Ziua Logo
  Nr. 3856 de joi, 15 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Basescu sub boicot
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Basescu a incercat, generand o noua criza, sa impiedice sau, in cel mai bun caz, sa amane procedura accelerata prin care este vizata eliminarea sa de la Presedintie.
Asa cum era de asteptat, Traian Basescu a rostit un discurs diversionist. Incercand, la disperare, sa mute intr-o alta directie varful de lance al majoritatii parlamentare, care se pregateste sa-l suspende si sa-l destituie. Si sa schimbe, de capul lui, agenda publica. Boicotat de parlamentarii Opozitiei, dar si de o buna parte dintre cei ai puterii, Basescu a incercat, generand o noua criza, sa impiedice sau, in cel mai bun caz, sa amane procedura accelerata prin care este vizata eliminarea sa de la Presedintie. In ce masura reuseste? In ce masura clientul de la "Golden Blitz", specialist in geamparale, poate convinge populatia, clincanind din paharul cu whisky si cuburi de gheata, ca el se poate transforma in reformatorul unei clase politice taxate, de la cea mai inalta institutie a statului, drept "ticalosita"? In ce masura poate el invinge Parlamentul, bizuindu-se pe actele normative in vigoare?
Sa analizam, pentru inceput, pregatirea sa de artilerie. Acea parte a discursului in care a enumerat, asa cum le vede el, pacatele de care se fac vinovati parlamentarii, in special si politicienii, in general. Cu adevarat senzational este ca fiecare dintre cele sase principale acuzatii lansate de Basescu i se potriveste manusa lui insusi. A vorbit despre politicieni care depind de putere, intrucat stau in case ale Guvernului. Basescu, in ultimii 17 ani, a locuit si locuieste ori in case ale Guvernului, ori in case nationalizate, ori in case luate cu japca, in conditii ilegale, cum este cea din Mihaileanu. Informatii privilegiate oferite apropiatilor, o alta acuzatie adusa partidelor, este una din practicile curente de care Basescu s-a facut si se face vinovat. Legi in favoarea grupurilor de interese or fi fost votate de parlamentari, dar cu certitudine, presedintele le-a promulgat. Si le-a pus in opera. In privinta afacerilor cu RAPPS, cred ca este inutil sa mai amintim legaturile vinovate dintre familia Cocos, sotie Elena Udrea, si institutia mai sus amintita. Alte legaturi acuzate de Basescu se refera la cele existente intre oamenii de afaceri si oamenii politici. Cred ca s-a referit din nou la grupul "Golden Blitz", dar si la combinatia Oprea-Saftoiu, prin care a fost executat politic ministrul Teodor Atanasiu, pentru a fi instalat la Aparare un reprezentant al partidului prezidential. Dar, din dezvaluirea Ziarului ZIUA de maine veti afla, referitor la complicitatile transpartinice de tip infractional ale lui Basescu, informatii cu adevarat cutremuratoare. Si, in fine, a sasea mare "buba" a clasei politice ar fi ca ar declansa sistematic crize politice. Aici, legat de crize, orice comentariu e de prisos.
In realitate, lansand un referendum pentru schimbarea sistemului de vot, Basescu incearca, printr-o procedura aparent legala, sa impiedice demiterea sa. Sau, cel putin, sa o amane. E clar ca nu pot avea loc doua referendumuri in acelasi timp. Si, inca o data, devine clar ca alegerile pentru Parlamentul European, atat de mult invocate pana ieri la ora 17,00 de Basescu si de partidul sau prezidential, sunt definitiv compromise sub aspectul calendarului convenit de catre Alianta DA. Hilar este ca toate partidele, cu exceptia partidului sau prezidential, au sustinut, in diverse momente, introducerea votului uninominal. Din aceasta perspectiva, discursul de ieri este cel putin abject.
Greu de crezut ca, printr-un asemenea discurs lansat la disperare, printr-o asemenea diversiune cum este cea legata de suprapunerea unui referendum peste un alt referendum si in starea de boicot cvasi-generalizat in care se afla, Basescu mai are vreo sansa de a convinge populatia ca acuzatiile pe care le aduce celorlalti nu sunt, in realitate, abtibilduri pe obrazul lui. Si sunt aproape sigur ca nici "stratagema" constitutionala nu-i va reusi.
 Afisari: 3807  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 31 Afiseaza toate comentariile  
DA votului uninominal, NU actiunii lui Basescu   de Ratacitul
Ce sa alegem...   de Golanul
Basescu a facut foarte bine   de Remus Lupu
Sub boicot sunt sarlatanii Romaniei si nu Basescu...   de Virgil Ciuca
Basescu anunta ca referendumul va avea loc luna viitoare !   de Marius Adrian Porojnicu
nae ionescu   de Dan Iasi
Sa fim seriosi mai bine cu psd decat cu pd.   de ferentana
Un presedinte de cacao   de manea_natalia
De la Colegiul director al PeSeDeRe - ului   de CALUGARUL
   de paramedia
cel mai slab discurs   de Lisandru Cristian
Votul Uninominal   de Andrada Tiparas
Incitant anunt acum la "Ziua" - maine vom citi al treilea bilet ! De ce oare am impresia ca   de Raquel
Presedinte...   de catalin_mattei
Ne-am saturaaaaaaat...   de teddy bear
Ce/cum/cat preluam de la altii ?   de Tzepelica
"Basescu sub boicot"? da de unde...   de ionion
Domnului S.R. Stanescu   de Lobrodogea
Stolojean   de xulasa
Sa presupunem ca face referendumul - sunt doua perspective la fel de rele pentru preaiubit :   de Raquel
D-le Dinu   de cosor ion
ALEGERI IN AUSTRALIA   de dinu_b
Re?? "E clar ca nu pot avea loc doua referendumuri in acelasi timp" ??   de plongeur.alpin
   de Vasile Bleaga
Marile Manevrele in serial   de catani
   de Tanase Florica
Sub boicot , da si-a inceput campania electorala , n'asa?   de gili
Basescu sub boicot   de ionescu
Aloo, Roman la telefon;-Petre, tu esti? Buna baiatule! Traian te deranjeaza.   de cucuveaua politruca
Canalia nu mai are cum sa scape!   de Petre S
   de cicibebe
A r h i v a
  Macovei indezirabila    2007-02-14
  In razboi cu Parlamentul    2007-02-13
  Basescu doi, trei    2007-02-10
  Jocul la sacrificiu    2007-02-09
  Intelectualii opariti    2007-02-08
 Top afisari / comentarii 
 Scoala dupa Hardau (8060 afisari)
 Basescu sub boicot (3807 afisari)
 Contra-referendum (3302 afisari)
 Macovei a pierdut pe mana PD (3182 afisari)
 Groaza pe Nil (2917 afisari)
 Democratii reclama furt la votul motiunii anti-Macovei (241 afisari)
 STEAUA - FC SEVILLA 0-2 (188 afisari)
 Steaua joaca pentru finala (74 afisari)
 Mici copii (Little children) (69 afisari)
 Procesul lui George Copos a fost suspendat (52 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19020 sec.