Ziua Logo
  Nr. 3816 de joi, 28 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Impozite cat casa
-- Anul nou debuteaza cu o avalansa de dari majorate
Populatia va plati din 2007 impozite mai mari pentru locuintele de peste 150 de metri patrati, valoarea impozabila fiind majorata cu 5% la fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata. Se va micsora cota de impozit pentru cladirile din mediul urban, dar impozitul datorat pentru acestea nu se va reduce, deoarece se vor dubla coeficientii de corectie, anulandu-se astfel efectul diminuarii cotei. In schimb, vor creste impozitele pentru mediul rural.
Normele de aplicare a Codului Fiscal, aprobate de Guvern saptamana trecuta, includ exemple de calcul a impozitelor si taxelor locale. Valoarea impozabila a cladirii se determina prin inmultirea suprafetei construite exprimata in metri patrati cu valoarea unitara corespunzatoare. Ulterior se face o ajustare in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu coeficientul de corectie corespunzator. Populatia va plati, din 2007, aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ teritoriala se afla cladirea. In prezent, cota este 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si 0,1% in cazul celor din mediul rural. Prin urmare, se va micsora cota de impozit pentru cladirile din mediul urban, dar impozitul datorat pentru acestea nu se va reduce, deoarece se vor dubla coeficientii de corectie, anulandu-se astfel efectul diminuarii cotei. In schimb, vor creste impozitele pentru mediul rural.
In ceea ce priveste cladirile detinute de persoanele juridice, autoritatile locale vor putea stabili impozite cuprinse intre 0,25% si 1,5% din valoarea impozabila de inventar, comparativ cu 0,5-1% in prezent. Persoanele juridice vor fi obligate sa reevalueze cladirile din trei in trei ani sau, in caz contrar, sa plateasca o cota de impozit cuprinsa intre 5% si 10% aplicata la valoarea de inventar a cladirii.
Daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul va fi majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru a doua cladire, cu 75% pentru a treia, nivelul urmand sa se dubleze daca persoana respectiva are mai mult de patru cladiri.
De anul viitor cresc si impozitele pe care persoanele fizice le vor plati pentru terenuri.
Valorile de impozitare si coeficientii de ajustare vor fi majorate si in cazul terenurilor, valoarea impozabila fiind calculata diferit in cazul terenurilor amplasate in intravilan, inregistrate in registrul agricol la categoria de folosinta terenuri cu constructii sau la alte categorii.
O alta noutate adusa de Codul Fiscal se refera la faptul ca proprietarii nu vor putea sa vanda cladirile si terenurile pana cand nu au achitat toate obligatiile fiscale aferente, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. In ceea ce priveste terenurile amplasate in extravilan, impozitul este calculat pe baza unei noi proceduri, in care se tine cont de suprafata si zona in care este amplasat terenul respectiv, iar sumele aferente vor fi transferate la bugetele locale si nu la bugetul de stat, ca pana in prezent, potrivit unei ordonante de urgenta aprobata de Guvern la mijlocul lunii martie. Consiliile locale stabilesc patru categorii de zone de incadrare a terenurilor, spre deosebire de cele cinci clase de calitate folosite in prezent pentru determinarea impozitului.
Inmatriculari mai scumpe
Impozitele locale pentru autoturismele cu motoare mai mici de 1,6 litri vor fi dublate incepand cu anul viitor, iar proprietarii masinilor cu capacitate cilindrica mare vor plati taxe de minim 1800 lei, urmand sa fie introdusa si o taxa de prima inmatriculare.
Codul Fiscal modifica grupele de incadrare a autoturismelor si de calcul a impozitelor in functie de capacitatea cilindrica, stabilind ca taxele vor fi determinate prin inmultirea fiecarei grupe de 200 centimetri cubi cu sume cuprinse intre 7 si 120 de lei.
In prezent, impozitele auto sunt calculate prin inmultirea fiecarei grupe de 500 centimetri cubi cu sume cuprinse intre 7 si 8,6 lei.
Codul propune ca impozitul redus de 7 lei sa fie calculat doar pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica de pana la 1.600 centimetri cubi inclusiv, si nu pentru autoturismele de pana la 2000 centimetri cubi, ca in prezent.
Marea majoritate a autoturismelor din productia interna au motoare mai mici de 1,6 litri.
Impozitul pentru motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu o capacitate cilindrica de pana la 1600 centimetri cubi inclusiv se va ridica la cel mult 56 lei, dublu fata de impozitul maxim de 28 lei achitat in prezent.
Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 1601 si 2000 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 120 lei si 150 lei, iar pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2001 si 2600 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 300 lei si 390 lei.
Daca motoarele autoturismelor au capacitatea cilindrica cuprinsa intre 2.601 si 3.000 centimetri cubi, impozitul va fi inclus in intervalul 780 lei � 900 lei, iar impozitul pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica de peste 3001 centimetri cubi inclusiv va fi de mimim 1800 lei.
In prezent, posesorii autoturismelor de pana la 2000 centimetri cubi inclusiv platesc impozite de maximum 28 lei, iar pentru motorizari mai mari achita minimum 34,4 lei.
Impozitele pentru autobuze, autocare si microbuze vor fi majorate de la 14 lei la 20 lei, iar impozitele pentru alte vehicule, cu masa totala maxima autorizata de pana la 12 tone inclusiv, vor creste de la 15 la 25 lei.
Pentru tractoarele inmatriculate, impozitul va creste de la 9,3 la 15 lei.
Totodata, incepand de anul viitor va trebui platita si o taxa speciala care se va aplica la autoturisme si autovehicule, inclusiv comerciale, cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone inclusiv.
Posesorii de autoturisme inmatriculate dupa 1 ianuarie 2007 care au achitat, in 2006, accizele cu ocazia importului si achizitionarii de pe piata interna nu vor plati taxa speciala pentru prima inmatriculare.
Sunt scutite de la taxa si autoturismele introduse in Romania pe baza unor contracte de leasing initiate inainte de 1 ianuarie 2007 si a caror incheiere se va realiza dupa aceasta data. Prevederile se regasesc si in normele la Codul Fiscal.
Taxa speciala se plateste cu ocazia primei inmatriculari in Romania, cu exceptia autovehiculelor care sunt inmatriculate temporar pe o perioada de timp egala cu durata de valabilitate a asigurarii internationale (Cartea Verde) si se aplica atat autoturismelor si autovehiculelor noi, cat si celor rulate.
Vladescu nu vrea ca in Polonia
Guvernul a modificat recent, printr-o ordonanta, prevederile din Codul Fiscal referitoare la categoriile de incadrare a autoturismelor in functie de vechime, prima fiind pana la un an, inclusiv, iar cea de-a doua intre 1-2 ani, fata de varianta "pana la sase luni", respectiv "6 luni- 2 ani" existenta in Codul Fiscal aprobat de Parlament la inceputul lunii iulie.
In cazul masinilor euro 3 cu o capacitate cilindrica mai mica de 1600 cmc si cu o vechime mai mica de sase luni, taxa de inmatriculare va fi de 612 euro, iar pentru cele cu o capacitate cilindrica de peste 3000 cmc, mai vechi de sase ani, nivelul taxei va ajunge la 5070 euro.
Taxa de inmatriculare va fi mai mare pentru masinile euro 2, euro 1 si noneuro, in cazul celor care au o vechime de peste sase ani, cu un cuantum de pana la 7500 de euro. Fostul secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene Leonard Orban, in prezent comisar european, declara, in vara acestui an, ca prevederea referitoare la taxele pentru masinile second hand ar putea fi considerata o incalcare a Tratatului UE, ceea ce, in ultima instanta, ar putea atrage sanctiuni financiare "extrem de dure". El a spus ca "este foarte important ca, de la momentul aderarii, Romania sa indeplineasca toate angajamentele pe care si le-a asumat prin Tratatul de aderare si sa evite sub orice forma incalcarea prevederilor Tratatului Uniunii Europene". Pe de alta parte, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, s-a pronuntat la acea vreme in favoarea mentinerii taxelor pentru inmatricularea autovehiculelor second-hand, chiar daca Comisia Europeana a criticat statele cu astfel de proceduri.
"Aveam doua optiuni: sa lasam piata complet deschisa si sa se intample ca in Polonia, sa pierdem un vector de dezvoltare extrem de important, pe care-l reprezinta industria de automobile, sau sa asiguram o coerenta a politicilor astfel ca numarul autovehiculelor poluante si periculoase pentru circulatie sa fie redus", a explicat ministrul Finantelor.
Impozitele calculate pentru posesorii de luntre sau barci fara motor folosite pentru uz personal vor creste de la 11,9 la 15 lei, iar impozitele pentru barci fara motor folosite in alte scopuri vor fi majorate de la 35,6 la 40 de lei, potrivit Codului Fiscal. Pentru barci cu motor va fi achitat un impozit dublu, majorat de la 71,1 lei la 150 lei. Categoriile "salupe" si "iahturi", impozitate cu 752 de lei, respectiv 5000 de lei, nu se mai regasesc, fiind introdusa clasa "nave de sport si agrement", pentru care impozitul este cuprins intre 0 si 800 de lei.
Consiliile locale pot umbla la taxe
Consiliile locale vor putea sa stabileasca impozite si taxe locale cu maximum 20% mai mari decat nivelul prevazut in Codul Fiscal, dupa ce legiuitorul a aprobat introducerea in Codul Fiscal a unei limite in acest sens. Noua varianta a Codului Fiscal, aprobata de Parlament in vara acestui an, stabileste, de asemenea, ca impozitele si taxele locale vor fi indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare. Totodata, sunt prevazute doar doua termene de plata a impozitelor si taxelor locale, respectiv 31 martie si 30 septembrie, fata de patru termene in prezent. Impozitele sub 50 de lei, inclusiv, vor fi achitate integral pana la 31 martie. In plus, se prevede acordarea bonificatiei de pana la 10% pentru plata integrala anticipata a impozitelor si pentru contribuabilii persoane juridice.
Scutiri pentru unii
Firmele care realizeaza investitii de peste 500.000 de euro ar putea fi scutite de la plata impozitului pe cladiri si teren, datorate consiliilor locale, pe o perioada de pana la cinci ani inclusiv, incepand de anul viitor. De asemenea, pentru astfel de investitii, finalizate si puse in functiune la data intrarii in vigoare a modificarilor Codului Fiscal, respectiv 1 ianuarie 2007, consiliul local poate stabili o cota de 0,25% la calcul impozitului pe cladiri, pe o perioada de 3 ani, inclusiv.
Dari pentru straini
Castigurile din dobanzi obtinute de firmele straine pentru creditele acordate companiilor din Romania la care detin participatii vor fi taxate cu 10% timp de trei ani dupa aderare, dupa ce Romania a obtinut de la Uniunea Europeana o derogare de la prevederile europene. Cota redusa de impozitare a castigului din dobanda va fi aplicata doar pentru imprumuturile acordate de o societate care detine timp de cel putin doi ani minim 25% din actiunile imprumutatului. Reglementarile comunitare prevad neimpozitarea castigului din imprumuturile dintre firmele mama - fiica, dar Romania a obtinut o perioada tranzitorie pana la sfarsitul anului 2010. Dividendele si castigurile din credite sunt impozitate in prezent in Romania cu 16%. Dividendele platite, incepand de anul viitor, de societatile romanesti actionarilor firme din Uniunea Europeana, care detin un pachet de minim 15% din capitalul social, pe o perioada de cel putin doi ani, nu vor fi impozitate. Valoarea investitiilor straine directe a crescut in primele noua luni cu 32% fata de perioada similara din 2005, la 4,9 miliarde de euro, potrivit datelor bancii centrale. Imprumuturile acordate de companiile din strainatate subsidiarelor din Romania au reprezentat circa 45,7%, in timp ce 54,3% au fost realizate sub forma participatiilor la capital si profit reinvestit.
Texte de Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
INCA NU ATI AFLAT BUCURIA   de lahovari
mi se pare normal !!!!!!!!!!   de beatle-maniacul
E suficient sa va imaginati cate guri nesatule asteapta sa se indestuleze din impozitele astea,...   de Tzepelica
Nu este destul !   de alwis46
Nu avem opozitie   de roren
Pai, gata se da decretul :   de ionion
Statul roman cistiga   de folclorist
A r h i v a
  O platforma supraevaluata    3 comentarii
  Sotia si copiii lui Hayssam opriti la frontiera    1 comentariu
  NUP pentru Toma Zaharia    1 comentariu
  Mesajul de adio al fostului subprefect de Iasi    2 comentarii
  Tentativa de fraudare la Finante    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Impozite cat casa (4588 afisari)
 Batalia pentru un scaun la Bruxelles (1991 afisari)
 O platforma supraevaluata (1771 afisari)
 Puterea coruptiei (1726 afisari)
 Mesajul de adio al fostului subprefect de Iasi (1679 afisari)
 Premierul dezbate situatia stocurilor de iarna, in timp ce comunitatea europeana se teme ca Rusia ar putea sista livrarile de gaze (181 afisari)
 Premiera mondiala: transplantul ambelor maini la o femeie (56 afisari)
 Tony Blair petrece sarbatorile de iarna in vila unuia dintre fratii Bee Gees (39 afisari)
 Filiera Kebab (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01625 sec.