Ziua Logo
  Nr. 3855 de miercuri, 14 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Iliescu de Giurgiu
-- Edilul orasului Giurgiu a reusit sa castige miliarde de lei in urma unor afaceri realizate pe spatele institutiei pe care o conduce
Primarul orasului Giurgiu a devenit celebru in urma scandalului taxelor abuzive percepute la vama. De numele lui Lucian Iliescu se leaga insa mult mai multe afaceri dubioase realizate "pe spatele" primariei, care i-au adus castiguri de miliarde de lei vechi. Impreuna cu apropiatii sai a reusit sa cheltuie sume uriase din banii publicii in interes personal. Cu toate acestea, pana in momentul de fata impotriva lui Lucian Iliescu nu a fost luata nici o masura.
In urma cu aproximativ patru ani, Primaria Giurgiu a cumparat zeci de tone de vopsea, pentru marcajele stradale si pentru alte diverse lucrari. Vopselurile au trecut prin sase maini pana sa ajunga la Administratia Domeniului Public (ADP) Giurgiu. In acest mod, pretul a crescut de nu mai putin de 24 de ori. Intai s-a achizitionat vopseaua de marcaje rutiere la avantajosul pret de 40.000 lei/kg, de la firma Emlin. De aici a inceput suveica: vopseaua a trecut, rand pe rand, pe la inca cinci firme. Prima a fost All System Design, societate falimentata intre timp. A urmat apoi SC Dahlin Giurgiu, firma a unui fost magistrat giurgiuvean. Vopselurile au ajuns ulterior la societatea baiatului lui Iliescu stabilit la Brasov, urmata de cea a unui vechi asociat de-al primarului, Gabi Covac. Intr-un final, dupa ce au mai trecut pe la o alta societate, vopselurile au ajuns si la ADP Giurgiu. Pretul a fost insa unul mult mai mare: de la 40.000 lei/kg acesta a crescut pana la 800.000 lei plus TVA per kilogram. Banii au fost insa platiti de primaria lui Iliescu.
Interesant este faptul ca mai multe tone de vopsea din lotul cumparat cu aceste preturi exorbitante au fost gasite la vanzare (la negru, fara nici un act) tocmai la Galati. De asemenea, alte cantitati importante din aceeasi vopsea au fost descoperite la o firma ce se ocupa cu marcajele rutiere in Bucuresti. Desigur, si aici erau vandute fara nici un fel de act.
Pana in momentul de fata, desi ilegalitatile sunt evidente, Lucian Iliescu nu a fost deranjat de anchetatori. Iar astfel, furtul din banul public a ramas nepedepsit.
Casa pentru porci
Printre potlogariile de la Primaria Giurgiu se numara si organizarea unor licitatii frauduloase pentru reabilitarea unor strazi ale orasului. Contractele au fost castigate de firma ATAL, transformata ulterior in ATAL CONSTRUCT. Societatea ATAL CONSTRUCT a fost apoi falimentata si transformata in ATAL PRODUCT. Afacerea ridica insa extrem de multe semne de intrebare, Curtea de Conturi descoperind ca din carosabilul strazilor din municipiu a disparut asfalt in valoare de trei miliarde de lei.
O alta afacere controversata s-a derulat cu prilejul aniversarii a 600 de ani de atestare documentara a municipiului Giurgiu. Primaria lui Iliescu a semnat un contract mai mult decat dubios cu o firma de consultanta din Bucuresti in valoare de doua miliarde de lei. Mai tarziu, aceasta firma nu a putut fi gasita de Camera de Comert.
De asemenea, la dorinta edilului sef, primaria Giurgiu a achizitionat o casa la un pret supraevaluat de 2,15 miliarde de lei, pe strada Nicolae Iorga, in scopul amenajarii unei gradinite. Timp de trei ani imobilul a fost folosit insa pentru cresterea porcilor primarului. De ingrijirea animalelor se ocupa un anume Barbu Marian, zis "Beke", salariat al Primariei Giurgiu si fost proprietar al casei.
O alta lovitura importanta data de Primarul Iliescu a fost consolidarea noului sediu al Primariei ce a costat, din banii contribuabililor, peste 200 de miliarde de lei. Firmele de constructii care au lucrat la primarie au construit si vilele primarului Iliescu si viceprimarului Liviu Clejan, ambii liberali. Totodata, edilul a fost implicat intr-o tranzactie cu terenuri, contestata de mai multe persoane. In urma acesteia, Iliescu a pus mana pe un teren central care ulterior a fost folosit de o firma de distributie a carburantilor.
Lucian Iliescu este cunoscut si ca un mare calator, deplasarile sale fiind achitate din bugetul local. Destinatiile preferate de primarul din Giurgiu sunt Dubai si China. Doar in cursul anului 2002, primarul a decontat suma de 2,370 miliarde de lei drept cheltuieli de deplasare in strainatate.
Prejudiciu de peste cinci miliarde
Lucian Iliescu nu s-a sfiit sa ii prejudicieze pe cei carora le datoreaza functia. Mai exact, pe locuitorii orasului Giurgiu.
Prejudicierea Primariei de catre Lucian Iliescu a fost stabilita in urma unui control efectuat de catre Curtea de Conturi a Romaniei. Verificarile au relevat faptul ca Iliescu, impreuna cu alte persoane, a cauzat, intre anii 2000-2003, un prejudiciu de peste cinci miliarde de lei. Astfel, conform procesului verbal nr. 1085 din 13 august 2003, in sarcina lui Iliescu si a complicilor sai, a fost retinut un prejudiciu in valoare de 733 de milioane de lei, la care se adauga dobanzile aferente de 350 de milioane de lei. De asemenea, potrivit actelor de control din 14 martie 2003, Iliescu alaturi de alte persoane au mai adus un prejudiciu de 1,1 miliarde de lei, plus dobanzi de aproape 400 de milioane. Procesul verbal din 8 august 2003 a stabilit inca un prejudiciu de 2,5 miliarde de lei, plus dobanzi de 850 de milioane de lei. In fine, ultimul act din 13 august 2003 retine in sarcina lui Iliescu un prejudiciu de 855 de milioane de lei, plus dobanzi de 237 de milioane de lei vechi.
Tragand linie si adunand, rezulta un prejudiciu total de 5,188 de miliarde de lei, la care se adauga dobanzi de 1,83 de miliarde de lei. Si de aceasta data edilul Iliescu a scapat, impotriva sa nefiind luata nici o masura.
Sute de milioane pentru platformistul Ujeniuc
Banii giurgiuvenilor sunt impartiti frateste de catre primarul Iliescu cu prietenii sai.
Un astfel de caz se refera la angajarea unor avocati, prieteni cu primarul si colegi de partid cu acesta pentru a reprezenta institutia in instante. Desi primaria are un compartiment juridic, in perioada 2001 - 2004, a fost platita asistenta juridica in valoare de 1,586 miliarde de lei unor avocati. Dintre acestia se detaseaza deputatul platformist Dragos Ujeniuc cu suma de 541 de milioane de lei si Dan Coporan cu 133 de milioane de lei, ultimul fiind consilier municipal.
Ujeniuc este un vechi partener de afaceri al lui Iliescu, cei doi, plus fostul sef al Politiei Rutiere Bucuresti, Ion Soricica, fiind asociati in firma SC Comprod Danish Cattle Import Export SRL. Societate prin care au tepuit cu peste doua miliarde de lei vechi Banca Agricola. Datoria nu a fost niciodata restituita, fiind preluata de AVAS, iar firma a fost bagata in faliment si lichidata.
Spoiala lui Iliescu
Aghiotantul lui Lucian Iliescu este consilierul local si omul
de afaceri Gheorghe Spoiala.
Spoiala este un personaj controversat al perioadei de dezastru economic a judetului Giurgiu din perioada 1997-2000. Ca fost director al Zonei Libere Giurgiu, a cumparat la preturi derizorii active la fosta Platforma I a SC Verachim SA, in scopul de a extinde Zona Libera. Acesta a fost beneficiar al unor contracte de privatizare cel putin ciudate, dintre care se detaseaza privatizarea SC "Danubius� SA, care are ca active hotelurile "Steaua Dunarii�, "Vlasca�, motelul "Prietenia� de langa fosta Vama Giurgiu, precum si un spatiu comercial in Piata Centrala a municipiului. Spoiala este, de asemenea, beneficiar al unor contracte de prestari servicii cu Primaria Giurgiu, in valoare de mai multe miliarde de lei, pe care le deruleaza prin firmele sale, ai caror actionari sunt persoane interpuse.
Sotia lui Spoiala, Elena, a fost intre 1997-2000 director general al Directiei Generale de Finante Publice. In aceasta perioada, Curtea de Conturi si Politia Judetului Giurgiu au descoperit o serie de abateri. Acestea se refera la decontarea unor lucrari fictive la noul sediu al DGFP Giurgiu, in suma de 2,152 miliarde de lei.
Aschia nu sare departe de trunchi
Adrian Stefan Iliescu, unul dintre cei doi baieti ai edilului din Giurgiu, a fost cercetat de Directia de Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului General al Politiei, precum si de catre Serviciul Furturi Auto din I.G.P. pentru implicare in furtul si vanzarea a doua autoturisme, un Volvo 40 si un Audi A6 Avant. Masinile au fost vandute unui anume Dumitru Lis, partener de afaceri al lui Adrian Stefan Iliescu. Cand s-a constatat faptul ca cele doua masini erau furate, primarul Iliescu a incercat sa aplaneze situatia, ca sa-si scape beizadeaua de o priponeala prin aresturile politiei. Primarul i-a oferit niste bani lui Lis, mai precis suma de 6000 de dolari. Interesanta este persoana aleasa pentru a intermedia intre cei doi: deputatul PLD Dragos Ujeniuc. Toate aceste fapte sunt consemnate in anchetele facute la nivelul Inspectoratului Politiei Judetului Giurgiu. S-a cercetat, dar de luat masuri, nici vorba.
Cine este Lucian Iliescu
Biografia edilului sef din Giurgiu este una extrem de colorata. Primarul s-a nascut pe 24 iulie 1946 in municipiul Giurgiu, fiind de profesie inginer. El a absolvit Facultatea de Mecanica a Institutului Politehnic Bucuresti, promotia 1969. In perioada 1977-1989 a fost director general la ICMUG Giurgiu. Odata cu schimbarea regimului politic din Romania, Iliescu a fost indepartat din functia detinuta inainte de evenimentele din '89, fiind angajat ca inginer principal la Centrala de Utilaj Energetic Nuclear Bucuresti. In 1991 a devenit manager la SC GABLUC SA Giurgiu. La alegerile din 1996 a fost ales primar al municipiului Giurgiu, urmand a fi reales in 2000 si 2004. Datele de mai sus pot fi gasite pe pagina oficiala a primariei.
Lider in partidul lui Ilie Verdet
Lucian Iliescu a publicat insa o biografie trunchiata, fara sa mentioneze toate etapele importante din viata lui. In realitate, edilul are un trecut politic tumultos. Fost membru al Comitetului Central al PCR, fost lider al PSM Giurgiu, actualmente este lider judetean al Partidului National Liberal. Intre PCR si PNL, Iliescu a fost si liderul local al unei formatiuni efemere, Partidul Socialist Muncitoresc (PSM), condus la inceputul anilor '90 de Ilie Verdet (foto). La alegerile din 1996 acesta a castigat fotoliul de primar fiind sustinut de PSM, iar dupa scurt timp a trecut in barca liberala. Schimbarea culorii politice se datoreaza - sustin fosti colegi de partid al primarului giurgiuvean - unor probleme grave cu justitia. Pe numele lui, in perioada respectiva au fost deschise mai multe dosare penale, iar imediat dupa ce a devenit subalternul pe linie politica a ministrului Justitiei de atunci, Valeriu Stoica, toate demersurile juridice impotriva sa au fost stopate.
Texte de Laszlo KALLAI si Adrian O. VASILIU 
 Afisari: 1976  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
MAI INTERESANT AR FI SA ANALIZATZI IN DETALIU ...   de Theodor Constantinescu
Si asta nu e tot!!!   de jst_32
A r h i v a
  Porcii lui Niculae    1 comentariu
  ZIUA colaboreaza cu OLAF    2 comentarii
  Bivolaru asteapta recursul dupa gratii    1 comentariu
  Kovesi cere solutionarea dosarelor Revolutiei si Mineriadei    8 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ralph Fiennes, sex in toaleta avionului (4059 afisari)
 Macovei indezirabila (3774 afisari)
 Hotii de la cablu (2975 afisari)
 Cade Macovei (2921 afisari)
 Romania, incoltita de la Rasarit (2363 afisari)
 Cainii rosii ataca Lisabona (139 afisari)
 Jandarmii romani, acuzati de moartea celor doi protestatari albanezi (98 afisari)
 Premierul asteapta raspunsul Curtii Constitutionale (80 afisari)
 Parlamentul European a adoptat raportul Fava (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01704 sec.