Ziua Logo
  Nr. 3859 de luni, 19 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
A inceput Postul Pastelui
-- De astazi, crestinii ortodocsi intra in Postul Pastelui. Este cel mai lung post din an (sapte saptamani), dar si cel mai restrictiv. In toata aceasta perioada exista o singura dezlegare la peste, pe 25 martie, de Buna Vestire. Se va incheia la 8 aprilie, zi in care va fi sarbatorita Invierea Domnului.
De post sunt scutiti numai copiii, lauzele, bolnavii, dar si cei aflati in situatii deosebite. In prima si ultima saptamana din Postul Mare trebuie sa postim cu deosebita evlavie. Postul este renuntarea de buna voie la ceva care ne este ingaduit, este o jertfa, izvorata din iubirea si respectul pe care il avem fata de Dumnezeu. Mai este si un mijloc de desavarsire, de infranare a poftelor trupesti, ca un semn vazut al stradaniei noastre spre asemanarea cu Dumnezeu si cu ingerii, care n-au nevoie de hrana. Postul foloseste atat trupului cat si sufletului, deoarece intareste si pastreaza sanatatea trupeasca iar sufletul se curateste de toate gandurile rele. Mantuitorul insusi a postit 40 de zile in pustie, inainte de inceperea propovaduirii Evangheliei. El ne-a invatat cum trebuie sa postim, spunandu-ne ca diavolul poate fi izgonit doar cu post si rugaciune. De asemenea, au postit Sfintii Apostoli si ucenicii lor, ei fiind cei care au randuit postul pentru toti crestinii.
Pentru cei care doresc sa tina un post mai drastic exista cateva reguli. Zilele randuite pentru ajunare (abtinere totala de la mancare si bautura) sunt luni si marti (in prima saptamana a Postului) si luni, marti, miercuri, vineri si sambata (in ultima saptamana, numita si a Patimilor). In aceste zile, cei care sunt mai neputinciosi pot consuma paine si apa. In zilele de miercuri din Post se ajuneaza pana seara, cand se consuma paine si legume fierte, fara untdelemn. Prin post ne purificam trupeste dar mai ales sufleteste pregatindu-ne astfel pentru Invierea Domnului Iisus Hristos. Spre sfarsitul Postului trebuie sa ne spovedim si apoi daca primim dezlegare din partea parintelui duhovnic sa primim Sfanta Impartasanie. Este importanta starea de spirit pe care trebuie s-o avem in aceasta perioada. Gandurile bune trebuie sa predomine si trebuie sa ne abtinem de la violente verbale sau fizice. (D.M.V.)
 Afisari: 1101  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Lume inapoiata   de Logic
Are degetele lungi si subtiri, intreaga tinuta indeamna la evlavie,   de briel
Postul   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Straniul testament al Annei Nicole Smith    3 comentarii
  Incalzire usoara    
  Britney Spears a "chelit"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Afara cu PD (4242 afisari)
 Straniul testament al Annei Nicole Smith (4134 afisari)
 Iorgovan: Macovei "e erbivora" (2738 afisari)
 S-a transformat Romania in pasalac nemtesc? (2696 afisari)
 Japca Distrigaz (2585 afisari)
 Osemintele generalului Vaitoianu si maresalului Averescu, furate de Ceausescu (665 afisari)
 Daniel Corogeanu, condamnat la 14 ani de inchisoare: Dumnezeu sa va apere! (313 afisari)
 Adrian Cioroianu la Externe (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00871 sec.