Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
De vina este tarisoara meaaa! (III)
Dorin TUDORAN 
-- Cum pot fi diminuate dezbinarea, divagarea si defazarea ce tin pe loc Romania? Analistul ofera retete ce-i pot pune pe ganduri chiar si pe cei dispusi sa-i dea credit. Referindu-se la conditiile in care opereaza societatea, mesajul analistului este "solutia ultima imi pare a fi reconcilierea."
Interesant, dar nu prin noutate, ci prin consecventa. Prin tipul de solutie ce a fost sugerat de la bun inceput de autorii loviturii de palat si de camarila organizata in jurul lor: "evitand dezbinarea si divagarea pe teme legate de trecut." Asa ne intoarcem la imoralitatea excluderii perspectivei morale dintr-un proces politico-social.
Pentru a intra in lume, tot ce are de facut Romania este sa stearga cu buretele orice "amintiri neplacute", cum le numeste un analist de aceeasi sorginte cu cel comentat aici. Fleacuri precum Gherla, Aiud, Canal, beciurile si dulapul de batut din Rahova, plutoanele de executie, inscenarile judiciare, exproprierile, infometarea, teroarea ideologica, politia politica trebuie scoase din discutie. De ce? Cauzeaza reconcilierii.
"Un proces in care condamnarea este stiuta de la inceput este o farsa." Interesant. Inclusiv procesul de la Targoviste? Daca da, de ce li s-a adaugat, cu grabire, analistul celor cu farsa? "Dupa cum tot farsa este procesul organizat de calai". Da? Interesant. Atunci, de ce li s-a alaturat dupa 1989 analistul celor ce-i demascau pe taranisti si liberali? Probabil, tot de dragul reconcilierii.
"Un proces in care judeca victimile este, insa, o farsa". Nici o grija. Ajunsi la putere, cei ce se considerau reprezentanti ai victimelor comunismului s-au mancat intre ei si au adus in fruntea guvernului un personaj hilar si usurel informator al Securitatii. O reconciliere mai profunda nici ca se putea!
Dar ce il doare, cu adevarat, pe analistul nostru ramane altceva: "Un proces al comunismului este necesar tocmai spre a stabili caracterul vinovatiilor si a le ierarhiza. El este altceva decat procesul comunistilor si decat condamnarea comunismului". Deci, daca pe vremuri o semnam si o dadeam anonima, azi suntem liberi sa judecam, dar nu se cuvine sa condamnam. De ce? De dragul reconcilierii.
In fapt, spre a avea vreo semnificatie si a se dovedi durabila, o reconciliere precum cea in discutie nu poate fi oferita de calai ori de urmasii lor ideologici. Ea trebuie sa vina din partea victimelor. Cei care, in decembrie 1989, au scos "prostimea" "la revolutie" au incercat impunerea unei reconcilieri prin dictat. Si dictatul este tot la ce se pricep. Ba nu, gresesc - se pricep si la diversiune.
Asa cum am mai spus, dezbinarea, divagarea si defazarea exista. Dar mai exista si o alta treime, nici ea tocmai sfanta - replierea, resaparea si reanimarea. Ea a controlat schimbarea. Mi s-a reprosat candva ca, foarte curand dupa decembrie 1989, am scris "Ma tem ca, in decembrie 1989, romanii au iesit din casa revoltati, au ajuns in strada revolutionari si au intrat in istorie fraieri". Analiza la care m-am referit nu-mi da motive sa cred ca m-am inselat. Dimpotriva.
Daca proiectele in care au incremenit unii sunt dezbinarea, divagarea si defazarea, distinsi analisti si actori politici sunt incremeniti in proiectul "Fa-ma, mai draga, si parlamentar european." Cum altfel? Ne-am cunoscut la complot, ne-am luat la revolutie, ne revedem la Bruxelles.
Revenind la chestiune, adica la Romania, cine e de vina? Cred ca baietii de la Fara Zahar au dat un raspuns aproape corect: "Vinovata-i Romania,/De vina este tarisoara meaaa!".
 Afisari: 929  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
SARBATORI FERICITE!   de DORIN TUDORAN
Re:Nea plonjorule, stai bre, oleaca ! Plus Conan   de plongeur.alpin
O raza de lumina in mijlocul atator confuzii   de JMJ
oamenii lipsesc - - - - ( II )   de avarfreson
Alooo? (spus dulce, ca la interpelare telefonica) Rog mai moderati Moderarea.   de plongeur.alpin
Di vina-s baietii de la Fara Zahar   de griar
Trebuie sa existe o solutie !   de sandu
Domle Tudoran le spusesi iarasi asa cum trebuie, tot naduful si durerea din sufletele noastre o   de Giculica zbanghiul-turbat
Asa a spus si Iliescu   de gheorghe vlasceanu
Constat cu regret ca-n prag de sarbatori...   de moroianu
Craciun fericit tuturor !   de briel
Concluzie..   de neamtu tiganu
   de CALUGARUL
A r h i v a
  In memoriam    1 comentariu
  Alo, Ministeru', se aude? Dom Hardau, desteptarea!    14 comentarii
  O istorie fara eroi?    1 comentariu
  La judecata zilei    13 comentarii
  Sarut mana, parinte!    2006-12-09
  Buna ziua!    2006-08-16
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86506 sec.