Ziua Logo
  Nr. 3852 de sambata, 10 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
LPF si FRF atentionate de CNA
-- Dumitru Dragomir si Mircea Sandu au fost instiintati de Ralu Filip (foto) de noile reglementari privind licitatiile pentru drepturile de transmisie a meciurilor de fotbal
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a transmis scrisori catre Liga Profesionista de Fotbal (LPF) si Federatia Romana de Fotbal (FRF), in care solicita respectarea prevederilor europene in acordarea drepturilor exclusive de transmisie a meciurilor din Divizia A de fotbal. Presedintele CNA, Radu Filip, precizeaza ca Romania, in calitatea sa de membru al Uniunii Europene, are, printre alte obligatii, si pe aceea de a respecta normele europene privind concurenta, care decurg din prevederile art. 81 din Tratatul UE.
"Directia Generala a Concurentei a Comisiei Europene a stabilit o noua practica in privinta dreptului exclusiv de televizare a competitiilor sportive. Astfel, aceste drepturi nu mai pot fi acordate decat prin licitatie deschisa, transparenta si nediscriminatorie. Deschisa, adica publica. Transparenta presupune conditii si reguli clare de participare, iar caracterul nediscriminatoriu, faptul ca nici un radiodifuzor nu poate fi impiedicat sa participe la licitatie. Durata de acordare a exclusivitatii nu poate depasi trei ani, iar la licitatie trebuie scoase pachete cat mai mici, astfel incat un radiodifuzor sa nu poata castiga mai mult de doua astfel de pachete", se arata in scrisoarea catre LPF. Filip aminteste ca in ultimii patru ani a existat o lunga controversa pe tema drepturilor exclusive de difuzare a jocurilor din Liga I intre CNA si LPF, care a invocat ca reglementarile UE nu sunt aplicabile atat timp cat Romania nu era stat membru. "Calitatea de stat membru al UE nu implica doar obligatia de a respecta normele din Tratatul UE, ci si posibilitatea de sanctionare a tarilor care nu le respecta. In cazul in care LPF nu va proceda in conformitate cu legile europene privind concurenta, noi vom sesiza Directia Generala a Concurentei. Stiti bine, domnule presedinte, ca Directia Generala a Concurentei a intervenit deja si a schimbat regulile de atribuire a exclusivitatii pentru UEFA, Bundesliga si Premier League si ca doreste, in mod justificat, sa impuna un regim unitar si in acest domeniu", se arata in scrisoarea catre LPF. In misiva catre FRF se precizeaza ca "in ceea ce priveste meciurile de calificare a echipei nationale de fotbal, si eventual, participarea la campionatul european si mondial, va reamintim ca acestea au fost incluse de Guvernul Romaniei in lista evenimentelor de importanta majora, lista comunicata Comisiei Europene. Acestea nu pot fi difuzate in exclusivitate de catre radiodifuzori la ale caror programe are acces peste 70 la suta din public. Aceste obligatii sunt impuse de art. 21 din Legea Audiovizualului 504/2002, varianta consolidata. FRF trebuie sa organizeze licitatii si pentru dreptul exclusiv de a transmite meciurile din Cupa Romaniei si pe cele din Liga a II-a de fotbal. De asemenea, aceasta obligatie va revine si in cazul difuzarii acestor meciuri la posturile de radio". CNA a luat act, din presa, de intentia FRF de a organiza o licitatie pentru meciurile echipei nationale de fotbal. "Va felicitam pentru aceasta decizie, care asaza Romania in cadrul legal, european si speram sa o duceti la bun sfarsit", se mai arata in scrisoarea CNA semnata de Filip. Ieri, LPF a raspuns si a anuntat ca va organiza o licitatie, dar abia dupa expirarea actualului contract cu Telesport (vara lui 2008). LPF anunta ca licitatia va fi deschisa si ca noul contract va avea o durata de trei ani.
Marius GHERGHE 
 Afisari: 343  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Furtuna de reglementari in fotbalul european    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
  Rapid vrea cu Poli la Brasov    
  Ar fi fost prea frumos    
  Steaua se da cu Audi    
  Beckham revine la Real    
  Crupier la UEFA    
  Agathon revine la Dinamo    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu doi, trei (4233 afisari)
 Eminescu, urmarit de Securitatea austro-ungara (3190 afisari)
 O Doamna si trei nomenclaturisti (2929 afisari)
 Iranul si Irakul, variabile ale aceleiasi ecuatii (2876 afisari)
 Gigi Becali isi cauta stramosul imparat al Bizantului (2569 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00964 sec.