Ziua Logo
  Nr. 3816 de joi, 28 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
O platforma supraevaluata
-- Familia lui Theodor Stolojan doreste sa vanda complexul turistic pe care il detine la Predeal cu 11,4 milioane de euro, un pret considerat de specialisti mult prea mare
Familia Stolojan incearca sa vanda cu 11,4 milioane de euro centrul turistic pe care il detine pe Valea Prahovei, in Predeal. Complexul "Clabucet Sosire" si Hotelul "Premier" se afla in patrimoniul societatii "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL, la care copiii lui Theodor Stolojan, Ada Palea si Vlad, detin 90% din actiuni. Restul de 10% revine administratorului complexului, Vasile Paval, cel care a infiintat in 1992 societatea. Atat Hotel "Premier" - 12 camere, patru apartamente si un restaurant cu o capacitate de 40 de locuri -, cat si Cabana "Clabucet Sosire" - 20 de camere si doua apartamente - sunt incadrate la un regim de trei stele. La vanzare este scos si "Barul Schiorilor" care are o capacitate de 120 de locuri. Pentru toate acestea, fostul premier cere 11,4 milioane de euro. O suma mult prea exagerata in raport cu situatia in care se gaseste complexul turistic al fostului premier. ZIUA prezinta in numarul de azi un reportaj realizat la hotelurile lui Stolojan.
Complexul Clabucet Sosire situat la poalele Muntelui Clabucet, la baza partiei de schi cu acelasi nume, este patronat de familia Stolojan. Licenta de turism a fost eliberata si semnata de fostul ministru al Transportului si Turismului Miron Mitrea. In ultimii ani, conform datelor de bilant ale firmei care administreaza complexul, afacerea a produs castiguri relativ mici pentru societate.
Desi cele doua hoteluri care fac parte din complex sunt clasificate cu trei stele, calitatea serviciilor este mult sub cerintele impuse de legislatia de specialitate. Camerele sunt dotate doar partial pentru un local din aceasta categorie, lipsurile fiind evidente. Chiar si accesul pana la complexul turistic este limitat cu doua bariere instalate, prima la intrarea in strada Teleferic, iar cea de-a doua la capatul aleei unde se alfa cele doua hoteluri.
Aventura incepe chiar de la cazare. Receptionerii te pun sa suni de doua-trei ori pentru o simpla rezervare. Ba nu au locuri, ba toate camerele sunt rezervate si doar daca nu vin turistii te pot caza. Culmea, cand ajungi si te cazezi vezi ca defapt cele doua hoteluri sunt goale. Lucru demonstrat si de faptul ca restaurantele nu functioneaza din lipsa de clienti. Anuntat prin pliante si pe Internet ca un complex turistic de trei stele, in realitate este greu sa faci o clasificare daca nici macar o ciorba nu poti sa mananci, iar pentru a consuma o friptura e nevoie de "bunavointa" bucatarului. In toaleta lipsesc cu desavarsire o serie de consumabile care se impun in cazul unei clasificari de trei stele. Dezinfectarea s-a facut doar in cazul closetului, chiuveta si bazinul de la dus ramanand cum au fost folosite de clientul anterior. In tocul usii de la camera 108 panza de paianjen este mare cat o palma de barbat. Conductele care aduc apa calda la calorifer sunt pline de mizerie, peretele in jurul corpului de incalzire prezinta alte urme de murdarie, iar in jurul chenarului de lemn a debaralei sunt pete specifice roiului de gandaci care si-au facut traseu pe acolo. Iar toate astea in plina iarna, cand hotelul ar trebui sa fie gatit si tixit cu clienti.
Factura � la Stolo
Turistii cazati in Hotelul "Premier" au parte de o serie de surprize oferite de administratorii complexului turistic din Predeal. Restaurantul din Hotelul "Premier" nu functioneaza, asa ca cei care vor sa serveasca masa sunt indrumati sa manance la restaurantul "La Vatra Clabucetului". Aici, insa, o alta surpriza: nu se serveste mancare pentru ca bucatarul a dezghetat carne doar pentru cei care s-au cazat in grup.
Dupa o scurta negociere, ospatarita ne anunta ca bucatarul a facut un efort si a mai pus doua portii de ceafa la dezghetat, curatand si niste cartofi pentru prajit. Toate aceste aventuri au avut loc seara, la ora noua. Pe la ora zece toti ospatarii stau si se uita in gura clientilor, asteptand sa termine masa si sa plece din local. Situatia este jenanta si ne retragem. Cerem nota de plata si bon fiscal. Nu exista! Ospatarita vine cu o foaie cu patratele rupta dintr-un caiet de matematica. Acest petic de hartie inlocuieste nota de plata si bonul fiscal. Tanara se scuza: nu avem bon fiscal ca s-a cazat un grup la noi si s-a stricat calculatorul. Ca s-a stricat calculatorul intelegem, dar ce legatura au turistii nu pricepem. Aventurile fiscale continua si a doua zi. De data asta nu este vorba de nota de plata scrisa pe o pagina de hartie, ci de eliberarea unei note de plata cu o valoare, respectiv a unui bon fiscal cu o alta valoare. Ospatarul si de aceasta data are o explicatie. Aceeasi cu cea primita cu o seara inainte: s-a stricat calculatorul. Astfel, conform notei de plata 16611/12.12.06 am consumat in valoare de 127,10 de lei noi, iar conform bonului fiscal 4101 din aceeasi data am fi consumat de 157,10 lei. Nedumeriti, il intrebam pe ospatar pe care dintre cele doua note trebuie sa o luam drept buna si ca atare sa achitam. Suntem surprinsi: plata este de 127,10 lei, deci nota cea mica. Cum se calculeaza o nota de plata la firma familiei Stolojan, nu am reusit sa descifram, dar este de neinteles cum institutiile abilitate nu au sesizat aceste "calcule" practicate in restaurantul de la poalele Clabucetului.
Mai scump ca in Austria
Suma de 11,4 milioane de euro ceruta de familia Stolojan pentru complexul din Predeal este una mult prea mare.
Specialistii finantisti contactati de ziarul ZIUA au declarat ca, pe baza formulelor contabile care au inclus situatia economico-financiara si evaluarea activelor SC "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL, rezulta ca suma de peste 11 milioane de euro, la care a fost evaluat complexul din Predeal este una exagerata. Analiza expertilor s-a bazat pe valoarea contabila a dotarilor, a cifrei de afaceri si pe faptul ca firma a contractat unele imprumuturi bancare.
Expertiza profesionista a reliefat, de asemenea, ca valoarea reala este de cel mult 7,5 milioane de euro, cu patru mai putin decat s-a stabilit. De regula, daca nu exista credite valoarea capitalului se calculeaza undeva intre cinci si sapte ori cifra de afaceri.
Anul trecut soceitatea SC "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL, in activele careia se afla complexul turistic scos la mezat, a avut un profit brut de 795.730 RON. Desi respectiva societate are datorii totale de aproximativ 3,5 milioane RON (un milion de euro), aceasta nu figureaza cu debite la bugetul de stat.
Ajutor de la stat
Familia Stolojan a devenit proprietarul complexului turistic de la Predeal dupa anul 1993.
Firma SC "Pavcrib Clabucet Sosire", cea care detine complexul, a atras atentia, in ultimii ani, datorita faptului ca a beneficiat de fonduri bugetare nerambursabile, in plus obtinand de la Ministerul Finantelor Publice, amanari de la plata unor datorii acumulate la bugetul de stat. In anul 2004, "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL a depus un proiect la Ministerul Integrarii Europene (MIE), in baza caruia a solicitat finantare din fonduri nerambursabile. Proiectul, depus de fratii Ada si Vald s-a intitulat "Stimularea dezvoltarii economice a Predealului prin sprijinirea unei investitii a unei firme turistice locale". O data ce proiectul a fost aprobat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala si avizat de MIE, familia Stolojan a primit un ajutor de la stat cuprins intre 350 milioane lei si 3,5 miliarde lei vechi. Intr-o luare de cuvant, in Parlament, la data de 9 mai 2006, deputatul Dragos Petre Dumitru afirma ca "pe partia de la Predeal se inalta, intr-o totala sfidare a normelor de amplasare a constructiilor in statiunile de schi, un hotel. "Premier". Primaria Predealului nu avea nici un fel de norma, nici un fel de lege prin care sa-l improprietareasca pe Theodor Stolojan, decat poate aceea ca primului ministru (n.r. - fost prim-ministru al Romaniei) i se cuvine orice".
Datele firmei
Complexul hotelier apartinand familiei Stolojan este administrat de firma SC "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL cu sediul chiar intr-unul din hotelurile respective.
Societatea are un capital social de 12.000 de lei, iar actionarii sunt Ada Palea, cu 45% din actiuni, Vasile Paval, cu zece procente din partile sociale, si Vlad T. Stolojan, fiul fostului premier. SC "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL este administrat de actionarul minoritar.
Conform datelor de bilant depuse la Oficiul National al Registrului Comertului, complexul hotelier al familiei Stolojan a avut o cifra de afaceri pe anul 2003 de 10.039.861.000 lei vechi si un profit brut de 1.072.387.000 de lei vechi. Acum doi ani cifra de afaceri a firmei a fost de 13.324.362.000 de lei vechi, iar profitul brut de 70.193.000 de lei vechi. Anul trecut firma SC "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL a produs un profit brut de 795.730 de lei noi. In momentul de fata societatea are 40 de angajati.
Trebuie spus ca "Pavcrib Clabucet Sosire" SRL are datorii totale de 3,43 milioane de RON - un milion de euro - dar nu figureaza cu debite la bugetul de stat.
Celebru dupa "Megapower"
Stolojan a devenit celebru in lumea afacerilor dupa controversatul caz "Megapower".
Pe baza unei hotarari din 1990 a guvernului, ministrul de atunci Theodor Stolojan a identificat si asigurat, printr-o nota, sursa de finantare a afacerii cat si banii necesari. Cu 12,5 milioane de dolari imprumutati de Banca Romana pentru Dezvoltare a fost inzestrat IIRUC (Intreprinderea de Intretinere si Reparatii Utilaje de Calcul), partenerul roman, pentru a-i transfera peste Ocean. Nota respectiva a aparut dupa ce unul dintre initiatorii proiectului, Robert Deutsch, l-a vizitat personal pe Stolojan. Acelasi Robert Deutsch a pus bazele, tot in 1991, unui satelit al firmei Megapower, denumita Rompower SRL, in care unul dintre actionari era Vlad Stolojan, fiul premierului de atunci al Romaniei.
Trei stele pe pustii
Locul in care este situat complexul lui Stolojan este departe de centru si de gara, chiar la baza partiei de schi. Evaluarea facuta, cea de 11,4 milioane de euro, este usor hazardata, pretul zonei fiind unul net inferior. Nici dotarile hotelului, ale cabanei si ale restaurantelor nu justifica un asemenea pret. In afara de sezonul de schi propriu-zis, cand exista forfota in zona, in restul anului, din cauza distantei mari fata de zona tumultoasa a statiunii, la cazare vin doar sporadic turisti. Marea majoritate a celor care se cazeaza sunt grupuri nepretentioase, care participa la diverse cursuri de pregatire. Si cum controalele lipsesc cu desavarsire, numele lui Stolojan starnind teama in zona, complexul traieste dupa legi proprii. Povestea de acum, cu vanzarea complexului de la Predeal, pe motiv ca cei doi copii nu au timp sa se ocupe de afacere, ba mai mai mult ca administratorul si actionarul Paval este batran (desi are doar 52 de ani) si nu se mai poate ocupa de afacere, este cusuta cu ata alba. Mai ales ca respectivul complex nu este, in mod evident, de trei stele, asa cum se pretinde "pe eticheta".
Copiii, afaceristi de la 18 ani
Cei doi copii ai lui Stolojan, principalii actionari de la Pavcrib, unul cu domiciliul actual in Marea Britanie, celalalt in Statele Unite, au intrat in lumea afacerilor de la varsta de 18 ani. Ada Palea (fosta Stolojan) a infiintat in 1992 "Lory-Ada Import Export Co" SRL, la care detinea 40% din actiuni, fiind si administratorul societatii. In 1996, cu putin timp inainte de izbucnirea unui scandal in urma caruia zeci de familii au fost escrocate de partenera sa de afaceri Loreley Petrescu, Ada s-a retras din firma. De asemenea, Vlad Stolojan a fost si el bagat in afaceri de catre tatal sau, la scurt timp dupa majorat.
Pranz la lumanare
Intr-una din zile, masa de pranz la restaurantul din incinta Hotelului Clabucet Sosire a fost servita la lumina lumanarii. Incidentul a fost cauzat de o pana de curent, iar turistii cazati in complexul apartinand familiei Stolojan au fost nevoiti sa manance in semiintuneric. Despre eliberarea unui bon fiscal, de asemenea, nu se putea vorbi, casa de marcat si calculatorul fiind nefunctionale timp de mai multe ore. Complexul detinut de familia Stolojan nu are un grup propriu de generare de curent electric in caz de avarie la reteaua publica de distributie a energiei electrice.
Pagina realizata de Laszlo KALLAI si Mihnea TALAU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ciorba prostolojana   de Arogantu'
O platforma supraevaluata...O prostie...sau o manipulare   de Dan a lui Alexandru
Ciorba ziaristica...   de florins
A r h i v a
  Impozite cat casa    7 comentarii
  Sotia si copiii lui Hayssam opriti la frontiera    1 comentariu
  NUP pentru Toma Zaharia    1 comentariu
  Mesajul de adio al fostului subprefect de Iasi    2 comentarii
  Tentativa de fraudare la Finante    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Impozite cat casa (4588 afisari)
 Batalia pentru un scaun la Bruxelles (1991 afisari)
 O platforma supraevaluata (1771 afisari)
 Puterea coruptiei (1726 afisari)
 Mesajul de adio al fostului subprefect de Iasi (1679 afisari)
 Premierul dezbate situatia stocurilor de iarna, in timp ce comunitatea europeana se teme ca Rusia ar putea sista livrarile de gaze (181 afisari)
 Premiera mondiala: transplantul ambelor maini la o femeie (56 afisari)
 Tony Blair petrece sarbatorile de iarna in vila unuia dintre fratii Bee Gees (39 afisari)
 Filiera Kebab (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01577 sec.