Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Regele in Parlament
-- Principele Radu explica, intr-un articol pe care ZIUA il prezinta integral, motivele pentru care nu trebuie uitata contributia Regelui Mihai I in devenirea europeana a Romaniei.
Am participat miercuri 20 decembrie, pentru a doua oara in numai doua zile, la sesiunea solemna a Camerelor Parlamentului Romaniei. Pentru Principesa Margareta si pentru mine a fost un moment istoric. Ne-am nascut cu cinci decenii in urma, am avut ocazia de a trece pragul multor parlamente ale lumii, am intalnit zeci de oameni politici si de stat care scriu soarta sistemului international, am avut mii de angajamente in sustinerea intereselor fundamentale ale Romaniei. Niciodata, insa, nu am avut onoarea de a participa la o sesiune a Parlamentului nostru. Sesiunea solemna a fost organizata pentru a onora intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Parlamentul a adoptat in unanimitate o declaratie, iar seful statului, dl Traian Basescu, a solicitat adaugirea ca tara devine membra a Uniunii Europene prin vointa poporului. Un moment de gratie al Romaniei acestui secol. Au luat cuvantul doisprezece oameni politici de cea mai inalta insemnatate pentru tara. Mentiunea prezentei in sala a Regelui Mihai I a fost, insa, sporadica (presedintele Senatului, un senator si un deputat). In ce priveste importanta istorica a Regelui Mihai fata de intrarea Romaniei in UE nici o vorba, in cele aproape o suta douazeci de minute solemne.
Imi fac datoria de roman sa enumar douazeci de motive pentru care trebuie onorata contributia Regelui Mihai in devenirea noastra europeana institutionalizata:
1. Pentru ca Familia Regala este cea mai veche institutie europeana a Romaniei, implinind 140 de ani tocmai anul acesta.
2. Pentru ca Regele Carol I a fost primul sef de Stat european al Romaniei. I-au urmat alti trei, toti membri ai Familiei lui.
3. Pentru ca dinastia regala romana conducea tara atunci cand a devenit, pentru prima oara in istoria ei, tara europeana suverana si independenta, cu numele de Romania, in 1881.
4. Pentru ca modernizarea Romaniei a fost inceputa de un stramos al Regelui Mihai I.
5. Pentru ca profesionalizarea politicii, a armatei, a economiei, a administratiei, criterii de baza ale UE, au fost incepute de Carol I.
6. Pentru ca Regele Mihai este ultimul sef de Stat care a plecat din iadul de dincoace de Cortina de Fier, in ziua de 3 ianuarie 1948, reprezentand ultimul bastion al Europei democratice si occidentale in zona.
7. Pentru ca, intre 1948 si 1989, Regele Mihai a sustinut, pana la suprapunere, principiile pe care Romania le promoveaza astazi, in calitate de membru al UE. A facut-o intr-o vreme in care eu si generatia mea cantam "Salut voios de pionier", un cantec din alt portativ decat cel al Uniunii Europene.
8. Pentru ca, din decembrie 1989 incoace, Regele Mihai este singurul om de stat sau politic din Romania care a avut, in mod constant, un comportament european.
9. Pentru ca TAB-urile cu care era oprit in 1990 pe soseaua Bucuresti-Pitesti erau indreptate si impotriva Uniunii Europene, nu numai impotriva lui.
10. Pentru ca milionul de oameni din strada, la Pastele din 1992, voia o Romanie europeana.
11. Pentru ca, in 1997, 2002 si de atunci incoace, a trecut peste multe in sufletul lui, pentru a fi de folos tarii; a crezut ca este mai bine asa, ca Romania va intra mai usor in NATO si UE daca el procedeaza asa.
12. Pentru ca, din 2001 incoace, Familia pe care Regele o conduce a avut mii de angajamente in favoarea Romaniei, mai ales pentru NATO si UE.
13. Pentru ca fortele anti-europene i-au luat totul: tronul, bunurile personale, tineretea, 60 de ani de viata, dreptul de a sta acasa la el, sansa de a continua opera dinastiei legitime. Nimeni nu il mai poate "rasplati" cu ceva. Este suficient sa nu ne joace feste memoria. Mai ales ca Europa are, si ea, suficiente amnezii.
14. Pentru ca Regele Mihai era sef de Stat acum 79 de ani, o vreme la care nici unul din cei prezenti in sala Parlamentului, in seara de 20 decembrie, nu erau inca nascuti.
15. Pentru ca Regele Mihai este biologic legat de Europa, prin sute de conexiuni, fiind la el acasa in aproape orice tara europeana ar merge. Totodata, biologia lui are globule de identitate nationala si de statalitate, iar aceasta este o constatare de bun simt.
16. Pentru ca Uniunea Europeana are nevoie de identitate si legitimitate. Un astfel de om, atata vreme cat Dumnezeu il tine in viata, este un argument vibrant al Romaniei in Europa.
17. Pentru ca a innobilat solemnitatea, prin prezenta sa in sala.
18. Pentru ca a avut stoicismul de a fi asistat, fara sa se ridice si sa plece, la maimutarelile psihopate din Parlament, in ziua de 18 decembrie, care au dovedit inca o data lumii ca Romania poate fi o tara mica si originala, plina de surprize.
19. Pentru ca exilul lui scuza Romania anilor exilului lui, recomandand-o astazi pentru Europa.
20. Pentru ca este Regele Mihai.
Radu, Principe de Hohenzollern-Veringen 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Bravo   de doctorul
Domnule ---RADU DUDA ---,   de jan dinu
ADEVARURI   de george nemteanu
Un Roman bun   de contele
A r h i v a
  Politicianul anului a refuzat laurii    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01140 sec.