Ziua Logo
  Nr. 3841 de luni, 29 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
S-a demascat!
-- Fostul consilier prezidential al lui Basescu recunoaste, intr-un drept la replica la articolul "Cel mai destept baiat", dezvaluirile din ZIUA
ZIUA a dezvaluit saptamana trecuta, in articolul "Cel mai destept baiat", ca in timp ce presedintele Traian Basescu vorbea despre asa-zise grupuri de interese care ar influenta anumite decizii ale Guvernului, fostul sau consilier prezidential Theodor Stolojan tragea sforile in favoarea ALRO Slatina. Societate detinuta de concernul rus MARCO Group.
Inca din 2005, Stolojan facea fel de fel de presiuni asupra ex-ministrului Economiei, Codrut Seres, precum si asupra directorului SN Nuclearelectrica, Teodor Chirica, si a directorului Hidroelectrica, Traian Oprea. Presiuni cunoscute probabil si de presedintele Traian Basescu. Interesul ALRO era si este de a cumpara energie electrica la un pret cat mai mic pentru a obtine un cost final cat mai bun al tonei de aluminiu. Tocmai acest lucru a incercat sa realizeze si "draga Stolo". Si pana la urma a reusit. Fostul consilier al lui Basescu a avut insa un interes propriu in rezolvarea acestei probleme. Theodor Stolojan detine un pachet de actiuni, foarte profitabil, la Alprom. Societate care a fuzionat tocmai cu ALRO Slatina.
Imediat dupa aparitia articolului, Theodor Stolojan ne-a trimis un drept la replica prin care insa confirma practic dezvaluirile ZIUA. Astfel, in primul rand "cel mai destept baiat" recunoaste ca, in urma unor sesizari trimise Presedintiei de catre ALRO, a purtat mai multe discutii cu fostul ministru al Economiei si alte persoane cu raspunderi in functionarea sistemului energetic national. Discutiile, spune Stolojan, au urmarit corectarea anumitor anomalii din functionarea pietei libere a energiei electrice sesizate tocmai de ALRO Slatina.
In acelasi drept la replica, "draga Stolo" confirma o alta dezvaluire a ziarului nostru. Si anume ca fostul consilier prezidential a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca ALRO sa primeasca energie electrica ieftina. Stolojan precizeaza ca exista consumatori constanti de energie electrica si acestia sunt indreptatiti la contracte pe termen lung cu preturi mai mici. Acelasi Stolojan tine sa sublinieze insa, in replica sa, ca ALRO este cel mai mare consumator dintre acestia. Deci, este normal ca societatea sa primeasca energie ieftina. In acest mod, fostul consilier prezidential incearca sa justifice actiunile sale si obligarea ex-ministrului Seres si a directorilor Teodor Chirica si Traian Oprea sa semneze un memorandum in favoarea ALRO. Document strict confidential, dar pe care ZIUA l-a publicat in premiera. Nu am auzit pana acum ca Theodor Stolojan sa fi facut aceleasi demersuri si pentru alte societati mari consumatoare de energie. La care sa nu fi fost actionar.
De altfel, in drepul sau la replica, "cel mai destept baiat" se refera si la problema actiunilor detinute la Alprom, societate ce a fuzionat cu ALRO. Stolojan considera ca pozitia sa de actionar la Alprom, deci la ALRO, nu are nici o legatura cu interventiile facute in favoarea societatii din Slatina. Fostul consilier prezidential sustine, de asemenea, ca detine un numar mic de actiuni de doar 0,02%. Lucru aratat si de ZIUA. Totodata, Stolojan precizeaza ca in aceste conditii nu ar fi putut influenta nici o decizie a societatii respective. ZIUA nu a abordat insa acest ultim aspect si nu a afirmat niciodata ca "cel mai destept baiat" a influentat sau nu deciziile ALRO.
Ce a evitat insa ex-consilierul de la Cotroceni sa spuna este ca un profit mai mare pentru ALRO insemna automat un castig mai substantial si pentru el. Astfel, asa cum am aratat, dupa ce ALRO a inceput sa cumpere energie mai ieftina, profitul societatii a crescut semnificativ. Automat actiunile detinute de Stolojan la societatea din Slatina au atins o valoare imensa, profitul lui "draga Stolo" crescand proportional cu cel al ALRO. Deci, este cat se poate de clar ca Theodor Stolojan a avut un interes personal atunci cand a tras sforile si a facut presiuni asupra lui Seres, Chirica si Oprea in favoarea ALRO Slatina.
Prezentam alaturat, integral, dreptul la replica al lui Theodor Stolojan. (George TARATA)
"Cel mai destept baiat" da replica
"Intregul articol este tendentios la adresa persoanei mele si fara acoperire in fapte. In plus, regret sa constat ca ZIUA nu a respectat deontologia profesionala deoarece nu mi s-a cerut si mie un punct de vedere pe acest subiect, asa cum se procedeaza de regula.
In calitate de consilier prezidential, nu am exercitat nici o presiune asupra Ministerului Economiei sau asupra producatorilor de energie electrica. Demersurile mele pentru liberalizarea corecta a pietei energiei au fost intotdeauna principiale si transparente.
Prin mai multe memorii adresate Presedintiei, ALRO a sesizat anomaliile grave din functionarea asa-zisei piete libere a energiei electrice din Romania. Prin analizele facute cu colaboratorii mei si din discutiile de principiu avute cu ministrul Economiei de la acea vreme si cu alte persoane cu raspunderi in functionarea sistemului energetic national, am sustinut necesitatea corectarii reglementarilor pietei in acest domeniu. Pozitia mea a fost intotdeauna aceeasi, transparenta si publica: exista o categorie de consumatori care consuma energie electrica constant, fara varfuri, ALRO fiind cel mai mare dintre acestia. Aceasta categorie este indreptatita la contracte pe termen lung cu preturi mai mici decat preturile pe care trebuie sa le plateasca cealalta categorie de consumatori care se conecteaza la retea numai la anumite ore si pentru anumite perioade de timp, impunand sistemului energetic sa mentina rezerve de capacitati pentru a fi pornite la orele de varf.
Insinuarea ca as avea interese in domeniu, fiind actionar la ALPROM, care a fuzionat cu ALRO, este nefondata. In anul 2003 am cumparat pe bursa 4500 de actiuni la ALPROM, ceea ce inseamna 0,02 % din numarul total al actiunilor, deci fara a putea influenta nici o decizie a societatii respective. In iulie 2005, ALPROM a fost delistata de la bursa, tranzactionarea actiunilor fiind oprita iar in anul 2006 s-a anuntat fuzionarea cu ALRO. Acest numar infim de actiuni la ALPROM a fost raportat in declaratiile de interese, in perioada cat am fost consilier prezidential".
Efectul Stolojan
In perioada mai-iunie 2005, Theodor Stolojan a intervenit in favoarea ALRO Slatina, exercitand presiuni asupra lui Codrut Seres, ministrul de atunci al Economiei si Comertului, dar si asupra directorului SN Nuclearelectrica, Teodor Chirica, si a directorului Hidroelectrica, Traian Oprea.
Concret, la inceputul verii 2005, "draga Stolo", la acea data consilier al lui Basescu, i-a convocat pe cei trei la cabinetul sau de la Palatul Cotroceni. Scopul chemarii la raport era obligarea acestora sa livreze energie electrica ieftina catre ALRO Slatina, unde "draga Stolo" avea un pachet de actiuni care ii aducea un profit substantial. Convocarile lui Stolojan au avut loc cel putin de doua ori: in mai si in iunie 2005. Plus mai multe telefoane date celor trei.
In urma presiunilor exercitate de Stolojan, despre care Basescu probabil ca stia, ministrul Seres a semnat, la 11 iulie 2005, "Memorandumul pentru aprobarea incheierii de catre SN Nuclearelectrica SA de contracte de livrare energie electrica pe piata concurentiala cu SC ALRO SA si SC Electrica SA, incepand cu data de 1 iulie 2005". Concret, documentul in cauza nu facea decat sa puna in practica presiunile si dorintele lui Stolojan: livrarea energiei electrice ieftine catre ALRO Slatina. Memorandumul, incadrat in categoria documentelor confidentiale, a fost aprobat de ministrul Seres si a avut acordul secretarului de stat de la acea vreme, conservatorul Dan Victor Alesandru, el insusi legat prin interese de MARCO Group. Documentul intocmit de Teodor Chirica, directorul SN Nuclearelectrica, in iunie 2005 si aprobat de Seres si Alesandru sub nr. 103578 din 11 iulie 2005, este special intocmit pentru ALRO. Sub masca rezolvarii unor probleme financiare pe care le-ar avea SNN, memorandumul decide, practic, livrarea de curent ieftin catre societatea din Slatina, protejata de actionarul Stolojan.
Memorandum la presiune
Este clar ca memorandumul secret publicat in premiera de ZIUA a fost incheiat la presiunea lui Stolojan special pentru protejarea intereselor ALRO Slatina. "Solutia comerciala care a reiesit in urma discutiilor si analizelor efectuate, avand in vedere oferta de cumparare energie electrica a firmei SC ALRO SA Slatina, are in vedere urmatoarele:
- constituirea SNN SA in calitate de furnizor de energie electrica si incheierea unui contract de furnizare energie electrica cu SC ALRO SA, in calitate de cumparator;
- alaturarea SC Hidroelectrica SA, in calitate de garant, la contractul de furnizare energie electrica incheiat de SNN SA cu SC ALRO SA", se arata in documentul secret.
In cele din urma, a fost aprobata urmatoarea "solutie comerciala": SN Nuclearelectrica a inceput sa furnizeze energie electrica catre SC ALRO SA Slatina in limita a 100 MW/24 ore, cu participarea Hidroelectrica. O cantitate imensa.
Datele comparative de bilant ale ALRO Slatina arata cat de benefic a fost "efectul Stolo" asupra profitului obtinut de ALRO Slatina. Astfel, pe primele sase luni ale anului 2005, cifra de afaceri a ALRO a fost de 7241 de miliarde de lei vechi. In aceeasi perioada, costurile cu energie si apa au ajuns la 1736 miliarde de lei vechi, adica 24% din cifra de afaceri. Profitul brut realizat pe primele sase luni ale lui 2005 a fost de 662 miliarde de lei vechi. Situatia s-a schimbat dupa semnarea memorandumului secret. Astfel, in primul semestru al anului 2006 cifra de afaceri a urcat vertiginos, ajungand la 11.275 de miliarde de lei vechi. Costurile cu energia si apa pentru aceeasi perioada au fost de 1991 de miliarde de lei vechi, comparabile cu cele din primul semestru al anului 2005. Diferenta este ca in 2006 acestea au reprezentat doar 17,7% din cifra de afaceri. In sfarsit, daca profitul brut pe primele sase luni ale anului 2005 a fost de 662 de miliarde de lei vechi, acelasi indicator economic obtinut pe primele sase luni ale lui 2006 a urcat la 2453 de miliarde de lei vechi, ceea ce reprezinta o crestere de 3,7 ori. In plus, tot in urma presiunilor lui "draga Stolo", ALRO a devenit partener strategic pentru Nuclearelectrica pentru o perioada de cel putin 15 ani. (Marian GHITEANU)
Sandru cere ancheta
Liderul PIN Lavinia Sandru l-a acuzat ieri pe fostul consilier prezidential Theodor Stolojan de promovarea unui interes personal de natura patrimoniala, in cadrul intalnirilor pe care le-a avut cu reprezentantii societatilor comerciale RAFO Onesti si ALRO Slatina. Sandru a anuntat ca va depune doua adrese oficiale catre presedintele Traian Basescu si Autoritatea de Control a Guvernului, prin care solicita clarificari cu privire la intalnirile lui Theodor Stolojan cu reprezentantii RAFO Onesti si ALRO Slatina. De altfel, vicepresedintele PIN a sustinut ca Thedor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica si Elena Udrea reprezinta un "grup de interese", "deasupra tuturor fiind Traian Basescu". "Voi adresa maine (astazi - n.r.) o adresa oficiala catre ministrul delegat Cristian David (foto), prin care solicit verificarea, prin Autoritatea de Control a Guvernului, existentei unui interes personal de natura patrimoniala in cazul intalnirilor domnului Theodor Stolojan, in calitate de consilier prezidential, cu reprezentantii societatilor comerciale RAFO Onesti si ALRO Slatina", a aratat Sandru. In temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, deputatul PIN ii va cere sefului statului stenogramele intalnirilor pe care Stolojan le-a avut cu reprezentantii ALRO si RAFO. "Stolojan nu a fost in stare niciodata sa dea lamuriri despre relatia pe care o avea cu Marin Anton de la RAFO, relatie despre care stiau foarte bine cei de la PSD Bacau si mai ales Viorel Hrebenciuc. Poate ne lamureste Traian Basescu de ce nu se mai vorbeste nimic despre acel santaj pe care il pregatea PSD-ul domnului Stolojan si pentru care acesta a fost nevoit sa se retraga de la prezidentiale", a mai spus Lavinia Sandru. (V.D.)
"Fantezii de duminica"
In replica, presedintele grupului de initiativa pentru PLD Theodor Stolojan a comentat ca declaratiile Laviniei Sandru reprezinta doar "fantezii de duminica" si "un obicei" al acesteia de a iesi in evidenta. "Sunt doar fantezii de duminica. Aceasta doamna are obiceiul de a se pune in evidenta, duminica, cu fel de fel de declaratii. (...) Nu cred ca, prin pregatirea dansei de actrita, poate intelege, vreodata, problemele pe care ALRO sau RAFO le-au ridicat, fie cu privire la functionarea sistemului energetic national, fie cu privire la tratamentul datoriilor vechi pe care Guvernul trebuie sa le reglementeze in mod unitar, la fel ca si pentru alte rafinarii, in cazul RAFO", a apus Stolojan, citat de Mediafax. (V.DELEANU)
 Afisari: 2908  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
Echilibrul dintre cerere si oferta ignorat de dragul ALRO si RAFO   de Ratza
0,02 procente inseamna 50 miliarde lei   de cezareanu
Inca un pedeu deferit justitiei, si inca ce pedeu ! finul preaiubitul si ginerele lui Securici,   de Raquel
Dubla lovitura pentru patricieni......   de Christiaan
noi platim 150$ MW   de coscaru
s-a demascat   de petstred
Draga Stolo recunoaste tot ...   de DanBruma
oare de ce-i asa grea matematica!   de simiondan
Stolo incearca sa-si salveze pielea,...   de Tzepelica
   de diana-andreea
ptr.Gili   de papi
SRI si Minorele   de YOGHINUL
Draga gili...   de Iobag Tiobag
Cam are dreptate Stolo   de Ratacitul
mediator   de cosor ion
ma intreb   de cosor ion
Draga Stolo!   de costy
Acest personaj sumbru   de mediator
A r h i v a
  Arhiva SIPA, sursa de santaj pentru Macovei    3 comentarii
  Basescu la mana alesilor    10 comentarii
  Secuii paramilitari se antreneaza in Romania    16 comentarii
  Eugen Simion: Exemplaritatea unei vocatii    4 comentarii
  Boc isi asterne patul    2 comentarii
  Biletelul lui Blair    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Secuii paramilitari se antreneaza in Romania (6493 afisari)
 Perversitatea domnisoarei Kovesi (4164 afisari)
 Fereste-ma, Doamne, de santajul prietenilor! (3783 afisari)
 Mafiot international (3185 afisari)
 S-a demascat! (2908 afisari)
 Ascultati discutia cu omul de afaceri Gigi Becali despre afacerea "Serele Pipera"! (975 afisari)
 S-a suspendat Alianta DA (168 afisari)
 Drumuri inchise si turisti blocati in munti - tablou romanesc de iarna (166 afisari)
 PC solicita desecretizarea convorbirilor Basescu - Seres pe tema ALRO (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01933 sec.