Ziua Logo
  Nr. 3855 de miercuri, 14 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Recomandari fara ecou
Mihai TANASESCU 
-- O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va sosi saptamana viitoare la Bucuresti pentru consultarile anuale cu reprezentantii Guvernului.
Ultima vizita a expertilor FMI in Romania a avut loc in octombrie anul trecut, cand acestia au avertizat cu privire la amplificarea riscurilor macroeconomice cu care se confrunta economia nationala. Misiunea Fondului a criticat atunci relaxarea promovata de Guvernul Tariceanu in politicile fiscale si bugetare.
Avertismentele reprezentantilor FMI nu au avut ecou pe holurile Palatului Victoria. In octombrie anul trecut, expertii FMI au recomandat Guvernului ameliorarea mediului de afaceri, implementarea de masuri de crestere a veniturilor si diminuarea cheltuielilor, pentru reducerea deficitului bugetar. Cum Romania nu mai are un acord stand-by cu Fondul Monetar (inca din iulie 2006), Guvernul Tariceanu nu s-a grabit sa dea curs acestor recomandari.
In consecinta, derapajele macroeconomice s-au amplificat, accentuand amenintarile la adresa stabilitatii financiare. Deficitele externe vor deveni o problema semnificativa odata cu anul 2007, care poate sa creeze dificultati considerabile in ceea ce priveste procesul de dezinflatie. Deficitul de cont curent a depasit anul trecut noua miliarde de euro, iar in 2007 va inregistra un nou record, aproape 13% din PIB, potrivit estimarilor Bancii Mondiale.
Deficitul comercial a trecut in 2006 de 15 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel pe care l-a inregistrat Romania in istorie. Tendinta de crestere a deficitelor externe se pastreaza si pentru anul acesta. In conditiile in care politica economica a Guvernului incurajeaza extinderea derapajelor, Romania se poate confrunta cu amplificarea presiunilor inflationiste.
Finantarea deficitului de cont curent va deveni o problema in anii care urmeaza. Finalizarea privatizarilor si apetitul redus pentru investitiile green-field sugereaza ca anul 2007 va marca o scadere a nivelului investitiilor straine directe in tara noastra. Gradul de acoperire a deficitului de cont curent prin aportul investitiilor va fi cu mult sub nivelul de 70%, ceea ce va crea presiune asupra inflatiei si asupra monedei nationale.
Derapajele de politica macroeconomica nu sunt singurele amenintari la adresa stabilitatii financiare. Cresterea gradului de indatorare, perspectiva unor socuri negative asupra ratei dobanzii, majorarea inflatiei si deprecierea monedei nationale pot periclita capacitatea populatiei de a plati creditele contractate. In astfel de conditii, presiunea asupra sistemului financiar va creste exponential si va submina credibilitatea Romaniei pe plan european.
Cand Romania a renuntat la acordul cu FMI, au fost multi cei care s-au bucurat pentru ca au scapat de monitorizarea severa si riguroasa a institutiei financiare internationale. Ruperea intelegerii cu Fondul a fost o greseala realizata de guvernanti in 2005. Dupa aceasta eroare, au urmat multe hotarari incoerente, nenumarate modificari legislative, executii bugetare sinusoidale, cu plusuri mari in cea mai mare parte a anului si cheltuieli publice nejustificate pe ultima suta de metri. Guvernul este obligat la mai multa prudenta in promovarea politicilor publice si la continuarea reformelor structurale in economie. Tensiunile politice acumulate in ultima perioada nu trebuie sa constituie o piedica in calea implementarii masurilor economice necesare pentru ca tara noastra sa-si poata continua cresterea economica sustenabila si procesul de consolidare a finantelor publice.
 Afisari: 412  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Recomandari fara ecou   de eugcap
Intrebare   de cantemir
Catzaua vecinei mele,ma latra shi ea!   de Marius Adrian Porojnicu
A r h i v a
     11 comentarii
  La fiert - un Proiect pentru Romania    2 comentarii
  Defaimarea parintelui Staniloae    5 comentarii
  La judecata zilei    8 comentarii
  Cum au fost cheltuite trei miliarde de euro?    2007-02-07
  Guvernul, adversarul pietei de capital    2007-01-31
  Deficit ingrijorator pe piata fortei de munca    2007-01-24
  In asteptarea strategiei post-aderare    2007-01-17
  Pensiile administrate privat    2007-01-10
 Top afisari / comentarii 
 Ralph Fiennes, sex in toaleta avionului (4059 afisari)
 Macovei indezirabila (3774 afisari)
 Hotii de la cablu (2975 afisari)
 Cade Macovei (2921 afisari)
 Romania, incoltita de la Rasarit (2363 afisari)
 Cainii rosii ataca Lisabona (139 afisari)
 Jandarmii romani, acuzati de moartea celor doi protestatari albanezi (98 afisari)
 Premierul asteapta raspunsul Curtii Constitutionale (80 afisari)
 Parlamentul European a adoptat raportul Fava (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18030 sec.