Ziua Logo
  Nr. 3816 de joi, 28 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Ni se "intunericeste" ceva
Pana la Electrica
-- Electrica inregistreaza un deficit de energie de 80% pentru 2007, situatie in care nu poate onora contractele cu consumatorii eligibili, dupa ce producatorii nu au raspuns ofertelor societatii, depuse pe bursa, a declarat directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, transmite NewsIn.
"Am depus noi oferte pe bursa de energie pentru a achizitiona cantitatea necesara de electricitate pentru 2007, insa nici un producator de energie nu a raspuns cererii noastre. In urmatoarele zile, vom analiza daca vom depune alte anunturi la OPCOM (n.r.-operatorul bursei de energie) sau vom negocia direct cu producatorii contracte pentru achizitionarea acestei cantitati", a spus Coroiu. El a punctat ca deficitul de electricitate inregistrat de Electrica pentru anul viitor se ridica la 80%, situatie in care nu pot fi onorate contractele.
Potrivit acestuia, rezolvarea situatiei prin intermediul bursei ar fi fost mult mai avantajoasa pentru Electrica, intrucat, la o cantitate de energie de 1,752 de milioane de MWh, pretul de achizitionare ar fi fost destul de mic. "Din pacate, doar 4% din energia tranzactionata in 2006 a fost vanduta pe bursa, ceea ce este un lucru anormal. Cred ca, pentru anul urmator, se va interveni pe aceasta piata, pentru a creste gradul de utilizare a bursei pentru tranzactiile de electricitate", a adaugat Coroiu.
Directorul general a subliniat ca "lucrul cel mai grav este ca aceasta situatie se va transfera la consumatorii finali, care vor trebui sa plateasca si ei mai mult pentru energia furnizata de Electrica". Coroiu a precizat ca nu este vorba de consumatorii casnici, intrucat cantitatile de energie vandute acestui segment de piata au fost deja reglementate de catre Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei.
Coroiu a mai spus ca Electrica are in vedere si ofertele depuse pe bursa in acest moment pentru vanzare de electricitate, insa acest lucru ar insemna, de asemenea, un pret mai mare decat cel urmarit de societate, deoarece cantitatile de energie oferite sunt mici. "Prin urmare, vom aborda metoda nemteasca si vom sarbatori noul an semnand contracte", a punctat Coroiu.
La mijlocul lunii noiembrie, Electrica a depus la OPCOM o oferta potrivit careia dorea sa achizitioneze, pentru 2007, o cantitate de 1,752 de milioane de MWh, volum care ar acoperi doar o treime din necesarul de electricitate al companiei pentru livrarile de pe piata libera. "Noi avem nevoie de multa energie si am postat la OPCOM acest anunt pentru a atrage producatorii mari de electricitate de genul Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova", a spus, la acea data, directorul de furnizare, Ion Lungu. Potrivit acestuia, pentru o cantitate atat de mare de energie, Electrica se asteapta sa primeasca oferte cu preturi de livrare foarte reduse.
Potrivit datelor OPCOM, pretul maxim de achizitie pe care Electrica era dispusa sa-l plateasca ar fi fost de 125,7 lei/MWh fara TVA, pentru o perioada de livrare cuprinsa intre 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2007. Cantitatea ceruta de Electrica de 1,752 milioane de MWh corespunde unui necesar orar de 200 MW in banda (zi-noapte), a mai precizat Lungu.
Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, obligase companiile producatoare de energie din subordine sa-si vanda electricitatea disponibila prin bursa, dupa expirarea contractelor bilaterale. Potrivit acestuia, incepand cu sfarsitul acestui an, consumatorii eligibili ar trebui sa poata cumpara energia necesara de pe bursa.
Dacia importa curent din Franta
Dacia Pitesti va importa energie electrica din Franta, Electricite de France (EDF) asigurand necesarul de consum pentru trei ani, informeaza NewsIn. EDF se obliga, prin contract, sa furnizeze energie electrica pentru 23 de locatii de productie ale Renault in Franta, cat si pentru uzina Dacia. Mai mult, EDF se angajeaza sa reduca anual facturile la electricitate ale Renault cu 5-10%, iar prioritatile furnizorului sunt posturile industriale, cum ar fi vopsitoriile, camerele de ventilatie si cele de aer comprimat. In cazul in care facturile pentru electricitate ale Renault nu vor scadea, EDF a promis ca va oferi compensatii producatorului de automobile, potrivit Le Figaro. (G.M.)
Gabi MOROIANU 
 Afisari: 489  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
V-ati boierit acum !   de folclorist
Interesant !   de alwis46
Spaga pe bursa ?!!!!   de www
Ionica   de folclorist
A r h i v a
  Guvernul se imprumuta de opt miliarde de lei    
 Top afisari / comentarii 
 Impozite cat casa (4588 afisari)
 Batalia pentru un scaun la Bruxelles (1991 afisari)
 O platforma supraevaluata (1771 afisari)
 Puterea coruptiei (1726 afisari)
 Mesajul de adio al fostului subprefect de Iasi (1679 afisari)
 Premierul dezbate situatia stocurilor de iarna, in timp ce comunitatea europeana se teme ca Rusia ar putea sista livrarile de gaze (181 afisari)
 Premiera mondiala: transplantul ambelor maini la o femeie (56 afisari)
 Tony Blair petrece sarbatorile de iarna in vila unuia dintre fratii Bee Gees (39 afisari)
 Filiera Kebab (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00966 sec.