Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
ZIUA si replica
In urma articolului "Complicele de la Concurenta", referitor la modul in care magnatul Ioan Niculae a acaparat combinatul de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele, aparut in cotidianul ZIUA din data de 20 decembrie 2006, Consiliul Concurentei ne-a transmis un drept la replica. Publicam in continuare cele mai relevante pasaje din dreptul la replica primit.
"Consiliul Concurentei nu are competente cu privire la oportunitatea privatizarii societatilor comerciale, aceasta sarcina revenind autoritatilor care realizeaza privatizarile.
Autoritatea de concurenta are rolul de a veghea asupra modificarilor structurale (care pot imbraca forma concentrarilor economice) intervenite pe piata la un moment dat, in scopul evitarii crearii sau consolidarii unei pozitii dominante, care conduce sau ar putea conduce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia.
Concentrarile economice care depasesc pragurile valorice prevazute de lege sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune, care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.
Legea concurentei prevede sanctionarea situatiilor in care concentrarile economice care cad sub incidenta legii nu sunt notificate in termenul legal prevazut de legislatia secundara in domeniu. Omisiunea notificarii nu constituie o practica anticoncurentiala, iar sactiunea are un caracter procedural. Decizia de sanctiune pentru omisiunea notificarii este un act independent fata de decizia de neobiectiune referitoare la o concentrare economica.
Incepand cu anul cu anul 2004, SC TURNU SA Turnu Magurele a intrat in procedura de lichidare voluntara. La sfarsitul anului 2004, lichidatorul desemnat de APAPS (SC SIERRA QUADRANT SRL - n.r.) a vandut societatii VIROMET SA, membra a grupului INTERAGRO, elemente de activ ale SC TURNU SA. Operatiunea de concentrare economica realizata de SC VIROMET SA Victoria a fost analizata dupa criteriile prevazute in Legea concurentei, ajungandu-se la concluzia ca, desi operatiunea notificata cadea sub incidenta legii, nu existau indoieli serioase privind compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal. Prin aceasta operatiune de concentrare economica nu s-a creat si nu s-a consolidat o pozitie dominanta.
Anterior emiterii acestei decizii, VIROMET a fost sanctionata pentru emisiunea notificarii concentrarii economice realizate. Decizia nr. 117/2005 a fost atacata in instanta de VIROMET, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, a respins recursul ca nefondat. Cum in urma Deciziei nr. 2226/2006, VIROMET nu a facut dovada echitarii amenzii impuse prin Decizia nr. 117/2005, Consiliul Concurentei a trimis aceasta decizie spre executare catre Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti".
 Afisari: 281  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Procurorii lui Niculae    7 comentarii
  Autocarul groazei    
  "Secretele" examenului auto    1 comentariu
  Scaletchi aproape de libertate    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  Basescu infiereaza ziaristii si avocatii    10 comentarii
  Seres acuzat de tradare    
  Libertatea lui Benyatov se judeca astazi    
  Nagy audiat la Cotroceni    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00969 sec.