Judecatoria Pitesti a admis ieri propunerea Comisiei speciale din cadrul Penitenciarului Colibasi privind eliberarea conditionata a fostului deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fraudarea BRD. Acesta nu va fi pus deocamdata in libertate, deoarece procurorii pot face recurs.
Propunerea ar fi trebuit discutata cu o saptamana in urma, insa magistratii au amanat acest lucru pentru a astepta depunerea la dosar a unor noi documente. Comisia de eliberare conditionata a Penitenciarului Colibasi l-a propus pe Gabriel Bivolaru la eliberare conditionata, avand in vedere comportamentul acestuia in detentie si perioada executata din pedeapsa. Bivolaru fost caracterizat de conducerea Penitenciarului de maxima siguranta Colibasi drept un detinut model, care "a respectat intocmai Regulamentul de Ordine Interioara", fiind receptiv la activitatile de reinsertie sociala. Potrivit raportului Comisiei speciale de la Penitenciarul Colibasi, executarea pedepsei lui Bivolaru urmeaza sa expire in 31 martie 2009. Comisia a constatat ca Bivolaru a executat 1036 de zile de inchisoare in perioada 1 aprilie 2004 - 31 ianuarie 2007. "Pentru a deveni propozabil in vederea eliberarii conditionate, trebuie sa execute jumatate din pedeapsa, respectiv 913 zile, din care, in cazul in care munceste, 305 zile sunt considerate ca executate pe baza muncii prestate si 608 zile efectiv executate", se arata in raportul Comisiei de la Colibasi. Comisia a analizat comportamentul lui Bivolaru pe parcursul ultimelor sase luni petrecute la Penitenciarul Colibasi, de la data respingerii de catre Tribunalul Bucuresti a ultimei cereri de eliberare conditionata a fostului deputat. Potrivit raportului Comisiei, in perioada incarcerarii la Colibasi, Bivolaru nu a avut nicio sanctiune disciplinara. Totodata, el a fost recompensat de trei ori cu suplimentarea dreptului la vizite si pachete, pentru prestarea unor munci gospodaresti si participarea la concursuri tematice.
Respins la Bucuresti
Bivolaru a mai fost propus pentru eliberare conditionata anul trecut de catre comisia de specialitate a Penitenciarului Rahova din Capitala. Propunerea comisiei a fost inaintata Judecatoriei Sectorului 5, insa magistratii au respins-o si au decis ca fostul parlamentar sa ramana in arest. In cadrul sedintei in care Judecatoria Sectorului 5 a analizat anul trecut cererea de eliberare a lui Bivolaru, reprezentantul Ministerului Public a sustinut ca la dosar a fost depusa o adresa in care se arata ca, in perioada incarcerarii la Penitenciarul Drobeta Turnu-Severin, fostul deputat a beneficiat de patru recompense nejustificate. In aceste conditii, procurorul de sedinta a solicitat instantei respingerea cererii de eliberare.
Cinci ani de inchisoare
Gabriel Bivolaru a fost incarcerat la 1 aprilie 2004, ca urmare a unei sentinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Fostul deputat a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fraudarea Bancii Romane de Dezvoltare cu aproximativ 50 de milioane de euro. Initial, Bivolaru fusese condamnat la trei ani de inchisoare pentru inselaciune si obligat la plata a peste 2200 de miliarde de lei (circa 50 de milioane de euro) reprezentand prejudiciul civil catre BRD. Sentinta completului de trei judecatori, data in 3 decembrie 2002, a fost modificata de un complet de noua judecatori care a hotarat condamnarea acestuia la cinci ani de detentie.