Ziua Logo
  Nr. 3811 de miercuri, 20 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Libia trimite sase oameni la moarte in scandalul SIDA
-- Uniunea Europeana cere eliberarea condamnatilor, considerandu-i nevinovati.
Justitia libiana a pronuntat, ieri, sentinta capitala impotriva celor sase cadre medicale (cinci infirmiere bulgare si un medic palestinian) acuzate de infectarea deliberata cu virusul HIV a catorva sute de copii libieni. In momentul pronuntarii verdictului, inculpatii au izbucnit in lacrimi, in timp ce, in fata Tribunalului din Tripoli, familiile copiilor decedati de SIDA sau infestati cu virusul acestei maladii au sarbatorit sentinta dansand si cantand.Cei sase inculpati, incarcerati de sapte ani, au fost condamnati la moarte in mai 2004, dar Curtea Suprema libiana a cerut rejudecarea dosarului. Astfel, in mai 2006, a inceput un nou proces. Procuratura a cerut din nou condamnarea la moarte a celor sase, in cadrul ultimei audieri, desfasurata pe data de 4 noiembrie. Acuzatii mai au o singura posibilitate de a face apel in fata Curtii Supreme, in termen de 60 de zile.
Imediat dupa pronuntarea sentintei, Bulgaria a cerut Libiei "sa nu-i execute" pe cei sase. Nu doar Bulgaria, ci mai multe tari democratice si organisme internationale, care ii considera pe cei sase nevinovati, au sperat, pana in ultima clipa, ca inculpatii vor fi eliberati. "Sunt socat de aceasta decizie, este o mare deceptie", a declarat comisarul european pentru Justitie, Franco Fratini, la incheierea unei audieri in Parlamentul European, desfasurata, ieri, la Bruxelles. "Sper ca autoritatile libiene vor reveni asupra deciziei" care reprezinta "un gest periculos" si "un obstacol in calea cooperarii cu UE", a avertizat responsabilul european.
Unul dintre avocatii francezi ai apararii, Emmanuel Altit, a declarat, de la Paris, ca procesul infirmierelor bulgare nu a fost "nici corect, nici echitabil", "nefiind luate in calcul toate elementele care puteau dovedi nevinovatia infirmierelor" si puteau stabili cauzele reale ale imbolnavirii copiilor, respectiv conditiile mizere din spital.
n Ileana CORNEA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Libya, welcome to Hell !   de Oriana
Cine si cum a infectat cu SIDA copiii din spitalele de la Constanta..   de Virgil Ciuca
A r h i v a
  Romani sclavi in Italia    13 comentarii
  Adevarul despre Decembrie 1989    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Marea Neagra preocupa SUA    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Golanul penal (5786 afisari)
 Contraatac al BOR la Raportul Tismaneanu (3186 afisari)
 De vina este tarisoara meaaa! (I) (2067 afisari)
 Scapati de structurile Kominternului! (1608 afisari)
 Romani sclavi in Italia (1419 afisari)
 Traian Basescu in lupta cu ramasitele comunismului (700 afisari)
 Ultimele pagini ale Raportului FBI despre John Lennon au fost facute publice (176 afisari)
 CSAT si-a stabilit prioritatile pentru 2007 (99 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01000 sec.