand deschisa posibilitatea asocierii partidului cu opozitia, in aceasta chestiune si care credeti ca va fi reactia electoratului PNL, in eventualitatea unui referendum?
Cred ca electoratul PNL a inteles foarte bine care a fost atitudinea lui Traian Basescu fata de PNL. Iar acest lucru s-a vazut si la Congres, unde liberalii au cerut o atitudine ferma in raport cu seful statului. In acesti doi ani, presedintele a facut tot posibilul sa piarda voturile liberalilor si cred ca a reusit intr-o mare masura. Revenind la problema suspendarii, vreau sa spun inca o data ca PNL s-a delimitat clar de demersul PSD. Sa creditam un astfel de demers inseamna sa ne intoarcem la logica balciului politic. Intre balciul politic al suspendarii si dezbaterea pe tema alegerilor europene, PNL a ales sa se poarte responsabil. Asta este si ratiunea solicitarii pe care am adresat-o clasei politice de a amana dezbaterea initiativei privind suspendarea lui Traian Basescu.
Interviu realizat de Sorin Rosca STANESCU 
 Afisari: 4242  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 29 Afiseaza toate comentariile  
Pe cat pariu ca viitoarea diversiune a preaiubitului va viza votarea unui stat prezidential,   de Raquel
Tariceanu a aruncat undita cu momeala zisa "udrea_" de calitatea a I-a si   de ionion
Trebuie sa-l suspendam pe Basescu,   de ionion
Afara cu PD, afara cu tradatorii neamului,   de ionion
Jos cu nepotismele si cu amantismele - Romania nu are   de ionion
Dar ce se uita Tariceanu cu benoclul pe Dunare ? Si el este marinar ?   de ionion
Uitasem ! Numai prin interventiile sale la transporturi, preaiubitul a recuperat 4.550 miliarde !   de Raquel
Preaiubitul a f..acut un cal in...cizma, a declarat razboi presei !   de Raquel
pe cand cenzura si la ZIUA?   de coscaru
Ce inseamna o coalitie in Romania   de Adrian v.D.
Pentru informarea domnului Rosca Stanescu   de Adrian.Szelmenczi
Daca artilerie grea...   de Alcor
vai de cei ce uita!   de popdan
da, ziua aveti umor , poza-i simpatica   de simiondan
tariceanu are dreptate   de alexandru petria
Copii lu' mosu!   de Solitude
Haita viitoare sa fie "d'ashtia mai instaritzi" - pentruca daca vin iar sarantocii , iar   de ionion
E cazul ca cei doi adversari, care au castigat impreuna alegerile, sa priceapa ca...   de Tzepelica
Suspendati-l !!!! Fiti barbati !!!!   de Marcus Aurelius
Tariceanu a pierdut de mult razboiul cu Basescu!   de MarianDaniel
Singurul argument al lui Tariceanu   de Marius Adrian Porojnicu
Tariceanu, un om politic responsabil.   de Cititorul de ziare
Greseala capitala a lui Basescu si Tariceanu este ca   de ionion
Basescu sa plece - ii cumpar si vapor   de ionion
Nabadaiosu' PNL   de Marius Adrian Porojnicu
Singura Solutie, o Alta Constitutie!   de Machiavelli
DOMNULE ROSCA ACUM ESTE CLAR REVOLUTIA VA INCEPE   de texanu
Cine are urechi de auzit - are ce auzi !   de Arogantu'
GREU   de constantin vladescu
A r h i v a
  S-a transformat Romania in pasalac nemtesc?    38 comentarii
  PD cere reluarea votului    2 comentarii
  Iorgovan: Macovei "e erbivora"    8 comentarii
  Aprilie, luna suspendarii    1 comentariu
  Conditiile PSD pentru un Cabinet PNL    3 comentarii
  Japca Distrigaz    8 comentarii
  Basescu scade    5 comentarii
  Investitiile in centrale pe cogenerare si in depozite subterane de gaze naturale sunt prioritatea zero a EGL Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Afara cu PD (4242 afisari)
 Straniul testament al Annei Nicole Smith (4134 afisari)
 Iorgovan: Macovei "e erbivora" (2738 afisari)
 S-a transformat Romania in pasalac nemtesc? (2696 afisari)
 Japca Distrigaz (2585 afisari)
 Osemintele generalului Vaitoianu si maresalului Averescu, furate de Ceausescu (665 afisari)
 Daniel Corogeanu, condamnat la 14 ani de inchisoare: Dumnezeu sa va apere! (313 afisari)
 Adrian Cioroianu la Externe (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02862 sec.