Ziua Logo
  Nr. 3817 de vineri, 29 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presa europeana: Tariceanu va fi debarcat
-- "Vom avea curand, incepand din ianuarie sau februarie, alegeri in Romania, adica o schimbare a premierului", comenteaza Jean-Michele De Waele, profesor de stiinte politice la Universitatea Libera din Bruxelles
Romania si Bulgaria, de departe cele mai sarace membre UE dupa aderare, vor beneficia de o crestere economica rapida, dar se vor confrunta si cu o serie de dificultati politico-sociale, considera expertii straini citati de AFP, care prevad o schimbare de premier la Bucuresti inca din primele luni, informeaza NewsIn.
Daca perspectivele economice ale celor doua tari care vor adera la 1 ianuarie sunt bune, acest lucru nu este valabil si pe plan politic si social, unde tulburarile vor conduce aproape sigur la schimbarea premierului la Bucuresti si ameninta stabilitatea guvernului de la Sofia, comenteaza AFP.
Romania si Bulgaria "sunt departe de a fi pregatite", a avertizat Jean-Michele De Waele, profesor de stiinte politice la Universitatea Libera din Bruxelles, specialist in Europa Centrala si de Est. "Guvernele roman si bulgar au facut imposibilul pentru a satisface cerintele europene", implementand o serie de refome radicale, recunoaste insa politologul.
Alegeri anticipate la Bucuresti
Consensul politic in vederea intrarii in UE, care a prevalat in perioada dinainte de aderare, va disparea dupa 1 ianuarie atat in Romania, cat si in Bulgaria, dupa care vom asista la o amplificare rapida a instabilitatii politice. "Sunt de parere ca vom avea curand, incepand din ianuarie sau februarie, alegeri in Romania, adica o schimbare a premierului", prezice analistul. "In Bulgaria, va trebui sa vedem daca Guvernul va rezista socului aderarii la UE", a adaugat aceasta.
Cele doua Guverne se vor confrunta dupa aderare, cu aceleasi probleme ca si statele din Europa Centrala care au devenit membre UE in 2004. "Cresterea economica exista, dar o mare parte din populatie traieste in conditii dificile", a explicat De Waele. "Societatea nu mai poate suporta reforme ultra-liberale, iar discursurile populiste, eurosceptice sau de extrema dreapta" au captat atentia opiniei publice, in special a celor care au avut de pierdut in urma tranzitiei - persoane in varsta, muncitorii si locuitorii din orasele mici si medii, unde industria din perioada comunista a disparut, a explicat acesta.
Spectrul saraciei
Produsul intern brut nominal pe cap de locuitor al Romaniei si cel al Bulgariei au reprezentat, in anul 2005, 34 la suta, respectiv 33 la suta din media europeana, potrivit cifrelor publicate de biroul european de statistica Eurostat. Aceste valori sunt cu 14 pana la 15 la suta inferioare PIB-ului inregistrat de Letonia, cea mai saraca tara membra UE in prezent. Produsul intern brut cumulat al Romaniei si Bulgariei va reprezenta numai 1 la suta din PIB-ul total al Uniunii.
Cele doua tari vor urma, pe plan economic, aproximativ aceeasi cale ca si cele care au aderat la Uniune in 2004. "Vor beneficia de o crestere economica puternica datorita investitiilor straine, boomului cererii interne si al exporturilor", crede Emma Menasce, specialista in problemele Europei Centrale la banca de investitii Ixis-CIB. "Investitiile straine directe reprezinta aproximativ opt la suta din PIB in aceste doua tari (de doua pana la trei ori mai mult decat in statele din Europa Occidentala - n.red.), ceea ce este enorm", a explicat aceasta.
Entuziasmul investitorilor este bazat, pe de o parte pe costul scazut al fortei de munca, iar pe de alta pe apropierea geografica, din punctul de vedere al expertului.
"Bulgaria si Romania sunt foarte atractive deoarece costul fortei de munca este mai scazut chiar si decat in Polonia, Republica Ceha, Slovacia sau Ungaria, desi este, fara indoiala, mai putin calificata", a adaugat Menasce.
Cele doua viitoare membre UE prezinta, fata de statele asiatice, avantajul "apropierii pe plan geografic, cultural, institutional si juridic", a subliniat reprezentantul bancii Ixis-CIB. "Aderarea la UE a antrenat, de asemenea, o serie de reforme", iar cele doua state vor fi monitorizate atent, ceea ce creste increderea investitorilor, a adaugat aceasta. (D.E.)
 Afisari: 2785  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
De ce? D'AIA   de IeU
Ii ramane Citroenul...   de teompa
Tariceanu va fi debarcat ....   de veres
schimbarea lui Tariceanu..   de gogunedumeritul
Tariceanu este, dar nu mai este defapt pentruca se   de ionion
Cu siguranta mafia romaneasca va fi decapitata, inclusiv instrumentele lor   de Pettrusu
Un Program pentru a Crea Locuri de Munca in Romania   de EuroParlamentar
De Waele prinde muste ! Nu vor fi alegeri pana in 2008 !   de Raquel
Mr. De Waele... cred ca-ti trimit un butoi de vin cu coletaria rapida - daca se adevereste..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
De ce?   de Polina
Problema romaniei este Tariceanu ???   de Olga Khan
A r h i v a
  Filiera nucleara    17 comentarii
  Saddam asteapta streangul mancand    32 comentarii
  In Uniunea Europeana cu surle si artificii    2 comentarii
  Temerile Londrei    1 comentariu
  Nemtii nu ne vor in Uniune    5 comentarii
  Stiri pe scurt    1 comentariu
  Alerta cu bomba intr-un avion Aeroflot    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Filiera nucleara (4245 afisari)
 Presa europeana: Tariceanu va fi debarcat (2785 afisari)
 Basescu pe gheata (1801 afisari)
 Cosmarul vaduvei lui James Brown (1715 afisari)
 Saddam asteapta streangul mancand (1712 afisari)
 Basescu in control la depozitele CNSAS (225 afisari)
 Campanie anti-fumat gandita sa sperie, dar si sa ajute (122 afisari)
 Ducesa de York, Kate Moss si fiicele lor intampina 2007 impreuna (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00822 sec.