Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Unul dintre cei care au facilitat distrugerea de catre Ioan Niculae a combinatului chimic de la Turnu Magurele este presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde
Complicele de la Concurenta
-- Incepand cu primavara anului 2004, data la care magnatul zimnicean s-a instalat la carma combinatului de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele, dupa cum am aratat in episodul de ieri, in protectia mediului nu a fost investita nici o centima. Ioan Niculae a preferat sa se adreseze instantelor de judecata, contestand amenzile ce au fost aplicate firmelor sale. Iar cand n-a mai avut incotro, a platit, insa in protectia mediului tot n-a investit vreun ban.
foto: mediafax
Mai intai a existat o banca numita Columna, controlata de fostul director al SRI - omul lui Ion Iliescu -, si anume vicleanul Virgil Magureanu. Aceasta a avut grija, o vreme, de destinele combinatului de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele. Dupa ce institutia serviciului secret a dat faliment, s-a "nascut" Ioan Niculae, care a desavarsit opera predecesorului sau, terminand societatea, de care n-a mai ramas nici numele. Referindu-ne la ultimele evenimente, incepand cu anul 2004, totul a fost posibil datorita presedintelui Consiliului Concurentei, Mihai Berinde (foto), care si-a dat girul in legatura cu escrocheria pregatita de magnatul zimnicean.
Berinde, unul dintre vinovati
Unul dintre vinovatii pentru situatia de la SC Turnu Magurele este presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. "Prin Decizia nr. 195/21.10/2005 privind concentrarea economica realizata de catre societatea VIROMET SA Victoria prin cumpararea de elemente de activ de la SC TURNU SA Turnu Magurele (Dosar RS-84/09.06.2005), presedintele Consiliului Concurentei dispune:
Art. 1. Se autorizeaza concentrarea economica realizata de catre SC VIROMET SA Victoria, prin cumpararea de elemente de activ de la SC TURNU SA Turnu Magurele, in conformitate cu dispozitiile art. 46 alin 1 lit b) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, constatandu-se ca, desi operatiunea notificata cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal", se arata intr-o nota a acestuia.
Prin acest enunt, Berinde a parafat - pe langa altii asemenea lui, cu atributii in domeniul privatizarii societatilor comerciale - noua escrocherie pusa la cale de Ioan Nicolae, individ ce se confunda pana la paroxism cu insasi notiunea de crima organizata din Romania. Ceea ce denota, una din doua: ori presedintele Consiliului Concurentei este complicele fostului ofiter de securitate, ori este un dusman nedeclarat al industriei de ingrasaminte romanesti. In acest din urma caz, s-ar explica de ce a fost de acord ca Niculae sa fie lasat sa distruga tot ce intalneste in cale, in domeniul ingrasamintelor chimice.
Peste patru miliarde amenda
Hotararea lui Berinde a venit la trei luni si jumatate diferenta, dupa ce o comisie a aceluiasi Consiliu al Concurentei (format din George Musliu, Nicolae Serdin si Benedict Sarbu) a emis o decizie (nr. 117/2005) avand un cu totul alt caracter. Desprindem din aceasta: "Concentrarea economica realizata de SC VIROMET SA Victoria nu a fost notificata Consiliului Concurentei in termenul legal de 30 de zile de la data semnarii actului juridic prin care s-a realizat operatiunea".
Din cauza acestei abateri, comisia a sanctionat VIROMET SA cu o amenda in cuantum de 4.383.849.705 lei. Bani pe care Niculae nu i-a platit pana in prezent si, dupa parerea noastra, nici n-are de gand sa-i plateasca.
Combinatul va ajunge la fier vechi
Punctul forte al vanzarii pe nimic a activelor SC TURNU firmei lui Ioan Niculae l-a constituit promisiunea acestuia ca va investi in protectia mediului suma de 48,205 milioane USD. Lucru care nu s-a intamplat, dupa cum era de asteptat, motiv pentru care Garda de Mediu a intrat pe fir. In scurt timp, magnatul a reusit diminuarea sumei - stabilita prin contractul de privatizare � la 30,1 milioane USD, deoarece s-ar fi redus activitatea societatii.
Ceea ce ar inseamna ca, daca noul proprietar ar opri definitiv activitatea combinatului, vanzandu-l la fier vechi, iar terenul introducandu-l in circuitul imobiliar, datoriile firmei lui Ioan Niculae asumate fata de stat s-ar stinge din acel moment.
Caracterul obligatiilor de mediu
Comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, i-a adresat premierului Tariceanu o scrisoare, prin care a solicitat sprijin, impreuna cu ministrul Mediului, Sulfina Barbu, pentru adoptarea unei masuri legislative in vederea asigurarii transparentei contractelor de privatizare.
Cel dintai a aratat ca Garda este pusa in imposibilitatea de a intra in posesia unor informatii concrete referitoare la privatizare, in special a obligatiilor asumate de cumparator cu privire la protectia mediului. "Aceasta situatie se datoreaza faptului ca, in momentul informarii autoritatii de mediu cu privire la obligatiile si raspunderile de mediu, atat institutia publica implicata in privatizare (AVAS - n.r.), cat si societatea sau regia ce urmeaza a se privatiza furnizeaza date incomplete, fara a pune la dispozitia autoritatilor de mediu copia contractului de evaluare si de vanzare-cumparare de actiuni sau active, referitoare la obligatiile de mediu asumate", a sustinut Ionescu in scrisoarea adresata premierului. In replica, presedintele de-atunci al AVAS, Razvan Orasanu, a comunicat presei ca respectivele documente nu sunt secrete si nu au caracter confidential fata de alte institutii ale statului. Adica, orice institutie le poate cere si obtine, cu conditia sa o faca. Numai ca lucrurile n-au stat deloc asa.
Musetescu, omul magnatului
La momentul in care Ioan Niculae a pus mana pe combinatul de ingrasaminte SC TURNU SA, guvernarea PSD se afla pe ultima suta de metri.
Ministrul Privatizarii, Tiberiu Ovidiu Musetescu, bun prieten al magnatului, ii facilita acestuia orice acumulare de proprietati industriale, iar fostul ofiter de Securitate ii facea demnitarului tot felul de cadouri. In schimbul abatorului CICALEX de la Poroschia, de langa Alexandria si a combinatului de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele, Niculae i-a construit amicului sau o vila in localitatea Pietrosita, la 30 km de Zimnicea.
Aceasta este situata intr-o livada, care se intinde pe cateva sute de hectare de teren, primita de magnatul zimnicean de la fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu. Cu ani in urma, livada fusese donata de Regele Carol facultatii de Agronomie, spre a fi folosita drept lot experimental. Acum, Musetescu se poate retrage de cate ori are chef, pentru odihna, delectandu-se printre meri, pruni, piersici, zmeura si alte fructe, dupa munca asidua pe care a depus-o pentru a asigura un viitor luminos prietenilor sai - nu putini la numar.
Asadar, acuzatia Curtii de Conturi ca ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, a favorizat investitori de rea-credinta este cat se poate de pertinenta si indreptatita.
Sprijinit de liderul sindicatului
Liderul sindicatului independent de la SC DONAU CHEM SRL, Gabriel Dimancea, a fost unul dintre sustinatorii ferventi ai lui Ioan Niculae.
Acesta i-a facut pe oameni sa creada ca, odata cu venirea magnatului zimnicean pe platforma, municipiul de pe malul Dunarii se va revitaliza, iar somajul va fi mult diminuat. Ba i-a mai scos si pe sindicalisti in strada, atunci cand anumite interese o cereau. La vremea respectiva (primavara lui 2004), Dimancea ii tinea isonul lui Musetescu, sustinand ca singura solutie viabila pentru redresarea combinatului de ingrasaminte chimice de la Turnu Magurele este cea propusa de APAPS, adica vanzarea tuturor activelor lui Ioan Niculae. Si ameninta ca "vor fi organizate miscari de protest daca societatea nu va fi vanduta ca un activ intreg". Mai mult, pentru rentabilizarea societatii, care urma sa fie preluata de fostul ofiter de Securitate, liderul sindical solicita curatarea SC TURNU SA de datorii, acestea urmand sa fie platite de toti contribuabilii din Romania. In prezent, liderul continua sa-i asigure spatele magnatului, de asta data dand vina pe Guvern, in special pe premier, pentru situatia dezastruoasa a combinatului, in scopul de a deturna atentia autoritatilor si opiniei publice de la faradelegile demolatorului Niculae.
Si MAI s-a infruptat din SC TURNU SA
Pe vremea cand Guvernul era condus de Nicolae Vacaroiu, ministrul de Interne, Doru Ioan Taracila, l-a determinat pe acesta sa-i doneze unimobil apartinand combinatului de ingrasaminte chimice. Astfel, prin Hotararea nr. 801 din 14 noiembrie 1994, s-a aprobat "transmiterea din patrimoniul SC TURNU SA Turnu Magurele, in proprietatea publica a statului si in administrarea Ministerului de Interne, ca sediu pentru subunitatea de jandarmi, a imobilului situat in municipiul Turnu Magurele, str. Taberei nr. 1, judetul Teleorman". Este vorba despre suprafata de 3240 mp si o constructie de 810 mp, cu care s-a diminuat patrimoniul SC TURNU SA.
Niculae, dator vandut
In laborioasa activitate pe piata ingrasamintelor chimice, firmele lui Ioan Niculae au reusit urmatoarele performante, la nivelul anului trecut:- fosta SC TURNU SA, fosta filiala TURNU a SC VIROMET SA, actuala SC DONAU CHEM SRL: datorii insumand 994 de miliarde de lei;- SC VIROMET SA Victoria, judetul Brasov: datorii de 525 de miliarde de lei;- SC INTERAGRO SA, Bucuresti: datorii de 3740 de miliarde de lei;- SC INTERAGRO SRL Zimnicea, judetul Teleorman: datorii de 1459 de miliarde de lei;
- SC SOFERT SA Bacau: datorii de 698 de miliarde de lei;
- SC AMURCO SRL Bacau: datorii de 103,8 miliarde de lei;
- SC AZOCHIM SA Savinesti, judetul Neamt: datorii de 2324 de miliarde de lei;
- SC AGROFERTIL SRL Savinesti, judetul Bacau: datorii de 88,8 miliarde de lei.
Daca adunam toate aceste sume, ajungem la cuantumul fabulos de 9932,6 miliarde de lei (peste 274 milioane de euro) cu care asa-zisul magnat Ioan Niculae este dator statului si celor care au avut nesansa de a-i fi parteneri de afaceri. Cum a ajuns acest personaj sa faca parte din topul celor mai bogati zece romani, s-a vazut pe parcursul serialului nostru.
Efectele poluarii cu amoniac
Producerea ingrasamintelor chimice este o activitate puternic poluanta, cu consecinte dintre cele mai grave asupra populatiei, animalelor si mediului. Un studiu efectuat inca din anul 1995 recomanda masuri drastice pentru reducerea efectelor poluarii cu amoniac. In ciuda acestui fapt, in protectia mediului nu s-a investit nimic, dupa cum am aratat. Manifestarile clinice dupa intoxicatiile cu amoniac sunt: senzatie de arsura a mucoasei bucale, dureri la inghitire, varsaturi, colici abdominale, dureri retrosternale, fiind afectata, deopotriva, activitatea cerebrala. Intoxicatiile puternice cu amoniac provoaca o moarte in chinuri, tratamentul fiind foarte dificil si cu putine sanse in cazurile grave.
Texte de Dan COSTE 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
mica sicilie   de ares
Ioan Niculae nu mai sustii ca te-a adus in faliment sotia mea?   de Valeriu Botezatu
A r h i v a
  Procurorul Dabu fabrica dosare pe banda rulanta    1 comentariu
  Cum se fura la Inter    2 comentarii
  Limba de lemn si secretomanie    
  Situatia tensionata din SPP in atentia CSAT    
  Donatie de la FBI pentru SECI Romania    
  "Catalogul" hotilor de masini    
  Amanare in dosarul Rompetrol    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01553 sec.