Ziua Logo
  Nr. 3855 de miercuri, 14 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Dezlegare la tuica
-- Ministrul Agriculturii vrea 400 de litri de licoare "libera" de accize * Cine are mai mult trebuie sa plateasca
Dan Motreanu, ministrul Agriculturii, a demarat procedurile pentru ca 400 de litri de tuica sa nu mai fie supuse accizarii, in conditiile in care, acum, valoarea acesteia, pentru o cantitate de 50 de litri, este de 375 euro/hl. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), ministerul a inaintat o serie de propuneri Ministerului Finantelor Publice pentru "imbunatatirea accizarii tuicii, palincii si rachiurilor, precum si propuneri privind autorizarea instalatiilor in care se produc acestea.
Propunerea ministrului este ca o cantitate de 400 de litri de produs (tuica sau palinca ori rachiuri din fructe, drojdie de vin si tescovina) sa fie scutita complet de plata accizelor; acciza sa fie de 50% din valoarea standard pentru o cantitate mai mare de 400 litri dar care sa nu depaseasca 1000 litri de produs; pentru cantitatea care depaseste 1000 litri de produs plata accizei se va face integral.
MAPDR sustine ca propunerea sa are la baza legislatia comunitara in domeniu si "practicile de productie si accizare a bauturilor traditionale in statele UE, care prevad o accizare redusa pentru realizarea acestora", precizeaza comunicatul. "Consideram ca este necesar ca realizarea acestor produse sa fie incurajata in favoarea micilor producatori prin modul in care sunt accizate si autorizate instalatiile la care se obtin, asa cum se procedeaza in tarile din Uniunea Europeana care au traditie in domeniu si care protejeaza micii producatori", a declarat ministrul Motreanu. MAPDR propune ca beneficiarii facilitatilor fiscale sa fie toti detinatorii de fructe si de subproduse vitivinicole care isi prelucreaza recolta proprie fie la o instalatie proprie (cazan), fie la o alta instalatie de fabricat rachiuri din zona, apartinand altui producator care are cazan ori le prelucreaza la alte cazane industriale, autorizate conform legii. "Nu mi se pare normal ca productia de alcool pentru consum propriu sa fie accizata", a sustinut ministrul Dan Motreanu. In ceea ce priveste autorizarea cazanelor detinute de producatorii de fructe si a micilor distilerii, propunerile MAPDR au in vedere simplificarea procedurilor de autorizare. "Prin aceasta propunere se urmareste instituirea ordinii si legalitatii de functionare a micilor producatori de alcool, dat fiind faptul ca o buna parte a cazanelor detinute de producatorii de fructe sau a micilor distilerii nu sunt inregistrate si autorizate, acestea neputand fi accizate si monitorizate de catre institutiile abilitate, precizeaza comunicatul.
Ministerul Agriculturii atrage atentia ca, potrivit reglementarilor comunitare, tuica, palinca si unele rachiuri sunt produse traditionale romanesti recunoscute ca unice in UE. In plus, aceste produse se realizeaza in zone cu dezvoltare agricola redusa si constituie principala sursa de venituri pentru producatorii acestor zone.
Potrivit negocierilor de aderare, prin Codul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie 2007, producatorii romani beneficiau de 50 de litri de alcool din fructe, calculate la o tarie de 100 de grade, pentru care acciza este de 375 de euro/hl, adica jumatate din valoarea standard pentru alcool. Pentru restul cantitatii obtinute, producatorii trebuie sa plateasca acciza integral. Cantitatea foarte mica, dar si valoarea accizei ce trebuie platita si pentru aceasta (n.r. - aproximativ 8 lei/litru de palinca) au determinat producatorii sa protesteze.
Luminita MOROIANU 
 Afisari: 827  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
N-am inteles   de neamtu tiganu
Masura buna. Dar sper ca nu e ca in post.   de Aladin
A r h i v a
  Modificarea Legii Invatamantului, desecretizata    1 comentariu
  Tezele unice, la sfarsitul scolii    
  Atac la poluatori    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ralph Fiennes, sex in toaleta avionului (4059 afisari)
 Macovei indezirabila (3774 afisari)
 Hotii de la cablu (2975 afisari)
 Cade Macovei (2921 afisari)
 Romania, incoltita de la Rasarit (2363 afisari)
 Cainii rosii ataca Lisabona (139 afisari)
 Jandarmii romani, acuzati de moartea celor doi protestatari albanezi (98 afisari)
 Premierul asteapta raspunsul Curtii Constitutionale (80 afisari)
 Parlamentul European a adoptat raportul Fava (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01035 sec.