Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor
-- Cei doi romani arestati in Irak au declarat ca au fost eliberati joi seara, iar autoritatile au spus ca s-a intamplat vineri dimineata * Intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, Adrian Ganceanu le-a urat "La Multi Ani!" si "Craciun Fericit!" fostilor colegi
Nelu Ilie si Adrian Ganceanu
In loc sa lamureasca misterul care invaluia subiectul, eliberarea romanilor retinuti de militarii americani a reusit sa ridice si mai multe semne de intrebare legate de actiunile autoritatilor romane in timpul crizei si prezenta celor doi in Irak. Interviul pe care Nelu Ilie si Adrian Ganceanu l-au acordat Radio Romania Actualitati poate pune sub semnul indoielii nu numai data eliberarii, ci si identitatea lor, daca se ia in calcul si calitatea limbajului folosit de acestia. Desi autoritatile au declarat ca au fost eliberati vineri dimineata, cei doi sustin ca s-a intamplat joi seara. De asemenea, ciudat este si faptul ca, desi interviul a fost realizat duminica seara, unul dintre "spioni" tine sa ureze "La Multi Ani!" si "Craciun Fericit!" fostilor colegi.
Un alt semn de intrebare se poate ridica si in privinta datei la care Administratia Prezidentiala a aflat ca Ilie si Ganceanu urmeaza sa fie eliberati. Mai ales ca informatia putea ajunge la Cotroceni din cel putin doua surse: Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Apararii. Ambele institutii s-au implicat direct in criza si au stiut exact cand vor fi scosi din detentie, inainte ca evenimentul sa aiba loc.
Declaratii contradictorii
Pe 1 februarie, in jurul orei 14.00, Traian Basescu a facut o declaratie de presa prin intermediul careia dadea de inteles ca este preocupat de soarta de celor doi si ca situatia se va lamuri rapid. "Astazi am declansat demersurile necesare sa aflam daca s-a confirmat ca erau implicati intr-o operatiune de spionaj sau pur si simplu a fost un incident, pentru ca muncitorii lucrau in acea baza intr-o linie de imbuteliere apa minerala. Sper ca in foarte scurt timp situatia lor sa se clarifice. Regret confuzia pe care am facut-o ieri, nefiind concentrat pe informatia pe care am primit-o si generata si de confuzia legata de rapire", declara presedintele, referindu-se la faptul ca, miercuri, la Bruxelles, afirmase ca de abia aflase despre caz.
Vineri, 2 februarie, Ministerul Afacerilor Externe difuza un comunicat in care preciza ca, "la ora locala, 10.00 (n.r. 09.00, ora Romaniei) cetatenii romani au fost predati reprezentantilor ambasadei Romaniei la Bagdad". Astfel, s-a lasat impresia ca, dupa interventia Presedintiei, lucrurile s-au rezolvat.
Numai ca interviul cu Nelu Ilie si Adrian Ganceanu difuzat luni de Radio Romania Actualitati pune subiectul intr-o noua lumina si demonstreaza ca cei doi au fost eliberati joi seara: "In seara in care am fost eliberati urma sa fim mutati intr-o alta inchisoare si, spre fericirea noastra, am vazut ca unul din sergentii de serviciu, a venit cu o hartie, pe care am vazut cu ochii nostri, <<special (...)>>". Daca cei doi au fost eliberati joi, ce s-a intamplat cu ei pana vineri, cand au fost tranferati autoritatilor romane? De ce nu au fost dusi direct la ambasada?
Oamenii presedintelui
In eliberarea lui Nelu Ilie si a lui Adrian Ganceanu s-au implicat in mod direct doua institutii: Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Apararii. Daca rolul MAE este destul de clar, cel al Armatei este mai putin cunoscut publicului. Tot in interviul RRA, Adrian Ganceanu multumeste la un moment dat celor care s-au implicat in eliberarea lor si face referire la "generalii Ghita Radu...". Imediat este intrerupt de reporter care ii spune sa nu dea nume. Ganceanu continua: "Domnilor generali din Armata Romana care au stat in legatura directa cu ambasada si cu partea americana, partea militara americana si pana la urma au obtinut eliberarea". In realitate este vorba despre generalul de brigada Dan Ghica-Radu, care in prezent ocupa una dintre cele mai importante functii militare din Irak, loctiitor al sefului Operatiilor Statului Major al Fortelor Coalitiei.
Avand in vedere implicarea generalului amintit, cum se face ca la Cotroceni nu se stia nimic despre eliberare, cu cel putin o zi inainte ca aceasta sa aiba loc? Chiar daca executa o misiune in Irak, pe linie ierarhica, generalul Dan Ghica-Radu este subordonat Statului Major General, in fruntea caruia se afla amiralul Gheorghe Marin, numit in functie de Traian Basescu. De asemenea, in Irak, Romania participa cu o importanta componenta militara de informatii, ceea ce face improbabil faptul ca Directia Generala de Informatii a Armatei sa nu fi detinut macar indicii despre subiect. Iar DGIA este condusa de generalul Constantin Croitoru, numit in functie tot de actualul presedinte al Romaniei. Si acelasi semn de intrebare poate fi ridicat si in ceea ce ii priveste pe ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde (PD), pe seful Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu, sau pe ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu.
Radu Dobritoiu: Interviul l-am facut duminica
Radu Dobritoiu (foto), corespondentul in Irak al postului Radio Romania Actualitati (RRA), se afla in Irak, potrivit declaratiilor sale, din luna ianuarie 2007.
Radu Dobritoiu, corespondentul in Irak al postului RRA
RRA a decis sa trimita un corespondent permanent in Irak din momentul in care Romania a dislocat trupe in zona Nassyria, din sudul Irakului. La un interval de sase luni, corespondentul RRA este schimbat. Perioada de schimbare s-a facut de-a lungul timpului in perioada cand avea loc si rotatia batalioanelor in teatrul de operatii. In ianuarie 2007, Radu Dobritoiu l-a inlocuit pe colegul sau, Mario Balint. Este interesant si faptul ca interviul cu cei doi a fost realizat impreuna cu colonelul Benone Neagoe, redactorul sef de la emisiunea militara Pro Patria.
Imi puteti spune cand ati realizat interviul cu cei doi?
L-am facut in urma cu aproximativ 36 de ore dupa ce au venit impreuna cu generalul Ghica-Radu Dan de la Bagdad.(...) L-am facut duminica seara si, din ratiuni de securitate, am fost rugat sa nu-l difuzez pana dimineata ca sa se informeze ca eu am interviu cu ei. L-am difuzat in radiojurnalul de 7 dimineata un fragment si pentru a nu exista vreo banuiala ca incerc sa rastalmacesc ceea ce mi-au spus ei, ca incerc sa spun eu cu cuvintele mele ce s-a intamplat, am trimis spre agentia Radioului Public - Rador fisierul sonor cu interviul facut de mine si separat fisierul sonor facut de mine impreuna cu reprezentantii presei militare pentru a fi scos text si dat in plus sa se vada ce au spus oamenii in integralitate fara sa lucrez eu pe fisierul sonor. (...)
Pana la urma cum s-a realizat interviul acesta?
Am inceput interviul impreuna cu televiziunea Pro Patria. Dat fiind ca dupa cum s-a vazut ca Adrian Ganceanu vorbea foarte mult, eu am incercat sa-l intrerup cu doua intrebari pentru a scurta povestile pe care voia sa le spuna pentru a ajunge la mesajul concret. Televiziunea Pro Patria a spus ca ma lasa pe mine sa fac mai intai pentru ca le intru in cadru si nu este bine si se faceau niste confuzii si am fost de acord. Dupa aceea, am realizat eu interviul cu cei doi, dupa care a urmat Pro Patria. Am cerut acceptul sa inregistrez si interviul lor cu cei doi. Au fost de acord, am inregistrat si interviul pe care l-au facut ei, de aceea sunt doua interviuri si de aceea eu am citat presa militara pentru ca eu am participat la interviul lor si au fost de acord sa ma pot folosi de el.
Au existat speculatii ca interviul a fost realizat in decembrie. De cand va aflati in Irak?
Ieri am facut o saptamana. In decembrie eram probabil ori cu fetita mea la Hunedoara, ori acasa in Bucuresti. Oricum eram in tara, n-aveam cum, interviul s-a vazut clar ca a fost facut aici in Irak, dupa calitatea sunetului. (...)
Nu vi se pare absurd sa transmiti "Craciun fericit!" la aproape doua luni dupa sarbatori?
O clipa, am o rugaminte! Vreau sa nu se faca speculatii, eu nu cred ca-i absurd, eu nu comentez ceea ce mi-au raspuns acei oameni. Deci nu intru in speculatii, nu intru in comentarii. Cine vrea, sa speculeze! Eu tocmai de aceea, am trimis totul calup asa cum a fost facut interviul ca sa nu fiu acuzat de nimic.
"La Multi Ani si un Craciun Fericit!"
Redam in continuare fragmentele din interviul luat de Radu Dobritoiu celor doi romani care au stat, teoretic, trei luni in custodia autoritatilor americane si care a starnit nedumerire la Bucuresti in privinta momentului in care s-a realizat, cand au fost eliberati Adrian Ganceanu si Nelu Ilie, implicarea autoritatilor romane si o posibila legatura a celor doi cu serviciile de informatii romane:
"Pana in Craciun sa ne trimita acasa"
Ce mesaj le transmiteti colegilor care au ramas in aceeasi baza sau care lucreaza in Irak pentru trupele americane?
Adrian Ganceanu: In primul rand, le transmitem mesajul de La Multi Ani si un Craciun Fericit lor si familiilor lor, sa aiba grija de ei si sa se intoarca cu bine acasa.
(...) - Deci, ca sa va zic sincer, am fost plecat 15 ani din tara, am avut contacte cu servicii diplomatice. Acum, de data asta, imi dau seama ca sunt mandru ca sunt cetatean roman, pentru ca cineva m-a sprijinit.(...) Si, apropo, la trei minute, patru, deci nici nu terminasem de fumat o tigara, a sunat si domnul presedinte, caruia dorim sa ii multumim pentru interventia dansului si ca s-a ocupat concret de cazul nostru. (...)
Adrian Ganceanu: Si la interogatoriile care au fost s-a ajuns pana la detectorul de minciuni, pe care eu am fost de acord sa il fac, cu conditia daca inainteaza cazul la rezolvare in timp mai rapid; ceea ce, din pacate..., legaturile noastre cu agentii care ne interogau s-au rupt. De ce? Nu stim. Am facut pana la urma textul poligraf, mi s-a spus ca sunt un om cinstit - bine, ca nimeni nu e cinstit pana la o adica, in sensul bun al cuvantului, ca o minciuna tot scapi, nu?, la viata ta. Dar ne-a crezut, a spus ca o sa faca tot posibilul dansii, in ceea ce ii priveste, sa intocmeasca un raport, sa incheie dosarul si pana in Craciun sa ne trimita acasa. Ceea ce nu s-a intamplat, din motive.... - eu cred ca suntem prea micuti si in civil..., sa spunem de ce".
Dialog intre reporteri
In timpul interviului realizat de cei doi si pe care ziarul nostru l-a postat pe site (www.ziua.ro), exact in momentul in care Dobritoiu formuleaza intrebarea: "Ce mesaj le transmiteti colegilor care au ramas in aceeasi baza sau care lucreaza in Irak pentru trupele americane?", Benone Neagoe intervine si are loc un dialog ciudat intre el si Dobritoiu.
Benone Neagoe: Mie imi strici, adica eu nu mai pot, ca eu nu am intrebarea asta. Nu se aude la mine si atunci, pentru mine nu e valabila chestia. Fa-ti-o atunci, o termini... nu merge. Nu au de unde sa aleaga... sunt voci diferite.
Dobritoiu: Pai sa intrerupem un pic, pentru ca se duce toata...
Benone Neagoe: Stiu asta, ai dreptate, dar in momentul in care... bine, hai termin-o si eu... continui... fara probleme..."
Au ajuns in Romania
Adrian Ganceanu si Nelu Ilie au revenit aseara in Romania la bordul unei aeronave BAC 1-11, apartinand companiei Romavia. Aeronava a decolat din Tallil la ora 13.00 si, dupa o escala la Ankara, a aterizat la Cluj. Aici a fost debarcat Adrian Ganceanu alaturi de 50 de militari din Batalionul 811 Infanterie "Dragonii Transilvani", care si-a incheiat misiunea in Irak. Ganceanu a ales sa coboare la Cluj pentru ca intentioneaza sa isi vada iubita si copilul aflati la Hunedoara. Dupa escala de la Cluj, avionul a aterizat la Baza 90 Aeriana de la Otopeni. Militarii, impreuna cu cei doi romani retinuti de americani trebuiau sa revina inca de luni in Romania, dar aeronava Hercules C 130 care ajunsese in Irak s-a defectat si a fost nevoie de trimiterea avionului Romavia care a transportat piese de schimb pentru Hercules-ul defect.
SIE a trimis la Parlament raportul despre romanii din Irak
Serviciul de Informatii Externe a anuntat ca a transmis, ieri, Comisiei parlamentare de control punctul de vedere al institutiei referitor la cazul celor doi muncitori romani arestati timp de trei luni in Irak. "Urmare a solicitarii Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii Externe adresata institutiei noastre cu privire la cazul celor doi cetateni romani retinuti in Irak, SIE a transmis Comisiei, la data de 6 februarie a.c., punctul de vedere in legatura cu aceasta situatie, in conformitate cu atributiile sale legale", informeaza un comunicat al SIE. Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat ca a primit de la Comisia de control documentul trimis de SIE cu privire la muncitorii retinuti in Irak, acesta fiind clasificat "secret". Olteanu a precizat ca presedintele Comisiei de control al SIE, Romeo Raicu, i-a spus ca, din cauza absentei a doi parlamentari aflati in strainatate, comisia nu a avut cvorum pentru a se intruni marti in sedinta. Presedintele Camerei a mai spus ca a solicitat ca documentul transmis de SIE sa fie discutat cat mai curand in Comisia parlamentara de control.
Texte de Doru DRAGOMIR si Marius BATCA 
 Afisari: 2795  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Jumi, juma....   de Alex2003
Surpiza ! domnul din Galati este inginer, nu electrician !   de Raquel
E clar, baietii astia ...   de Tzepelica
Ioane,   de Raquel
Am scris pe forum de ieri,   de sorge
Aseara, la Anteana 3, dl.Cristoiu a primit un mesaj in care era anuntat de catre un coleg ziarist   de Raquel
A r h i v a
  So pe energie!    14 comentarii
  Referendum cum a vrut PSD    17 comentarii
  OPEC-ul Rusiei baga spaima in UE    3 comentarii
  Directorul SRI s-a intalnit cu seful Mossadului    3 comentarii
  Stroe face Guvernul    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02008 sec.